Κοινωνία – Επαγγελματική ευθύνη – Μέρος 3

‘Ημουν σημερα λοιπον με άδεια για τα τις εφορίας και θα κολήσω στον αγενέστατο και παραδόξως νέο φοροτεχνικά που πέτυχα αλλά σε μια συζήτηση που είχα με ένα φιλο , του οποίου τις απόψεις εκτιμώ πολύ, αργότερα.

Εγώ εχω φανατική αντιπαράθεση με τους δημόσιους υπαλλήλους, και μέσα σε αυτούς συμπεριλμβάνω όλους τους εργαζόμενους κρατικών συμφερόντων όπως αστυνομία, ενοπλές δυνάμεις, υγεία αλλά και δικαιοσυνή. Επίσης θεωρώ οτι η δουλειά ενός δημοσιου υπαλλήλου είναι και λίγο λειτουργημα, αν όχι για όλους αλλά σίγουρα για τους γιατρους, καθηγητές, στυνομικούς, στρατιωτικούς, δικαστές και σίγουρα άλλους που μου διαφεύγουν τώρα. Έχουν δηλαδή αν θέλετε μια ηθική ευθύνη πάνω στο επάγγελμα τους.

Με τα πολλά λοιπόν, και για διαφόρους λόγους πέσαμε στο θέμα της δικαιοσύνης. Όπως είχα γράψει σε ένα παλαιοτερο μου ποστ, θεωρώ εριστική για την υπόλοιπη κοινωνία την αύξηση 80% στις αποδοχές τους όχι γιατί δεν πρέπει να παίρνουν τόσα λεφτά, όσο γιατι δεν ειναι δυνατον να γίνονται τέτοιες διακρίσεις ιδίως οταν ο τομέας τους δεν δουλεύει σωστά. Δηλαδή δεν έχουμε δικαιωσύνη σε αυτή τη χώρα. Και οταν λέω δικαιωσύνη, εννοώ να ξέρω οτι αν χρειαστεί να διεκδικήσω κάτι, δεν θα βρω το δίκιο μου μετά από 4 χρόνια που τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Και μην μου πείτε οτι δεν ξέρετε κόσμο ή εταιρίες που πατάνε στον μεγάλο τοίχο της νομικής γραφειοκρατίας, νομικών εξόδων αλλά και χρονικής καθυστέρησης για να κάνουν ταρζανιές και παρανομίες καθώς ξέρουν οτι ο μέσος πολίτης δεν θα μπεί στον γολγοθά που λέγεται ελληνική δικαιωσυνη. Εγώ ξέρω τουλάχιστον ένα τέτοιο φορέα και ειναι το Ελληνικό κράτος. Ξέρω και άλλους, τις τράπεζες.

Μην τα πολυλογώ, είχαμε και συζητήσεις για ποιος και πως μπορείς να ενας κλάδος εργαζομένων απεργία έστω και λευκή, και εγώ πιστεύω οτι μονο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρώνονται με το μπλοκάκι δεν μπορουν, γιατι πολύ απλά αν δεν παραδόσουν δεν έχει λεφτά ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξέρουν οτι καπως κάπους θα το πάρουν το παραδάκι. Εχει δεν έχει εργατικό συνδικάτο, αν θέλει ο κλάδος μια χαρά ξέρει να κάνει λευκή απεργία, ειδικά οταν λόγω δημοσίου δεν κινδυνεύει να χάσει την θεσούλα, ασε που στην λευκή απεργία όλοι συννενοημένοι θα είναι.

Και μπαίνουμε στο ψητό, και γιατί θεωρώ απαράδεκτους εξολοκλήρου όλους τους τομείς των δημοσίων υπαλλήλων με αφορμή το ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Γιατι πολλοί απλά, δεν έχουν διεκδικήσει ΠΟΤΕ, με οποιασδήποτε μορφή κινητοποιήσης, μεμονομένα την δυνατότητα του να πράτουν καλύτερα την εργασία που καλούνται να κάνουν. Ναι υπάρχουν διάφορα προβλήματα όπως πχ πολλη γραφειοκρατία αργεί η δικαιοσύνη, πολλοί ασθενής λίγοι γιατροι και ιατρεία, μπλα μπλα. Όμως όλοι οι παραπάνω έχουν ένα κοινό σημείο που ξεχνάνε….

Ένας γιατρός πρέπει να παρέχει υγεία στον κόσμο. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να θεραπεύει όσους δεν έχουν, αλλά να φροντίζει να μην χρειάζεται κιολάς να θεραπεύει. Επίσης πρέπει να φροντίζει ώστε να ειναι ενημερος για οτιδήποτε σχετικό νέο με την υγεία στον κλάδο, αλλά να απαιτεί να έχει στην διάθεση του τα καλύτερα διαγνωστικά αλλά και θεραπευτικά εργαλεία. Κάθε εργαζόμενος συγκεκριμένα πρέπει να κάνει κάτι ανάλλογο. Οι καθηγητές να παρέχουν παιδεία, οι δικαστές δικαιωσύνη, οι αστυνομικοί ασφάλειας, οι ελεγκτές ΕΛΕΓΧΟ και γενικά ο κάθε εργαζόμενος ουσία στο επάγγελμά του.

ΝΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ θα μου πείς όμως πότε είδε οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο να κινητοποιείται για αυτά τα ζητήματα και μονο. Παράδειγμα δικαστές να ζητάνε νέο μεγαρο γιατί οι δικές δεν προχωράνε γρήγορα δεν έχουμε αμεση δικαιωσύνη, αστυνομικούς να ζητάνε εκπαίδευση και σωστή ιεραρχία για να ειναι οι ίδιοι ασφαλείς και να παρέχουν ασφάλεια, καθηγητές να ζητάνε σοβαρά σχολεία, γιατρούς να ζητάνε καλύτερα καθαρότερα περισσότερα νοσοκομεία. Και τον κάθε δημόσιο υπάλληλο όταν βάζαν βυσματικά ένα λαμόγιο δίπλα του, ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ για επι της ουσίας υπόβάθμιση του τομέα του?

ΠΟΤΕ απαντώ εγώ, και γιαυτό όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι χρόνια τώρα, και ειδικά από τότε που πολλαπλασιάστηκαν ραγδαίως έχουν και ηθική και επαγγελματική ευθύνη όσον αφορά την ανικανότητα τους. Οταν ειναι για φράγκα μια χαρά ξέρουν να κινητοποιούνται, και για το ξεκάρφωμα βάζουν και καμιά από τις παραπάνω απαιτήσεις έτσι για να μην λέμε οτι ειναι άπλοιστοι.Θα μου πεις και ιδιωτικός υπάλληλος την ίδια ευθύνη δεν έχει? Ναι έχει άλλα αυτός δεν έχει εργοδότη τον κάθε έλληνα πολίτη, και στην τελικά αν δεν μπορεί να κάνει αποτελεσματικά την δουλειά του, το αφεντικό του θα χάσει. Αν ο γιατρός, ο καθηγητής, ο δικαστικός, ο αστυνομικός δεν μπορεί να κάνει αποτελεσματικά την δουλειά του, ποιος θα χάσει???? Αυτός και όλοι η ΕΛΛΑΔΑ, και χρόνια τώρα όλοι μα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που αποτελουν κοντά στο 1/5 του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας κοιτάζουν μονο τα φραγκάκια που θα πάρουν. Και να πείς οτι παρέχουν και αποτελεσματικές υπηρεσίες?

Το πιο αστείο είναι οταν ένας από αυτούς χρειάστεί ένα άλλον. Ειναι πχ ο καθηγητής και τον κλέβουν και πάει στην αστυνομία ή πάει στον γιατρό στο νοσοκομείο. Καθένας από αυτούς, εν γένη, αντιμετωπίζει το επάγγελμα του έτσι σαθρά στο σύνολο, και φυσικά όποιος τον χρειαστεί θα πληρώσει και την νύφη. Το ωραίο είναι ότι ο καθένας από αυτούς έχει και παράπωνο για το συνολο των υπηρεσίων που του παρείχθησαν. Ζητάει και τα ρέστα δηλαδή για την ακριβώς ίδια συμπεριφορά που επιδικνύει ο ίδιος. Οι υπόλοιποι ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ όμως? Ε? Απλά οι υπόλοιποι είναι οι χαζοί αυτής της χώρας που τόσα χρόνια συντηρουν όλα τα παραπάνω λαμόγια με την ελπίδα οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, μια μέρα να γίνουν ένα από αυτά. Για τους υπόλοιποθς που απλά δεν θέλουν τέτοιες ελπίδες, δεν νομίζω οτι υπάρχει λέξη παγκοσμιως που περιγράφει την ιδιότητα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου