Αυτοκριτική

Με αφορμή ένα πρόσφατο ποστ ενός φίλου και πρώην συναδέρφου ξεκίνησα να γράφω ένα σχόλιο που τελικά θα το κάνω ανάρτηση εδώ.


Από τότε που το γνωρίζω το παιδί διαφωνούμε στο ΝΔ/δεξιά υπερσπιζόμενο από την πλευρά του εναντίον όλοι σάπιοι είναι από την πλευρά μου. Προσφάτως το παλικάρι μετά τις κολοτούμπες του Σαμαρά ρίχνει βροντές και κατάρες στην ΝΔ και έχει επιλέξει άλλη πολτική παράταξη.

Ανεξαρτήτως αν καλά κάνει, αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν βλέπω ούτε ένα ίχνος αυτοκριτικής ή ανάληψης ευθυνών. Και δεν το λέω για τον γνωστό μου αλλά όπως είχα γράψει και παλαιότερα εδώ, δάχτυλο όλοι εύκολα δείχνουμε. Πρώτη μούρη στο καβούρι που λένε. Όμως η πορεία μια κοινωνίας είναι συλλογική ευθύνη και όλο και κάπου θα έχει ο καθένας μας ευθύνη. Την αναγνώριση της ευθύνης δεν την βλέπω και για μένα αυτό δείχνει ότι σαν λαός δεν έχεις μάθει.

Δεν είναι ακριβώς θέμα του να πεις εγώ έφταξα. Δεν ψάχνω για δηλώσεις. Ψάχνω για ίχνη που δείχνουν μια ροή σκέψης που δείχνει κατανόηση στο που έσφαλες. Πέρα από τις προθέσεις ενοχοποιήσεις των Ελλήνων από τους προδότες πολιτικούς μας, σαν Έλληνες είχαμε ατομική και συλλογική ευθύνη με την επαναλαμβανόμενη ψήφο μας. Και συγνώμη κιόλας αλλά δεν το κάναμε ακριβώς αφιλοκερδός.

Αν σαν λαός θέλουμε να πάμε μπροστά αν μπορέσουμε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας πρέπει πρώτα να καταλαβούμε τι κάναμε λάθος. Είναι σαν την ιστορία. Αν δεν ξέρεις την ιστορία σου και γενικότερα ούτε καν φαντάζεσαι από που θα σου έρθει.

Ακόμα περιμένω ίχνη αυτοκριτικής.....

5 σχόλια:

  1. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι στην πολιτική η μόνη επιλογή είναι ο λιγότερο χειρότερος γιατί αλλιώς ή δεν μπορείς να ζητάς ευθύνες ή έχεις ευθύνη για τον χειρότερο που τελικά κυβερνά.

    Η ΝΔ επέλεξε να αγνοήσει τη βάση της. Εκείνη άλλαξε. Όχι εγώ. Οι δικές μου απόψεις ισχύουν. Οπότε για το μόνο που έχω να κάνω αυτοκριτικη είναι ότι δεν μπόρεσα να πείσω αρκετούς ότι ο μηδενισμός βοηθάει τον χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμμη αλλά οποιοσδήποτε διαβάσει τα κείμενα σου θα αισθανθεί πικρία. Και αυτό σημαίνει οργή και μια φάση είστε μαλάκες. Δεν διαφωνώ με αυτό που λες για την πολιτική. Αυτό δεν αναιρεί όμως ότι οι επιλογές μας ήταν να στηρίξουμε τους προδότες χρόνια τώρα. Και δεν δέχομαι ότι ήταν το λιγότερο χειρότερο όπως λες.

    Αντί να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τις επιλογές μας καλό θα είναι να τις αποδεχτούμε και να τις αναγνωρίσουμε. Δικές μας ήταν. Δεν είχαμε και πιστόλι στο κεφάλι. Είναι και αυτό τμήμα της πολιτικής.

    Εγώ αυτό δεν βλέπω ΠΟΥΘΕΝΑ. Κανείς μας δεν έφταιξε. Φυσικά και φτάσαμε εδώ λόγω ...... (Μέχρι και οι εξωγηίοινοι μπορεί να έφταξαν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι εννοείς προδότες; Θες να πεις ότι ο Καραμανλής σε πρόδωσε ή πρόδωσε την Ελλάδα; Ο Καραμανλής είδε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και την έκανε. Και άργησε κατά την γνώμη μου. Τον Σαμαρά ποτέ δεν τον ψήφισα και με αυτά που έκανε δεν θα τον ψηφίσω και ποτέ.

    Ακριβώς επειδή οι επιλογές οι δικές μου είναι δικές μου δεν έχω ούτε να δικαιολογηθώ ούτε να απολογηθώ. Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν είναι αυτοί που άφηναν τόσα χρόνια τους άλλους να ψηφίζουν στην θέση τους.

    Η μη συμμετοχή είναι για μένα το βασικό πρόβλημα της χώρας. Και για αυτό το λόγο διάλεξα το κόμμα Πειρατών. Γιατί εκεί συμμετέχω. Στην Νέα Δημοκρατία ήταν πλέον αδύνατο.

    Εγώ δεν βλέπω το κανείς δεν έφταιξε που λες εσύ. Αντιθέτως εγώ πιστεύω ότι φταίμε οι περισσότεροι, σε διαφορετικό βαθμό. Αυτοί που δεν φταίνε είναι οι ανήλικοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι διανοητικά ανάπηροι (δηλαδή οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλο φταίω και άλλο αναγνωρίζω ότι φταίω και σταματώ εδώ! Άλλο δείχνω μόνο άλλο λέω ότι έκανα και μαλακίες και εγώ.
    Είναι σαν την οδήγηση. Όλοι δεν φταίνε και πάντα φταίνε όλοι άλλοι.

    Εγώ μέχρι και που έφυγα και φυσικά από τους εδώ Έλληνες δεν έχω ακούσει ούτε μια φορά οτιδήποτε που να πλησιάζει το τι μαλακίες έκανα τόσα χρόνια ούτε τι μαλακίες έκαναν οι γονείς μου. Έχω ακούσει όμως από την άλλη ότι θες και δεν θες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή