Συνταξή σε αγαμες κόρες

Μία από τις πλέον απαράδεκτες ρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, η οποία καταλύει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας των φύλων και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, είναι η καταβολή συντάξεων στις ανύπαντρες κόρες (άγαμες θυγατέρες) αποθανόντων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και τραπεζικών. Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι αυτό αποτελεί σκανδαλώδες προνόμιο που ενδημεί μονάχα σε ορισμένες λιγοστές τράπεζες πρώην ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα η Εμπορική. Τη βδομάδα που πέρασε μάθαμε μέσα από τη συζήτηση που διεξάγεται στο blog της G700 -και στη συνέχεια διαβάσαμε στον Τύπο- ότι αυτό αφορά επίσημα πάνω από 40,000 γυναίκες πανελλαδικά, οι οποίες λαμβάνουν τη σύνταξη του πατέρα τους εφόσον παραμένουν ανύπαντρες.
Πρόκειται για ένα αδιανόητο από κάθε άποψη καθεστώς.
Καταρχάς, απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς το θέμα θα δει ότι καταλύεται εξόφθαλμα κάθε έννοια δικαιοσύνης. Γιατί για παράδειγμα δεν συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση όλες οι ανύπαντρες κόρες της Ελλάδος και ευνοούνται μόνο αυτές του δημοσίου και των τραπεζών; Γιατί τους παρέχεται σύνταξη ακόμα κι αν έχουν εισόδημα από άλλες πηγές, συντάξεις ή μισθούς; Βάσει ποιας λογικής πρέπει να ευνοείται η ανύπαντρη κόρη και όχι η διαζευγμένη μητέρα με παιδιά ή αντίστοιχα η νέα της γενιάς των 700 ευρώ, η οποία στο κάτω κάτω της γραφής πλήττεται πιο πολύ απ' όλους από την εργασιακή επισφάλεια;
Δεύτερον, οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά από την εποχή του πατριαρχικού μοντέλου οικογένειας πάνω στο οποίο προσαρμόστηκε και οικοδομήθηκε το παραδοσιακό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Ρυθμίσεις όπως η συνταξιοδότηση της ανύπαντρης κόρης, ή η σύνταξη χηρείας, θεσμοθετήθηκαν στη λογική μιας παλιότερης εποχής όπου η γυναίκα δεν δημιουργούσε αυτοτελή δικαιώματα, αλλά ασφαλιζόταν και αποκτούσε δικαίωμα στην κοινωνική προστασία μέσω του ανδρός ή του πατέρα της. Μα πιστεύει κανείς ότι ζούμε ακόμα στο '50; Οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις πάντως, εκεί έχουν μείνει ακόμα. Στο ελληνικό σύστημα υπάρχει πληθώρα απαρχαιωμένων ρυθμίσεων που αντιστοιχούν σε παλιότερες κοινωνικές πραγματικότητες και σήμερα έχουν αποκλειστικά προσχηματική δικαιολόγηση.
Τρίτον, διαβάσαμε ότι το κόστος για τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, μόνο για το δημόσιο, ανέρχεται σε 550 εκ. ευρώ ετησίως, λίγο παραπάνω από μισό δις ευρώ. Εάν αυτό το νούμερο είναι σωστό μιλάμε για μία κατάφορη αδικία, η οποία συμπληρώνεται από μια πραγματική δημοσιονομική τραγωδία. Με μισό δις ευρώ άνετα καλύπτεις τρύπες του προϋπολογισμού, εύκολα ενισχύεις κάπως τους χαμηλοσυνταξιούχους ή ακόμα καλύτερα φτιάχνεις ένα Ειδικό Ταμείο για τη γενιά των 700 ευρώ, μέσα απ' το οποίο μπορείς να χρηματοδοτήσεις το "Συμβόλαιο Αυτόνομησης των Νέων", δηλαδή ένα σύνολο φορολογικών κινήτρων, πριμ απασχόλησης και επιδότησης του επιτοκίου αγοράς κατοικίας με στόχο την ανεξαρτητοποίηση των νέων ανθρώπων από το πατρικό σπίτι και την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας στο ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου. Εν πάση περιπτώσει με μισό δις ευρώ φτιάχνεις "παπάδες" για κοινωνικές ομάδες που πραγματικά βρίσκονται σε ανάγκη.
Διαβάζουμε ότι εντός του 2009, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να καταδικάσει τη χώρα μας ΚΑΙ για αυτή τη ρύθμιση του εθνικού συστήματος ασφάλισης. Όπως ακριβώς έπραξε με την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών στο δημόσιο πριν από ένα περίπου μήνα. Το ερώτημα εδώ είναι σαφές: θα κάνουμε τουμπεκί περιμένοντας για πολλοστή φορά το ΔΕΚ να ρυθμίσει τα του οίκου μας ή θα φιλοτιμηθούμε να πράξουμε τα αυτονόητα και δίκαια από μόνοι μας, χωρίς τον έξωθεν εξαναγκασμό; Καλούμε την κυβέρνηση, σημερινή ή μελλοντική, να καταργήσει με δική της πρωτοβουλία και χωρίς καμία υποσημείωση το απαράδεκτο αυτό καθεστώς.
Όσο για τις ανύπαντρες κόρες, είναι φως φανάρι από τα παραπάνω ότι η συνταξιοδότησή τους κατ' αυτόν τον άδικο για το κοινωνικό σύνολο τρόπο τις καθιστά αυτομάτως θύτες στο έγκλημα του ελληνικού ασφαΛΗΣΤΡΙκού συστήματος. Άγαμες Θυγατέρες - Άγαμοι Θύται.

Πηγή

6 σχόλια:

  1. Μια θεία της μητέρας μου που πέθανε 90 ετών έπαιρνε την σύνταξη του πατέρα της από τα... 30της που αυτός πέθανε!!! Δηλαδή για 60χρόνια... Από την δεκαετία του...30!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ο νομος αυτος δεν υπηρχε ΚΑΝ τη 10ετια του 30!! Το ξερετε οτι θεσπιστηκε το 1970? (οχι και τοοσο αναχρονιστικος ε?) Α ρε κακομοιροι προπαγανδιστες.. τουλαχιστον μαθετε το μαθημα σας καλυτερα πριν αρχισετε να εξαπολυετε ψευδη.

      προς τον δεμελενε: Προτεινεις με λιγα λογια και την καταργηση των συνταξεων χηρειας... Σωστα?

      Διαγραφή
  2. είσαι με τα καλα σου? τα παντα σε αυτο τον κοσμο ειναι αδικα οσον αφορα τα δικαιωματα των γυναικων!!! ΤΑ ΠΑΝΤΑ!! και οποιος δεν το αναγνωριζει αυτο ειναι απλα τυφλος!

    και συγνωμη ποσες γυναικες ειναι ανυπαντρες στην ελλαδα και δεν εχουν εργασια ωστε να δικαιουνται αυτη τη συνταξη! πες μου ποσες! περισσοτερες απο αυτους που τις βριζουν καθε μερα στο δρομο οταν οδηγουν?περισσοτερες απο αυτες που πανε στο συνεργειο το αμαξι και δεν τις παιρνουν στα σοβαρα επειδη ειναι γυναικες? περισσοτερες απο αυτους που τις εχουν βιασει? που τις δερνουν μπροστα στα παιδια τους? που τις αναγκαζουν να φορανε μαντιλα? που τις φερνουν απο την ανατολικη ευρωπη για να τις γαμανε? περισσοτερες απο τις αφρικανες στο κεντρο της αθηνας? περισσοτερες απο τις πορνες? και περισσοτερες απο οσες γεννηθηκαν για να μαγειρευουν και να καθαριζουν? περισσοτερες απο τις μαναδες μας?
    ξαφνικα μιλαμε για ισοτητα των φυλλων...ετσι ξαφνικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΜΗ ΜΙΛΑΤΕΕΕΕΕΕΕ
    Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΔΕΡΦΙΑ....Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ . ΖΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΩ ΣΠΟΥΔΑΖΕΤΕ........ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΗΡΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ Η ΜΑΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΗΡΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥΣ? ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ δηλώνω ότι η άγαμες θυγατέρες θυσιάζονται γι'αυτό που περνούν την ζωή τους την οικογένεια για μια σύνταξη όπως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα πλήρων τα πάντα έχουν ένα μεγάλο μπκαφον σε όλα που δεν το έχουν άλλοι συνταξιούχοι και το αποτέλεσμα είναι να φτάσουν στα εξήντα τους χρόνια και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα το κράτος πρέπει να εξετάσει πολύ καλά σε όλες τις ανύπαντρες θυγατέρες γιατη ακόμα και να πουλήσουν ένα χωράφι έστω και κληρονομιά να το έχουν μειώνεται από το ισοδημα τους και μειώνουν την σύνταξη τους αυτό το ξέρει κανείς η κάποιος άλλος συνταξιούχος αυτό ισχύει ποτέ σε άλλους μόνο σε αυτές δεν μπορούν να δουλέψουν δεν μπορούν να μεταναστεψουν δεν μπορούν να παντρευτούν δεν μπορούν να διοριστούν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιαια σύνταξη πείνας αυτό περνούν οι ανύπαντρες θυγατέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή