Χρεοκρατία

Είδα χθες το ντοκιμαντέρ debtocracy του προσφάτως απολυμένου από τον ΣΚΑΙ κ. Χατζηστεφάνου.

Με αφορμή αυτό λοιπόν θέλω να σχολιάσω κάποια πράγματα. Έχοντας διαβάσει πρόσφατα κάποια βιβλία αλλά και επειδή εδώ και αιώνες διαισθανόμουν το πρόβληματισμό του συστήματος, μπορώ να πω ότι εν γένη συμφωνώ με το ντοκιμαντέρ εκτός από δύο σημεία που κανείς δεν αναφέρει και αυτό με προβληματίζει.

  1. Πόσο αθώος υπήρξε ο Ελληνικός λαός! Δηλαδή, πόσο βοήθησε ο Ελληνικός λαός με τις επιλογές του να φτάσουμε εδώ?
  2. Πόσο φρόνιμο είναι να κάνεις αναδιάρθρωση του χρέους.

Και εγώ πιστεύω ότι χωρίς το κόψιμο του χρέους δουλειά δεν θα γίνει. Οι δύο σημαντικές ερωτήσεις που υπάρχουν όμως είναι

  1. Γεωπολιτικά σε παίρνει ή θα βρεθείς στο επόμενο εξάμηνο να πολεμάς?
  2. Ο λαός έμαθε κάτι από την όλη ιστορία ή μέσα σε κάποια χρόνια θα κάνουμε ακριβώς τα ίδια.

Η αίσθηση μου είναι ότι ένα πολιτικός με σοβαρή θέληση μπορεί να τα κάνει όλα, εκτός από το να μας προστατέψει από πόλεμο, καθώς δεν εξαρτάται ακριβώς από μας αυτό.

Η μαύρη αλήθεια είναι είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο λαός δεν θα αφήσει ποτέ ένα τέτοιο πολιτικό να λάμψει. Είναι τόσο τραγικό συνολικά το σύστημα, που δεν ξέρουμε αν καν υπάρχει.
Ότι και να λέμε, οι λαοί αυτοί που αντέδρασαν έφτασαν πραγματικά σε ένα πάτο που εμείς δεν έχουμε δει, και κυρίως δεν θέλουμε να τον δεχτούμε σαν πιθανότητα. Όσο βλέπουμε οάσεις μέσα στην έρημο, και όσο ακόμα κάτι έχουμε να πιούμε, στην Ελλάδα τουλάχιστον από το εσωτερικό δεν θα αλλάξει τίποτα.

Ίσως μοναδική σοβαρή προσπάθεια να είναι το κίνημα του δεν πληρώνω, που ενώ ποια έχει ωριμάσει ιδεολογικά σε κάτι παραπάνω από τα διόδια, η μαύρη αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε γιατί ενοχλήθηκε ο μικρόκοσμος του καθενός.

2 σχόλια:

  1. Να σταθώ λίγο στο "Γεωπολιτικά σε παίρνει ή θα βρεθείς στο επόμενο εξάμηνο να πολεμάς? "

    Είναι πραγματική πιθανότητα ο πόλεμος σε περίπτωση που η Ελλάδα πάρει αποφάσεις για το χρέος της χωρίς να υπολογίσει τις χώρες που τη δανείζουν;

    Το ξέρω ότι πόλεμοι για χρέοι έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά ακούγεται λίγο κουφό στους καιρούς μας, όπου οι πόλεμοι χρειάζονται μια "επίσημη δικαιολογία" για να διασφαλιστεί η επιδοκιμασία ή τουλάχιστο η ανοχή της κοινής γνώμης.

    Γεωπολιτικά, σίγουρα θα υπάρχουν επιπτώσεις σε περίπτωση που η Ελλάδα πει "δεν πληρώνω δεν πληρώνω"· ας πούμε κυρώσεις, προβλήματα σε εμπορικές και άλλες συμφωνίες, προβλήματα στη συμμετοχή σε διεθνής οργανισμούς και φυσικά προβλήματα σε μελλοντική πιθανή δανειοδότηση (κανείς δε θα μας εμπιστεύεται).

    Αλλά πόλεμος; Λίγο δύσκολο το κόβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώντας ότι αν αποφασήσει κάτι τέτοιο η χώρα, αμέσως θα βρεθεί εκτός ΕΕ γιατί σου φαίνεται τόσο απίθανο ένας πόλεμος?

    Εδώ, έχουν δικαιολογήσει άλλα και άλλα. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πόλεμο αλλά θα τρέξει ως εξής.

    Κοινωνικές αναταραχές ή κατάλυση δημοκρατίας => είσοδος Τουρκίας στην Θράκη για να προστατέψει την μειονότητα όπως έκανε και με Κύπρο. Και δεν είναι ότι έχουμε ένα στρατό ή ένα λαό σε φάση υψηλού φρονήματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή