Ε.ΠΑ.Μ

Παρακολουθώ εδώ και κάποιο καιρό το κίνημα του Εθνικού Παλλαϊκού Μετόπου (Ε.ΠΑ.Μ), όμως χθες πρώτη φορά πήγα σε μια συγκέντρωση τους με ένα φίλο.

Καταρχήν, αυτή την στιγμή τους θεωρώ την μοναδική σοβαρή πολιτική κίνηση και ας μην είναι κόμμα, που υπάρχει στην Ελλάδα. Εντάξει, υπάρχει και το κίνημα του δεν πληρώνω, αλλά το Ε.ΠΑ.Μ για μένα έχει πραγματικά πολύ ψωμί μπροστά τους.

Και παρόλο που δεν τοποθετούνται σαν κόμμα, προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τον δρόμο του κόμματος, γιατί η εναλλακτική είναι επανάσταση με αιματοχυσία, που δυστυχώς δεν θα γίνει χωρίς ξένα δάχτυλα.

Χθες στην ομιλία, ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα κάποιον να μπορεί να μου δώσει έστω και μια ελπίδα για τον τόπο αυτό. Επίσης πρώτη φορά ένιωσα ότι ίσως τελικά και αυτός ο λαός να έχει κάποια πραγματικά κρυμένη δύναμη. Δυστυχώς όμως αυτό παραμένει για μένα στην θεωρία, γιατί δεν συμφωνώ μαζί τους όσον αφορά την ποιότητα των ανθρώπων που θέλουν να στηριχτούν.

Και ο μόνος λόγος που το λέω αυτό, είναι ότι μέχρι πρότεινως ούτε καν θα είχαν ασχοληθεί οι Έλληνες. Δηλαδή, η αιτία ενασχόλησης με την οργάνωση αυτή είναι το κάψιμο του κώλου, και πολύ φοβάμαι ότι αν ποτέ έρθει ένα καλύτερο μέλλον θα ξανακάνουν τα ίδια, γιατί δυστυχώς η υπερβολή και η παντελής έλλειψη μέτρου είναι κακό γνώρισμα του λαού.

Μακάρι να βγω λάθος, αλλά με βάση τον κοινωνικό μου κύκλο που ακόμα ο κώλος τους δεν έχει τσουρουφλιστεί, δεν βλέπω κάποια κίνηση στην ουσία. Προσωπικά, πολλά χρόνια τώρα πιστεύω στο αδιέξοδο της Ελληνικής κοινωνίας, και καθυστερημένα έχω αποφασήσει να προσπαθήσω να φύγω στο εξωτερικό.

Δέχομαι κάθε κατηγορία, όπως αυτές που ουσιαστικά αναγνώρισα, για άτομα σαν εμένα που προτιμούν να φύγουν παρά να το παλέψουν. Πραγματικά, δεν είμαι και τόσο περίφανος για αυτήν μου την κίνηση, αλλά δυστυχώς δεν συμμερίζομαι την άποψη περί εθνικής περιφάνειας της Ελληνικής κοινωνίας και πολύ φοβάμαι ότι στην όποια “επανάσταση” τελικά λάθος θα γίνουν.

Σιγουρα θα προσπαθήσω να βοηθήσω το κίνημα από το εξωτερικό, και μακάρι πραγματικά να κάνω λάθος.

13 σχόλια:

  1. ο λαός αυτός έχει πολλά κακά, αλλά για ποια από αυτά ευθύνεται πραγματικά ο ίδιος; είναι γενετικό χαρακτηριστικό του Έλληνα δηλαδή; όχι, είναι θέμα αρχικά παιδείας για την οποία ευθύνεται το σχολείο πρωταρχικά και η λόγια κοινωνία. δεύτερο και σημαντικότερο για εμένα είναι το θέμα των μηχανισμών αλληλεπίδρασης πολίτη και κράτους. και για να το κάνω πιο λιανά, όπως όταν έδινα πανελλήνιες δεν είχα καμία αλληλεπίδραση με τους διορθωτές, γιατί θα πρέπει να έχω με τον εφοριακό; γιατί θα πρέπει να περνάω για καφέ από την πολεοδομία για την κατάθεση της άδεια; και στο ξαναλέω, ο λαός έχει διαλέξει στις εκλογές επανίδρυση του κράτους, διαλέγει κάθε φορά το να γίνει κάτι κάλο για τον τόπο. αν η κάθε κυβέρνηση τελικά γράφει στα @@ της, τις προεκλογικές δεσμεύσεις δεν φταίει ο λαός. ότι ο λαός δεν έχει τρόπο να ανακαλέσει βουλευτή ή κυβέρνηση γιατί άλλα πράττει ΔΕΝ είναι ευθύνη του λαού. Επίσημα έχει βγει ότι ο ΓΑΠ δήλωνε για ανάπτυξη της χώρας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενώ ο ίδιος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία του ΔΝΤ και εμείς πέρα από τον ένοπλο αγώνα δεν χουμε τρόπο να τον στείλουμε σπίτι του ακόμα. ε την ντροπή Έλληνες να ντουφεκάν Έλληνες δεν θέλω να την φανταστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα διαφωνήσω, εκτός από ένα κομβικό σημείο.
    Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ο λαός ψηφίζει με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις.
    Μια τέτοια μορφή άσκησης ψήφου, προϋποθέτει πολιτική βούληση και όχι μια ζωή 2-3 χρώματα ακόμα και μετά από μεγάλες καταστροφές όπως το 2007 και τα Δεκεμβριανά. Μόλις 15 μέρες μετά τις πυρκαγιές του 2007, οι περισσότεροι που γνωρίζω δήλωναν πρόθεση ψήφου με βάση το πως θα βολευτούν.

    Επίσης δεν ξεχνώ ποτέ, και ας διχάζει, την στάση του κόσμου απέναντι σε όποιον απειλούσε την ζαχαρένια του, από το 1996 και μετά.

    Και εγώ θέλω να πιστέψω στο όνειρο αλλά δυστυχώς τα τελευταία 15+ απλά δεν το βλέπω, παρά μόνο όποτε καίγεται ο κώλος.

    Μακάρι να είμαι λάθος. Μακάρι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λαός δεν ψήφισε να πάει φυλακή ο αρχιερέας της διαπλοκής; ο λαός δεν ψήφισε να πάει φυλακή όποιος έκλεψε λεφτά από τα ταμεία;

    όταν ήσουν στρατό και σου έδινε ο καραβανάς μια διαταγή, του έλεγες άσε μας ρε αφού δεν το εννοείς;

    και συγνώμη για την συνέχεια, αλλά πραγματικά είναι σαν να κατηγορείς τον δούλο γιατί ο βασιλιάς του κάνει άδικο πόλεμο στο διπλανό βασίλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα πρέπει όλα τα αξιώματα να είναι ανακλητά με κάποιο τρόπο ο οποίος θα μπορεί να γίνει initiated από τον λαό, όχι από βουλευτές, πρόεδρο κλπ, αλλά από τον λαό.

    και για εμένα πρέπει να υπάρξει πάλι ο εξοστρακισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ για το ανακλητό αξίωμα.
    Δυστυχώς για μας οι Έλληνες είναι δούλοι, έμμεσα των πολιτικών τους και άμεσα των πόθων και θέλων τους που τόσο έξυπνα οι πολιτικοί χρόνια τώρα έχουν ταΐσει, εξού και οι έμμεση σχέση.

    Για αυτό ακριβώς τον λόγω δεν έχω ψευδαισθήσεις για την Ελλάδα. Τέτοιες νοοτροπίες είναι νοοτροπίες χρόνων και δεν αλλάζουν εύκολα, και αυτό θα στο αποδείξουν οι επόμενες εκλογές και οι ψήφοι που θα ρίξουν οι συνταξιούχοι.

    Δεν διαφωνώ μαζί σου, απλά εγώ κοιτάζω και την αιτία στο πως έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. πως ακριβώς δηλαδή επικροτήσαμε και αποδεχτήκαμε κατ επανάληψη τους ίδιους και τις ίδιες υποσχέσεις.

    Χρειάζονται πολλά χρόνια, και τουλάχιστον μια γενιά αλλαγή. Δυστυχώς σε αυτό τον χρόνο μέσα θα την πατήσουμε άγρια. Ένα κράτος και μια κοινωνία δεν είναι κάτι που μεταβάλλεται σε μονάδες μηνών ούτε καν μερικών ετών.

    Και πάλι εύχομαι να είμαι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνώμη, αλλά πότε ο λαός επέλεξε "επανίδρυση του κράτους"; Πότε θέλησε "να γίνει κάτι καλό για τον τόπο"; Μιλάτε για κάποια άλλη χώρα; Γιατί είναι αδύνατον να τα λέμε αυτά για την Ελλάδα, μια χώρα βολεμένων και "βαμμένων" ψηφοφόρων. Πόσες φορές πρέπει ένα κυβερνητικό σχήμα να αθετήσει τις δεσμεύσεις του, για να απωλέσει δια παντός το οποιοδήποτε κύρος του; Μάλλον τόσες φορές όσες χρειάζεται για να φτάσει η χώρα στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής. Ναι, η σημερινή κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά ως χώρα ήμασταν (και είμαστε) ένα οικονομικό ατύχημα που περιμένει να συμβεί. Όποια κι αν είναι η μαλακία που δέρνει τους πολιτικούς μας, τέτοια είναι κι η μαλακία που δέρνει τους Έλληνες. Αλλιώς δεν εξηγούνται με κανέναν τρόπο οι επιλογές αντιπροσώπευσης των Ελλήνων. Εκτός κι αν τελικά είμαστε λαός παντελώς ηλιθίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. να σου θυμίσω τις προεκλογικές δεσμεύσεις Σιμίτι; Καραμανλή; ΓΑΠ; θυμάσαι καθόλου τι έλεγαν;
    Αλλά ναι ο κόσμος αυτούς ψηφίζει, γιατί όμως το σκέφτηκες ποτέ; μήπως γιατί τα άλλα κόμματα πασχίζουν να σου δείχνουν το πόσο εκτός πραγματικότητας είναι μην τυχών και τους ψηφίσει κανένας;(ΚΚΕ μ-Λ/Λ-Μ κκε/ κλπ) Έχεις συνειδητοποιήσει καθόλου ότι το πολιτικό σύστημα δεν λειτουργεί δια της έλξης του ψηφοφόρου αλλά δια της απώθησης;
    Βέβαια σύμφωνα με τη σκέψη σου, τα θέλαμε και τα πάθαμε, αλλά πότε είχε βγει το θεσμικό κράτος να πει την αλήθεια; ακόμα και σήμερα βγαίνει ότι έλεγαν το ένα ψέμα μετά το άλλο οι επίσημοι φορείς του κράτους. ΠΟΤΕ κανένας επίσημα δεν είχε πει με πραγματικούς αριθμούς τι συμβαίνει. Βεβαία αυτή την επιχειρηματολογία ότι τα θέλαμε και τα πάθαμε την έχω ξανά ακούσει, από βιαστές που λένε ότι αν δεν τα ήθελε δεν θα φορούσε τέτοια προκλητηκα ρούχα και από ισλαμιστές που αν δουν αστράγαλο σκανδαλίζονται.

    αλλά έχεις και ένα δίκιο, πόσες φορές να ψηφίσει τους ίδιους ψέφτες. έλα μου ντε; 1;2;3; ίσως για αυτό σε συνδυασμό με τις @@ που λένε τα λοιπά κόμματα η αποχή έχει φτάσει να βγάζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο κανένας να κάνει συνταγματική μεταρρύθμιση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παντελή δεν έχεις άδικο, απλά δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ότι οι Έλληνες εξαπατήθηκαν και μόνο.

    Δεν είναι δυνατόν, σημερινοί από τους προδότες να ήταν μέλη της κυβέρνησης από την εποχή του 80, και μετά από 30 χρόνια και πόσα σκάνδαλα και ονόματα να βγαίνουν πάλι οι ίδιοι.

    Συμφωνώ ότι πολλοί απωθούνται, μεταξύ αυτών και εγώ. Αυτοί που δεν απωθούνται όμως, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ?

    Άντε να δεχθώ ότι όλοι δεν είναι μυαλά, αλλά είδα και αυτούς που τα έχουν 400 σαν γονείς αλλά και σαν νεολαία στο Πανεπιστήμιο. Και το καλύτερο όλων, θυμάμαι πολύ καλά τι έλεγαν στο πως θα ψηφίσουν, και πίστεψε με δεν βασιζόντουσαν στην έλλειψη επιλογής

    Δέχομαι ότι δυστυχώς αν θέλουμε να γίνει κάτι πρέπει να κλείσουμε το μάτι στα λάθη του παρελθόντος. Αν το θέτεις έτσι οκ, οι Έλληνες έχουν υπάρξει καθαρά θύματα των πολιτικών τους. Φταίνε μόνο οι άλλοι.

    Για μένα τέτοιες συμπεριφορές είναι συμπεριφορές κοντής μνήμης και δυστυχώς τέτοιες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, απλά δεν έχει μάθει από την ιστορία του. Και οι Γερμανοί με κοντή μνήμη χαρακτηρίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εννοείτε! και εξαπατήθηκαν και εξαπάτησαν. Αλλά πραγματικά είναι τάξεις μεγέθους η διαφορά ευθύνης ανάμεσα στον Φύλακα που τα άρπαξε και άφησε τον κρατούμενο να δραπετεύσει και στον φυλακισμένο που τα ακούμπησε για να φύγει. είναι σαν να συζητάμε τον δρόμο Πάτρα-Αθήνα και να σου λέω ότι είναι 3 ώρες για 200km και να μου λες ότι είναι και άλλα 12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι μας αξίζει αυτό που μας συμβαίνει. Από την άλλη δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση το κατάπτυστο άλλοθι τύπου "ναι, αυτούς ψηφίζω τόσο καιρό γιατί δεν έχω άλλη επιλογή". Κανένα άλλο κόμμα δεν είναι τόσο εκτός πραγματικότητας όσο τα δυο κόμματα εξουσίας. Βαρέθηκα να ακούω τόσα χρόνια το ίδιο και το ίδιο ερώτημα: "Ναι ρε φίλε, είναι μαλάκες, αλλά δες και τους άλλους. Ποιους να ψηφίσω;" Λοιπόν, ας κόψει ο καθένας το λαιμό του κι ας βρει μόνος του ποιους να ψηφίσει. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι η αποχή και το λευκό ισούται και πάλι με ψήφο υποστήριξης του όποιου κόμματος εξουσίας. Οπότε ούτε όσοι ρίχνουν λευκό(=άκυρο) ούτε όσοι απέχουν είναι άμοιροι πολιτικής ευθύνης. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να στηρίζουν εδώ και τόσα χρόνια το υπάρχον σύστημα. Εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος είναι πραγματικά εξοργισμένος με όλους τους σημερινούς σχηματισμούς κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης, ας ψήφιζε στο κάτω κάτω ένα οποιοδήποτε εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Μόνο έτσι θα περνούσε και έμπρακτα και συμβολικά η πρόθεση του ψηφοφόρου να μην στηρίζει πλέον αυτή την τόσο διεφθαρμένη εξουσία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως λίγοι τελικά θεωρούν πραγματικά διεφθαρμένη την εξουσία αυτή. Ό,τι άλλο και να λέμε είναι φτηνή δικαιολογία.
    Για να πάρω και το παράδειγμα σου με το βιαστή, Παντελή, δικαίωμα μιας οποιασδήποτε γυναίκας είναι να κυκλοφορεί ως ξέκωλο. Αυτό δεν αποτελεί ελαφρυντικό για τον βιαστή. Αλλά μια ξέκωλη που επιμένει να τριγυρνά σε μια γειτονιά σεσημασμένων βιαστών μέχρι που να την αρπάξει στο τέλος κάποιος και να την βιάσει, ε αυτή η γυναίκα πρέπει να είναι τουλάχιστον ηλίθια. Και πάλι, βέβαια, αυτό δεν αναιρεί ούτε το έγκλημα που τελείται εις βάρος της, ούτε την ανάγκη απονομής δικαιοσύνης και καταδίκης του βιαστή. Η ηλιθιότητά της, πάντως, παραμένει δεδομένη και δυστυχώς -σε περίπτωση βιασμού- πληρώνει για αυτήν με το χειρότερο τρόπο. Πράγμα που σαφώς είναι άδικο κι εξαιρετικά λυπηρό. Δεν ξέρω αν έγινα σαφής, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν ανήκω στην κατηγορία επιχειρηματολογίας που περιέργαψες πριν.
    Μη νομίζετε ότι εξαιρώ τον εαυτό μου από την όλη κριτική περί της μαλακίας που μας δέρνει. Μπορεί να μην στήριξα ποτέ μου και με κανέναν τρόπο αυτούς που κυβερνούν, αλλά πέρα από την πολιτική ευθύνη, άμοιρος κοινωνικής ευθύνης δεν είναι κανείς μας. Αναγκαστικά. Ελπίζω το μερίδιο ευθύνης να αρχίσει να το συνειδητοποιεί ο καθένας μας προσωπικά από 'δω και πέρα και να πράξουμε αναλόγως. Δυστυχώς, όπως πάνε τα πράγματα, δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Μάλλον πρώτα θα σκάσουμε στον σκληρό πάτο κι ίσως ακόμα και τότε να μην αλλάξουμε νοοτροπία.
    Το χειρότερο απ' όλα, και για αυτό είμαι απολύτως πεπεισμένος, είναι πως θα τιμωρηθούμε όλοι κατά τρόπο αντιστρόφως ανάλογο με το μερίδιο ευθύνης μας, πράγμα που συμβαίνει ήδη άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Και γιαυτό πρέπει να κάνουμε τουμπεκί για όλους τους απαράδεκτους, μπας και όλοι μαζί κάνουμε κάτι.

    Βέβαια αυτό θα λειτουργήσει για μια ακόμη φορά σαν άλλοθι για αυτούς που συστηματικά επιλέγουν να κάνουν εγωπαθείς χαζομάρες, παρόλες τις προειδοποιήσεις, και μετά απευθύνονται στην κοινωνική αλληλεγγύη.

    Τόσο χρόνια τα λέμε δυστυχώς. Ακόμα και τώρα δεν είναι κατανοητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Γιατί πρέπει να κάνουμε τουμπεκί για τους απαράδεκτους; Ποιους ακριβώς εννοείς; Αναφέρεσαι σε πολιτικούς ή σε συμπολίτες μας; Λάθη επιλογών μπορώ να δεχτώ από οποιονδήποτε συμπολίτη και να τα παραβλέψω. Από πολιτικούς, όμως, όχι. Και όχι από ανθρώπους που συνειδητά έχουν συμβάλει στην κατάρρευση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμπολίτες αυστηρά. Όχι βέβαια συμπολίτες τύπου κακός συνδικαλιστής. Και δυστυχώς ακόμα αυτοί δεν έχουν καθαρίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή