Ο Αστάθμητος Παράγων στην Ιστορία

Ο αστάθμητος παράγων στην ιστορία του Eric Durchmied ειναι το τελευταιο βιβλίο που διαβασα. Το αγόρασα με συστάσεις πολεμικής ιστορίας και ανάλυσης καθώς οι περιγραφές ειναι βαρετές και από ένα βιβλίο θέλω κυρίως να μάθω και κάτι.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ασχολείται με αυτό που αποκαλούσε η παρέα μου σαν random encounter σε διάφορες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας και πως τελικά αυτός ο παράγων επηρέασε την μάχη. Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα όμως η προσέγγισή του ήταν απογοητευτική. Κάθε ανάλυση ξεκινάει με μια περιγραφή της μάχης σαν να βρισκόσουν μέσα της, τύπους πύλες της φωτιές αλλά σαφώς υποδεέστερη. Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι και ιδιαίτερα ενα χώρο από τις περιγραφές τυπου το βουναλάκι εκει πάνω δεξία ή με ονομασίες καθώς είμαι περισσότερο οπτικός τύπος. Σε κάθε περίπτωση μετά από ένα ατελειώτο μπλα μπλα, τελειώνει την ιστορία και έρχεται η ανάλυση μισής σελίδας του τύπου…

Αν όμως …….

Και μετά ακολουθεί μια πολύ συντομη ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης που οδηγούσε στην μάχη και φυσικά τι έγινε μετά την μάχη. Δηλαδή αν και το τυπάκι ισχυρίζεται οτι κάνει ανάλυση των μαχών, απλά περιγράφει μαχες και πετάει και μια τεχνοκρατική σουπα. Οι περιγραφές υπόκεινται στην σφαίρα της περι ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλα η τεχνική ανάλυση είναι απίστευτα λακωνική και ελλειπής. Το εντυπωσιακό “Αν όμως…” ειναι απλά στάχτη στα μάτια, και εφέ για παιδάκια για να μην πω χειρότερα. Ασε που τα περισσότερα αν ομως απλά δεν υπάρχουν σαν παράμετροι.

Συνεπώς το βιβλιο ειναι μουφα, ειδικά αν ψάχνεις να διαβάσεις κάτι με σοβαρή τεχνική ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου