Βέλγιο

Είμαι δύο μήνες τώρα Βέλγιο και δύο εβδομάδες με εργασία.

Ακόμα δεν έχω τελειώσει όλα τα γραφειοκρατικά αλλά έχω μια πρώτη αίσθηση σχετικά με το Βέλγιο. Εννοείται ότι δεν υπάρχει σύγκριση με τον πάτο που έχει φτάσει η Ελλάδα, συνεπώς παρόλα όσα θα γράψω σαν κριτική, μου υπενθυμίζω το παραπάνω και προσπαθώ να τα συνηθίσω. Σε κάποια πράγματα θα τα συγκρίνω με την Ελλάδα, έτσι για να καταλαβαίνουμε και πόσο χαζοί είμαστε σε ορισμένα θέματα, πόσο παραμύθια μας πουλάνε αλλά και πόσο χαζοί είναι και εδώ σε άλλα θέματα.

Συγκοινωνίες

Τουλάχιστον σε σύγκριση με την Ελλάδα οι συγκοινωνίες είναι έτη φωτός μπροστά. Εννοείται ότι σκηνικά τύπου “δεν κουνιέμαι στο φρενάρισμα γιατί απλά δεν υπάρχει ούτε εκατοστό χώρος” δεν υπάρχουν. Επίσης γενικώς τα πάντα είναι προγραμματισμένα και γενικώς τηρούνται. Ειδικά όταν έψαχνα για δουλειά και ήμουν Γάνδη, εύκολα μπορούσα να προγραμματίσω το δρομολόγιο και δεν άργησα ποτέ. Οι οδηγοί των λεωφορείων θα έλεγα ότι οδηγάνε λίγο σαν μανιακοί.

Παρεπιπτόντως οι συγκοινωνίες εδώ είναι κρατικές, δηλαδή τις δουλεύουν δημόσιοι υπάλληλοι! Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τι εννοώ και γιατί το είπα.

Δρόμοι και οδήγηση

Μιας και η χώρα είναι εντελώς επίπεδη οι δρόμοι είναι πολύ μπροστά. Αυτοκινητόδροιμοι τουλάχιστον επιπέδου Αττικής οδού και οι εθνικοί δρόμοι (όχι εθνικές οδοί), σχεδόν πάντα με δυο λωρίδες και διάζωμα. Προσπεράσεις με είσοδο στο αντίθετο ρεύμα δεν έχω δει να χρειάζεται. Η σήμανση θα έλεγα είναι εξαιρετική στους αυτοκινητοδρόμους. Η άσφαλτος όχι τόσο καλή θα έλεγα. Σίγουρα ομως δεν λείπουν κομμάτια εδώ και εκεί. Χαρακτηριστικά όμως χθες που έβρεχε το νερό δεν έφευγε από την άσφαλτο γιατί το σπράι νερου ήταν απλά απίστευτο, ενώ έριχνε λίγο θα έλεγα.

Σχετικά με τον τρόπο οδήγησης, και εδώ το πορτοκαλί στο φανάρι είναι πράσινο. Στις πόλεις όμως μέσα, γενικώς ο πεζός έχει πρωτεραιότητα σε σημείο που περνάς και χωρίς να κοιτάξεις. Το ποδήλατο όμως είναι ο απόλυτος θεός της ασφάλτου και του πεζοδρομίου. Πραγματικά πιστεύω ότι έχει μεγαλύτερη πρωτεραίοτητα και από τους πεζούς.

Στους αυτοκινητοδρόμους όμως βλέπεις άλλα κόλπα και συμπεριφορές. Γενικώς όλοι είναι με ένα gps το οποίο φυσικά έχει και τις θέσεις των ραντάρ ταχύτητας. Εκτός λοιπόν περιοχών ραντάρ γίνεται απλά χαμός. Καταρχήν υπάρχει ένας κανόνας εδώ ότι πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο δεξιά γίνεται αν δεν υπάρχει αυτοκινητο δεξιά σου. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές λωρίδων πάνε σύννεφο, έστω και για 200μ. Δηλαδή υπάρχουν στιγμές που βλέπεις αυτοκίνητα με 130χλμ να πηγαίνουν τέρμα δεξιά για να βγούν σχεδόν αμέσως αριστερά. Οι αλλαγές των λωρίδων είναι εκτός από συχνές και πολύ επικίνδυνες. Σαν Έλληνας έχω επαναπροσδιορίσει την έννοια του “κάνω σφήνα”. Μου έχει τύχει πολύ συχνά να δω ή να μου κάνουν, αλλαγή λωρίδας με 130χλμ/ω και 2μ απόσταση. Επίσης μπορεί να μην αναβοσβήνουν τα προβολάκια όταν θέλουν να περάσουν, αλλά έρχονται και σου κολάνε μπορεί και στα 2μ για ώρα όμως. Φυσικά εννοείται ότι έχουν πάρα μα πάρα πολλά ατυχήματα στις εθνικές οδούς κυρίως.

Για τους αυτοκινητοδρόμους επίσης που μέσα σε δυό εβδομάδες έχω κάνει 1500χλμ απλά επαναπροσδιόρισα την λέξη κίνηση και κυκλοφοριακό κόλημα. Μιλάμε ότι κάθε μέρα πρωί και βράδυ ουρές χιλιομέτρων και αντίστοιχες κατάστασεις με Κυριακής βράδυ επιστροφή σε καλοκαιρινή περίοδο. Το άλλο πολύ ενοχλητικό για μένα είναι ότι τα φώτα τους είναι πολύ δυνατά και αρίθμηστα. Προσωπικά, στην Ελλάδα οδήγαγα και με τον καθρέπτη της μέρας στις εθνικές μας οδούς αλλά και στις πόλεις. Εδώ, ούτε στην πόλη μέσα δεν μπορώ και πάλι τα μάτια μου έχουν γίνει κομμάτια εξαιτίας των πλαϊνών καθρεπτών.

Σπίτι

Ναι λοιπόν δεν είμαστε οι μόνοι με 60% και βάλε ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Και δεν μιλάμε για διαμερίσματα αλλά και για μεζονέτες. Αν λοιπόν δεν έχεις δικό σου σπίτι, άστα να πάνε στο θέμα του ενοικίου. Γενικώς υπάρχει μια αίσθηση ότι τα συμβόλαια είναι υπέρ του ενοικιαστή αν και εγώ πιστεύω το εντελώς αντίθετο, με τους ιδιοκτήτες ουσιαστικά να μην ρισκάρουν ούτε δεκάρα.

Για να νοικιάσεις ένα σπίτι αφού κατεφέρεις και το βρείς, βάζεις δύο ενοίκια σε κλειστό λογαριασμό σαν εγγύηση, Αυτό είναι το μόνο θετικό, μιας και ο ιδιοκτήτης δεν έχει πάρει τα λεφτά στην τσέπη. Από εκεί και μετά, δίνεις το ενοίκιο μαζί με τα κοινόχρηστα πριν μπεις και τώρα αρχίζει το πανηγύρι. Υπάρχουν δύο ειδών συμβόλαια, στα οποία λίγο πολύ έχουν ελάχιστη διάρκεια 3 χρόνια. Αν φύγεις στον πρώτο, δεύτερο και τρίτο χρόνο πρέπει να πληρώσεις τρείς, δύο και ένα μήνες αντίστοιχα πρόστιμο. Το πιο αστείο είναι ότι σε ένα από τα είδη συμβολαίων, υποχρεώνεσαι να πληρώσεις ενοίκιο μέχρι να μπει και άλλος ενοικιαστής μέσα. Και όλα αυτά με έγγραφη ειδοποιήση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν. Δηλαδή, και την επόμενη μέρα να μπει άλλος εσύ πάλι θα πληρώσεις το πρόστιμο. Επιπροσθέτως, θα υπογραφεί και ένα χαρτί που περιγράφει τις ζημιές που υπάρχουν στο σπίτι, ώστε αν τύχει και κάνεις καμία να την πληρώσεις. Υποχρεωτικά πρέπει να κάνεις και ασφάλεια πυρός που πάει κανένα 200άρι το χρόνο. Και όλα αυτά με ένα ιδιοκτήτη που λίγο πολύ δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα με το σπίτι του. Και φυσικά, πριν φύγεις μπουγάδα το σπίτι και πιθανά βάψιμο.

Τα σπίτια είναι σαφώς χειρότερα από τα Ελληνικά αν και σαφώς καλύτερα μονωμένα. Δυστυχώς το σπίτι που θα μείνω, έχει τουαλέτα και μπανιέρα χωριστά και μάλιστα με μια αποθήκη στην μέση. Δεν είναι θέμα χώρου, καθώς έχει δύο νιπτήρες. Τι ακριβώς σκέφτονται και σε καινούργια σπίτια επιλέγουν την διαρύθμιση αυτή δεν μπορώ να καταλάβω. Προσωπικά, το θεωρώ σοβαρό πρόβλημα σε ζητήματα υγιεινής κάτι που με κάνει να σκέφτομαι για Γαλλικές επιρροές.

Συνήθως τα σπίτια νοικιάζονται με έτοιμη την κουζίνα και ψυγείο. Βέβαια τα ψυγειά ειναι μικρά ακόμα και σε 100τμ σπίτια, δηλαδή σε οικογενειακής κατηγορίες. Κάποιες φορές το σπίτι έχει μόνο ηλεκτρικά μάτια χωρίς φούρνο, ενώ από κάτω έχει χώρο για τον φούρνο, όπως είναι και το δικό μου. Άλλες φορές είδα και πλυντήριο πιάτων αλλά όχι φούρνο. Κυριολεκτικά ότι να είναι και μια αίσθηση γερής τσιποσύνης από τους ιδιοκτήτες.

Κόστος διαβίωσης

Προσωπικά θεωρώ ότι το κόστος είναι σαφώς αυξημένο δεδομένο και των παροχών που προσφέρουν ανά ευρώ.

Το Lidl και Aldi είναι πιο φθηνά από την Ελλάδα. Το Carrefour όμως είναι πιο ακριβό ακόμα και στις δικές του μάρκες. Το πιο εξωφρενικά ακριβότερο όμως είναι το νερό και το ψωμί δύο βασικά αγαθά. Γενικώς τα μόνα φθηνότερα πράγματα είναι ο καφές και η μπύρα, αλλά μόλις θελήσεις πληρώνεις 1€ έτσι για να γουστάρεις το ποτηράκι με το νερό βρύσης που σου έφεραν. Το ψωμί είναι εύκολα 3 φορές πιο ακριβό από Ελλάδα και σαφώς πιο κοπανιστός αέρας.

Η μαναβική είναι και απαράδεκτη, κάτι λογικό και προβλεπόμενο αλλά και ακριβότερη, αδικαιολόγητα θα έλεγα σε ορισμένα σημεία. Πορτοκάλια, μήλα είναι εύκολα 2 και 3 φορές πιο ακριβά από Ελλάδα. Και στην Ελλάδα λεμόνια Αργεντινής παίρνουμε παρεπιπτόντως, αλλά είναι πιο φθηνά.

Επιπλέον του σουπερμάρκετ, τα πάγια έξοδα του σπιτιού, το ιντερνετ και το κινητό είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ. Ειδικά το ιντερνετ θυμίζει εποχές μονοπωλίου ΟΤΕ στην Ελλάδα, με την αντίστοιχη ΕΕΕΤ να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Γενικώς έχω μια αίθηση ότι όλα είναι για τα λεφτά. Τα πάντα γίνονται επί πληρωμή. Στην Ελλάδα έχουμε το παρεξηγημένο τσάμπα αλλά εδώ του δίνουν και καταλαβαίνει στο πλήρωνε. Κάθε τι μα κάθε τι θέλει λεφτά. Ακόμα και να πας στην τουαλέτα στον σταθμό ή στα Burger King στο Άμστερνταμ θέλει ένα 50λεπτο. Οι τράπεζες χρεώνουν 30€ τον χρόνο την διατήρηση του λογαριασμού και επιπλέον τις επιπρόσθετες υπηρεσίες, λες και δεν βγάζουν αρκετά ήδη. Το πάρκιγκ τσούζει και δαγκώνει.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι με 45% κρατήσεις έχουν πληρώσει για όλα αυτά και με το παραπάνω και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρούν λογικό το να τα πληρώνουν ξανά σε ιδιωτικές εταιρίες. Σε αυτό το σημείο πιστεύω έχω εντοπίσει το γιατί έχουν σκάσει τα εταιρικά συμφέροντα και κεφάλαια με την Ελλάδα. Γιατί απλά δεν πληρώναμε για τα πάντα και είναι εμφανές για μένα τώρα που βλέπω το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποιήσης που ακριβώς θέλουν να φέρουν και την Ελλάδα. Με μια διαφορά όμως στους μισθούς, προς το παρών γιατί αν και δεν το έχουν καταλάβει το προπύργιο για τα τελευταίο δυτικό κάστρο “κράτους πρόνοιας” έπεσε με τις ευλογίες τους.

Για την υγεία δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη, αν και έχω καταλάβει ότι και εκεί πληρώνεις και μάλιστα αδρά, αφού φυσικά τα έχεις πληρώσεις με κρατήσεις.

Εργασία

Εδώ το πράγμα αλλάζει θετικά και σοβαρά. Αν και δουλεύω μόνο 2 εβδομάδες, από συζητήσεις που έχω κάνει πιστεύω ότι έχω σωστή αίσθηση. Καταρχήν τα πράγματα είναι χαλαρά. Μιλάμε όμως για χαλαρά και ας γκρινιάζουν όσο θέλουν, γιατι προφανώς δεν έχουν κάνει Ελλάδα. Επίσης υπάρχει σεβασμός στον εργαζόμενο και κατανόηση στην φύση της σχέσης εργαζόμενου και εταιρίας. Το κακό φαίνεται να είναι ότι η αυτοαπασχόληση και οι μικρές εταιρίες ειναι ανύπαρκτες.

Υπάρχει και εδώ το ευέλικτο ωράριο, μόνο που δεν σημαίνει “δούλεψε τσάμπα παραπάνω” όπως στην Ελλάδα. Ο τρόπος εργασίας είναι λογικά προβλεπόμενος. Δηλαδή, δεν είναι ότι έχουν τίποτα διαδικασίες επιπέδου διδακτορικών. Τα αυτονόητα κάνουν σχετικά και αυτά όχι πάντα. Απλά δεν βλέπεις τα απίστευτα που έχω δει και έχω ακούσει στην Ελλάδα.

Επίσης ο βασικός μισθός ή ο μισθός πρακτικής είναι αξιοπρεπέστατος ακόμα και για την αυξημένη ακρίβεια που έχουν εδώ. Όχι ότι φτάνει αλλά σίγουρα είναι μισθός!

Η εργασία ήταν εκτός από το βιοποριστικό και ένας από τους λόγους μετανάστευσης μου και προς το παρών είμαι ευχαριστημένος για αρχή.

Ομορφιά και καιρός

Προσωπικά ποτέ δεν ήμουν οπαδός των ευρωπαϊκών πόλεων γιατί πάντα μου άρεσε το καινούργιο. Το Βέλγιο έμεινε σχετικά ανέπαφο από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, συνεπώς οι πόλεις είναι αρκετά παλιές σε θέματα look and feel. Ανεξαρτήτως όμως, κάθε πόλη έχει σοβαρή ρημοτομία που χαρακτηρίζεται από αστικά κέντρα για τους πεζούς και τα ποδήλατα και όχι για τα αυτοκίνητα. Επίσης οι πόλεις στην φλαμανδική πλευρά έχουν και πολύ έντονο το στοιχείο των καναλιών με νερό.

Οι Βρυξέλες για μένα είναι πολύ ωραίες. Έχουν μια απλωσιά και ένα σοβαρό πάρκο κάθε λίγο και λιγάκι. Έχουν και τρομερές συγκοινωνίες, συνεπώς αν δουλεύεις Βρυξέλες και μπορείς να μείνεις Βρυξέλες πιστεύω είναι εγγύηση.

Τα περίχωρα είναι απλά μονότονα κάτι λογικό σε μια χώρα που είναι εντελώς επίπεδη. Η Ελλάδα όμως είναι πραγματικά πανέμορφη χώρα να μένεις, αρκεί να μην μένεις Αθήνα.

Ο καιρός καλοκαίρι που είχα έρθει ήταν μέγιστο 20 βαθμούς. Αν καθόσουν χρειαζόταν το τσινάκι και το ζακετάκι. Στο περπάτημα όμως λόγω υγρασίας σίγουρα ήταν πολλά. Το χειμώνα ακούω κάτι για –10 βαθμούς επί ένα μήνα. Η μεγάλες ατάκες περί έχει παρατεταμένα πολύ καλό καιρό – στην πραγματικότητα έχει 0-5 βαθμούς και κάποιες φορές ήλιο – και αυτό είναι επίφοβο γιατί συνήθως τότε έχει κακό χειμώνα ακούγονται τρομακτικές.

Στην απορία που είχα πως διάολο κάνουν τόσο ποδήλατο ενώ βρέχει και ψιχαλίζει συχνά, έχω καταλάβει ότι βροχή στην Ελλάδα είναι κατακλυσμός για το Βέλγιο.

Εν κατά κλείδι

Πολλά λέμε για τους Έλληνες πολλά ακούγονται για το εξωτερικό. Προσωπική μου άποψη, αν βγάλεις το θέμα οικονομική κατάσταση, πολύ Ράδιο Αρβύλα παίζει. Οι άνθρωποι τουλάχιστον στο Βέλγιο είναι μια από τα ίδια, σε άλλα πράγματα καλύτερα και σε άλλα χειρότερα. Οδηγική συμπεριφορά, λεφτά και κόστος ζωής σίγουρα χειρότερα. Εργασία και σεβασμός στον πολίτη έτη φωτός μπροστά. Κοινωνική συμπεριφορά, θα έλεγα και καλύτερα και χειρότερα, καθώς πολύ φιλευλεθερισμός στην Φλαμανδική πλευρά. Ειδικά σε αυτό το θέμα και με αφορμή τις πρόσφατες απεργίες, δυστυχώς κάνουν τα ίδια ακριβώς λάθη με την Ελλάδα. Μόνο που εδώ έχει ακόμα βιομηχανίες και πολυεθνικές.

Τελικώς η Ελλάδα είναι μια σούπερ χώρα να μένεις εκτός Αθηνών. Παλαιότερα είναι και πολύ καλά σε θέματα πολίτη και κράτους. Κρίμα που τα συμφέροντα και η κοντόφθαλμη προσέγγιση των Ελλήνων την έκαναν ένα τόπο διακοπών και αναμνήσεων για τους Έλληνες. Έχουμε όλα τα φόντα για να μεγαλουργήσουμε με ή χωρίς πολυεθνικές. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν στοιχειώδες μέτρο, στοιχειώδης λογική και το κυριότερο σεβασμός στον συμπολίτη μας, είτε είναι γείτονας είτε πελάτης στην δημόσια υπηρεσία είτε ο υπάλληλος στις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.

ΥΓ

  • Εγκαινιάζω και την νέα κατηγορία Βέλγιο και αλλάζω την επικεφαλίδα.
  • Ο ελληνικός ορθογραφικός έλεγχος του Chrome δεν βρήκε λάθη! Τι γίνεται; Έπρεπε να φύγω για να διορθωθώ;

30 σχόλια:

  1. Για την ιδιοκατοίκηση που λες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, καταγεγραμμένα από το 1996 ως το 2003, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ήταν 46% σε σχέση με 67% μέσο όρο των 23 ως τότε χωρών της έρευνας.

    http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/housing/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μην εμπιστεύεσαι τον ορθογραφικο έλεγχο, πχ 'πρωτεραιότητα'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο ορθογραφικός έλεγχος του chrome είναι by default στα αγγλικά, πρέπει να τον αλλάζεις μόνος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το θέμα με τις διπλές τουαλέτες το έχω δει σε όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, Ρωσία μάλιστα μου είχε κάνει τρελή εντύπωση γιατί ήταν παντού όπως το περιγράφεις. ο λογική είναι για να μην μυρίζει μετά το χοντρό και εκεί που πας για μπάνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηλία απέξω το έχεις μάθει το site του ΟΑΣΑ.
    Θέλεις να κάνουμε ένα post μύθοι και αλήθειες?

    Παντελή, βάζεις ένα παράθυρο ένα σύστημα εξαερισμού. Χαζομάρα είναι και επιμένω ότι με κάνει να σκεφτομαι περί γαλλικών επιρροών σε θέματα υγιεινής.

    Ανώνυμε, στα ελληνικά τον έχω τον ορθογραφικό έλεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε φίλε, όσα αναφέρεις ως παράξενα και περίεργα στην παράγραφο "Δρόμοι και οδήγηση" ισχύουν βεβαίως και στον ελληνικό Κ.Ο.Κ., απλά, επειδή δεν υπάρχει τροχαία στην Ελλάδα και δε διάβασες το βιβλίο στη σχολή οδηγών, τα έγραφες όλα αυτά στα παπάρια σου καθώς οδηγούσες στους ελληνικούς δρόμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοτρέκ θα με κάνεις να τα πάρω στο κρανίο. Πως ακριβώς ξέρεις που έμαθα να οδηγώ και τι συμπεριφορά έχω στον δρόμο;

    Δεν ανέφερα σαν περίεργο τα θέματα προτεραιότητας. Ανέφερα όμως τις συχνές αλλαγές λωρίδας στους αυτοκινητόδρομους και τα δυνατά φώτα.

    Επίσης ότι λέει ο ΚΟΚ δεν είναι πάντα απαραίτητα και το σωστό. Η οδήγηση είναι μηχανική και εμπειρική και ειδικά η τελευταία είναι αυτή που σε προστατεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με συγχωρείς, από τα γραφόμενά σου κατάλαβα πω ς είσαι οδηγός ελληνικής σχολής. Το κατά πόσο είναι σωστός ή όχι ο Κ.Ο.Κ. είναι άλλη κουβέντα. Ο Κ.Ο.Κ. είναι νόμος και εφαρμόζεται. Στην Ελλάδα βέβαια δεν ισχύουν οι νόμοι και καθένας κάνει ό,τι γουστάρει γι αυτό και δεν εφαρμόζεται και ούτε ο Κ.Ο.Κ.

    Λοιπόν, έχω την εντύπωση πως σε αυτοκινητόδρομο πρέπει να οδηγείς δεξιά, οι άλλες λωρίδες είναι για προσπέραση. Δηλ όταν είναι άδειος ο δρόμος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να οδηγάς στη μεσαία λωρίδα. Για να το επιβεβαιώσω αυτό κοίταξα τον ελληνικό Κ.Ο.Κ. 2007 αλλά δεν το γράφει μέσα. Οπότε τελικά μπορεί να έχεις δικαιο σε αυτό το πράγμα. Πάντως το θυμάμαι ξεκάθαρα από παλιότερα, θα ψαχτώ περεταίρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι σίγουρος πως ισχύει σε όλην την Ευρώπη, αφού ισχύει σε Γερμανία και Γαλλία, απλά δεν βρίσκω άλλο βιβλίο και ΚΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου!
    Συγχαρητήρια για τις πολύτιμες πληροφορίες, εύχομαι να γράψεις περισσότερα όσο θα μεγαλώνει η εμπειρία σου στο Βέλγιο. Η αίσθηση που έχει ο μέσος Έλληνας για το Βέλγιο πιστεύω ότι είναι σαν κάτι το άχρωμο και το ουδέτερο. Δεν έχει γνώμη, δεν έχει πολλές πληροφορίες για την συγκεκριμένη χώρα, παρόλο που από τις δεκαετίες του 50 ήδη (αν δεν απατώμαι) έφευγαν οι Έλληνες για τα ορυχεία του Βελγίου, βάση των συμφωνιών με τις τότε Ελληνικές κυβερνήσεις.
    Γνώμη μου είναι ότι η έλλειψη γνώσης για την συγκεκριμένη χώρα οφείλεται στην «αχρωμία» της, στο ότι είναι βαρετή, στο ότι σχεδόν ποτέ δεν συνέβαινε τίποτε εκεί. Εσύ τι γνώμη έχεις πάνω σε αυτό?
    Συνεχίζοντας, να σε ρωτήσω το εξής: λες ότι στο Βέλγιο δουλεύουν «όλα» ρολόι, και σε πιστεύω. Γιατί γίνεται αυτό? Πως το καταφέρνουν αυτό όταν, μετά από 500 και παραπάνω ημέρες δεν είχαν καν Πρωθυπουργό και μόλις σήμερα αν θυμάμαι καλά, απέκτησαν? Ποια η διαφορά με την Ελλάδα?
    Συνεχίζοντας, στο θέμα φαγητό: από πού εισάγουν οπωροκηπευτικά, και είναι 3ης διαλογής, άνοστα, που δεν τρώγονται? Από Ελλάδα εισαγωγές γίνονται? Αν όχι, γιατί όχι?
    Το Internet! Μήπως μπορείς να δώσεις παραδείγματα τιμών? Στην Ελλάδα πχ. θα πληρώσουμε 40 ευρώ το μήνα για «έως 24» που συνήθως θα είναι 6 ή 7 ή άντε 8… Στο Βέλγιο πως πάνε οι ταχύτητες? Έχουν cap οι συνδέσεις? Lag υπάρχει, δηλαδή Skype, YouTube, on line games, δουλεύουν αξιοπρεπώς τουλάχιστον? Για οπτικές ίνες ακούγεται τίποτα εκεί?
    Εργασία! Μίλησες για αξιοπρέπεια και για χαλαρότητα και σε καταλαβαίνω απόλυτα! Ο Έλληνας είναι πιστεύω ο μοναδικός πολίτης Δυτικού τύπου χώρας που ξεσκίζεται με τους ποικίλους τρόπους που ξεσκίζεται από πάσης φύσεως «αφεντικά, managers, and so on»! Είναι σαν να βρίσκεται στο αμπάρι ενός πολυτελέστατου υπερωκεάνιου και να τραβάει κουπί, ενώ κάποιοι στο επάνω κατάστρωμα απολαμβάνουν τα ποτά, την πισίνα, την μουσική και τα ξέκωλα. Στο Βέλγιο γιατί δεν είναι έτσι? Πως και υπάρχει εκεί ο σεβασμός αλλά και η κοινή λογική στην εργασία? Είναι ΤΟΣΟ πιο πλούσιο το Βέλγιο από την Ελλάδα?! Έχουν ισχυρά συνδικάτα οι εργαζόμενοι? Τι πιστεύεις?
    Επίσης, σε ένα σημείο λες: «Στην απορία που είχα πως διάολο κάνουν τόσο ποδήλατο ενώ βρέχει και ψιχαλίζει συχνά, έχω καταλάβει ότι βροχή στην Ελλάδα είναι κατακλυσμός για το Βέλγιο.» Τι εννοείς με αυτό? Δεν καταλαβαίνω.
    Λοιπόν έγραψα ήδη πολλά, ας σε αφήσω τώρα να απαντήσεις.
    Ευχαριστώ.
    *αν σε βολεύει, γράφε το κείμενο σου σε ένα Word document και μετά ποσταρε το εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΙΩΣΗΦ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ15 Μαΐου 2014 στις 2:22 μ.μ.

      Ναι οι απόψεις τους είναι ουδέτερες επειδή τη στιγμή που το Βέλγιο προσέφερε εργασία τότε στους Έλληνες και σπίτια και τους παρακινήσαν να φέρουν και τις οικογέννειές τους, πολλοί συμπατριώτες μας την κοπανούσαν προς Ολλανδία παρακινούμενοι ως νέοι απο την υπερελευθερία και τον υπερσουξεαλισμό, και ας ήταν υποχρεωμένοι εκεί να δουλεύουν σε κονσέρβες για πενταροδεκάρες, κι ας ήταν δυσκολότερη η μετάβαση και η παραμονή απο νομική πλευρά στην Ολλανδία τότε..... Οι Βέλγοι εκτιμώντας της φιλία τους με τους συναδέλφους Έλληνες εργάτες στα ανθρακορυχεία συντέλεσαν στην επίσημη αναγνώριση της Ορθοδοξίας στο Βέλγιο, ενώ μέχρι σήμερα η Ορθοδοξία δεν αναγνωρίζεται στην Ολλανδία για να μην υπάρχει υποχρέωση από μέρους της Ολλανδίας σε οικονομικό επίπεδο. Έχουμε ως Έλληνες την τάση να σερνόμαστε στα πόδια αυτών που μας υποτιμούν και να κακολογούμε αυτούς που μας ευεργέτησαν

      Διαγραφή
  11. ανάποδα αν το πιάσουμε, εννοεί ότι και στο Βέλγιο όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη η βροχή τους είναι αυτό που εδώ περιγράφουμε σαν ψιχάλα. Η εδώ βροχή είναι σε όλη την Ευρώπη κατακλυσμός.
    Τώρα για τα υπόλοιπα ερωτήματα, θα πρέπει να περίμενες καμιά 10αρια χρονια να καταλάβει ο demelene τι γίνεται και πως λειτουργεί η ψυχολογία και η κοινωνία εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @pantelis: Α ναι, αλήθεια?! Δεν το ήξερα! Δηλαδή εννοείς ότι στο Βέλγιο κάνει συνήθως ψιλο-βροχούλα? Και όχι όπως εδω που (συνήθως) βρέχει δυνατά, πάντα σε συνάρτηση με το που ζεις στην Ελλάδα, βέβαια? ΟΚ, και από αέρα πως πάνε? Οπότε δηλαδή όλη η "μαγκιά" τους αναφορικά με την ποδηλασία εκει οφείλεται?! Στην επίπεδη χώρα τους και στην ήπια βροχή?! Χμμ...εσυ Βέλγιο ζεις φίλε? Καλύτερα εχω να απαντήσει ο demelene σε αυτά που ρωτάω ή κάποιος άλλος που να ζει σε αυτή τη χώρα. Όπως ΠΟΛΥ σωστά αναφέρει και ο demelene, πολύ παραπληροφόρηση, αρκετή άγνοια υπάρχει βρε παιδί μου για το πως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ζουν κάποιοι στην Ευρώπη!! Ας πει 5-10 πράγματα ένας άνθρωπος που μόλις πήγε εκει! Φρέσκο μάτι έχει, πολλά μπορει να δει (ΑΝ θέλει)! Συμφέρον του θα είναι... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γενικά για να έχει μια περιοχή έντονες βροχοπτώσεις θα πρέπει να έχει μεγάλη θάλασσα κοντά του. όσο πιο μακριά είναι η θάλασσα τόσο πιο ήπιο γενικά το κλίμα. απλά σκέψου τον πανικό με τους τυφώνες σε περιοχές που έχουν ωκεανό. Αν θυμάμαι καλά και από τα μαθήματα ιστιοπλοΐας, οι βροχές έχουν την τάση να κατευθύνονται γενικά προς τη δύση και προς βορά (για αυτό και έχεις τυφώνες Φλόριντα αλλά σπάνια στην Καλιφόρνια και ακόμα πιο σπάνια στη Νέα Υόρκη, αφού έχει σκάσει νωρίτερα - πιο νότια. τα παραδείγματα είναι άπειρα, π.χ Αίγυπτος και Σαχάρα). Γενικά το ποδήλατο δουλεύει στην Ευρώπη γιατί είναι τσάμπα να το αποκτήσεις, είναι όλα επίπεδα, δεν έχει ούτε τρελό ήλιο ούτε τρελές βροχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα πρέπει να με συγχωρέσετε, δεν έχω ιντερνετ και το ηλίθιο κινητό δεν κάνει tethering.
    Ανώνυμε, μόλις αποκτήσω ιντερνετ θα υπάρξει συνέχεια αρκεί να έχω την ψυχολογία.

    Λοτρεκ, πρέπει να είναι εντελώς όμως ο αυτοκινητόδρομος. Εγώ ξέρω ότι ο ΚΟΚ προβλέπει ελαχιστοποίηση των αλλαγών λωρίδων. Και αυτό νομίζω ισχύει και αλλού. Επίσης ο ΚΟΚ είναι γραμμένος αιώνες πριν για άλλες ταχύτητες.

    Συνοπτικά να σου πω ότι είμαι δύο μήνες εδώ, μάλλον σήμερα έβρεξε πρώτη φορά και αυτό όχι για πολύ.

    Για το ιντερνετ και κινητά μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο web. telenet,belgacom για καλωδιακή, dommel και άλλες για adsl και mobistar,base,proximus κινητά.

    Εγώ όταν τα κοίταζα είχα πάθει πλάκα. Η ΕΕΕΤ τους απλά κοιμάται και το πιο αστείο είναι ότι και οι ίδιοι το θεωρούν σχετικά φυσιολογικό. Θυμάται κανένας τι έπαθε η εταιρία που πήγε να βάλει caps?

    Γενικώς να σας πω ότι όλα μα όλα είναι επί πληρωμή. Λες και υπάρχει χέρι στην τσέπη σου.

    Αυτά προς το παρών. Ελπίζω το κείμενο και το tab να ζήσει μέχρι αύριο που θα ανοίξω το laptop στην εταιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Demelene, γεια σου, ευχομαι να βρεις συντομα internet αλλα και την ορεξη να γραψεις καποια σχολια πανω στα 5-10 πραγματα που σε ρωτησα.

    Κατι αλλο να ρωτησω τωρα, ισως ειναι βεβαια πολυ νωρις, 2 μηνες εισαι εκει οπως ειπες κι εσυ.. Anyway, η ερωτηση μου ειναι:

    - Εχεις αντιμετωπισει ρατσισμο επειδη εισαι Ελληνας, ρε φιλε?!

    Ειδα σημερα αυτο στην Ελευθεροτυπια: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=331021

    και σκεφτηκα να ρωτησω..

    Καλα να περνας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ πάντως που είμαι Βερολίνο ναι έχω αντιμετωπίσει και έχω ακούσει κ διάφορα απο φίλους και γνωστούς εδώ. Γενικώς είναι απίστευτο το τι μας πλασαρουν για τις ευρωπαϊκές χώρες και το τι είναι στην πραγματικότητα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Demelene: Hey φιλε!! Μας ξεχασες! Πως παει εκει περα? Θα απαντησεις στις διαφορες ερωτησεις που σου εχουν τεθει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε ακόμα χωρίς ιντερνετ. Πίστεψε με το χρειάζομαι πολύ περισσότερο και για πιο σημαντικά πράγματα που με καίνε.
    Μόλις βρω χρόνο θα υπάρξουν απαντήσεις ή νέα ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Demelene: Χαθηκες...εντελως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θα πω καμιά κουβέντα για το ιντερνετ στο Βέλγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Επιτέλους ιντερνετ. Μαύρο χάλι βέβαια αλλά τουλάχιστον connectivity!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λοιπόν για κάντε μια σούμα με τις ερωτήσεις.... και μάλλον θα απαντήσω σε αυτές με κάποιο ποστάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο χρόνος παραμονής σου εκει (για να έχεις αντικειμενική είκόνα) είναι πολύ λίγος,κάποιες απόψεις σωστές κάποιες λάθος.Για τα ενοίκια και γενικά τον τρόπο λειτουργίας του ενοικιοστασίου ναι, έτσι είναι.Για τον τρόπο οδήγησης θα διαφωνήσω μαζί σου, υπάρχουν όμως και προβλήματα. Ακριβή η συντήρηση του αυτοκινήτου.Οι συγκοινωνίες άριστες (όλα τα μέσα).Οι δρόμοι γενικά πολύ καλοί, και δεν γλυστρούν, ούτε όταν βρέχει,ακόμα και οι λευκές λωρίδες δεν γλυστρούν !! Τα νερά δεν λυμνάζουν.Αριστη σήμανση στούς δρόμους με πολλές πληροφορίες στις πινακίδες. Αριστος φωτισμός ΠΑΝΤΟΥ. Υπάρχουν παντού κάμερες (όχι τροχονόμοι).Θα τους δείς μόνο σε κάποιο ατύχημα, η όταν κάνουν συνοδεία επισήμων.Όταν τους ειδοποιήσεις καταφθάνουν ΑΜΕΣΑ και όχι ένα περιπολικό, αλλά δύο και τρία.Δεν υπάρχει ασυδοσία στο παρκάρισμα, δεν θα βρείς εμπόδια στο οδόστρωμα (τενεκέδες καφάσια κλπ) γιατί θα πρέπει να κρατάς τη θέση εμπρός στό σπίτι σου !!! Υπάρχουν ζώνες για το πάρκιν, σχεδόν παντού πρέπει να πληρώνεις, (εκτός και είσαι κάτοικος του Δήμου).Όταν αποφασίσεις να ξεκουραστείς στο σπίτι τα πάντα θα είναι ήσυχα χωρίς κορναρίσματα,θορύβους απο εξατμίσεις,στέρεο σε αυτοκίνητα, η αγριεμένους μηχανόβιους. Ναι, στην τηλεφωνία υπάρχουν προβλήματα.Στην Ελλάδα τεχνολογικά "πετάμε".Πιο καλή εταιρεία (καλή κάλυψη) η BASE.Πολλές δυνατότητες ελέγχου των περεχομένων υπηρεσιών μέσω του internet.Η διατροφή είναι τσουχτερή,κάνεις όμως οικονομία και την ελέγχεις.Το σύστημα υγείας πολύ καλό, χωρίς φακελάκι. Τα φαρμακεία δεν σου δίνουν τίποτα χωρίς συνταγή.Γενικά κατα την δική μου άποψη, (12 χρόνια κάτοικος), έχω να πώ ότι όλα λειτουργούν πολύ καλά.Υπάρχουν και προβλήματα σε περιοχές δευτεροκλασάτες, με Μαροκινούς και διάφορους άλλους Μουσουλμάνους οι οποίοι έχουν ¨κατακλύσει" όλο το Βέλγιο.Αν είσαι φανατικός Ελληνογλετζές και ξενύχτης... δεν σου κάνει το Βέλγιο. Εδώ το κράτος είναι ανταποδοτικό γι'αυτό πληρώνουν όλοι.Καλή διαμονή φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμε, είμαι ένα 5μηνο τώρα εδώ. Αυτό που έχω εκλάβει από τους Βέλγους είναι μια τεράστια δόση αυτοκριτικής όσον αφορά την πολυπλοκότητα σε οτιδήποτε. Εγώ από μέσα μου βέβαια σκέφτομαι που να ερχόσουν Ελλάδα....

    Για τους δρόμους δεν θα συμφωνήσω τόσο πολύ πάντως καθώς τουλάχιστον στην περιοχή του Μεχελεν τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Ούτε για τον φωτισμό θα συμφωνήσω.

    Γενικώς όμως θα συμφωνήσω μαζί σου με μια επισήμανση. Για το ύψος της φορολόγησης δεν θα έπρεπε να πληρώνει ο κόσμος για τίποτα από τα διάφορα που από αριστερά και δεξιά σου έρχονται διαρκώς. Έχω δηλαδή σοβαρές διαφωνίες με κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και δήθεν απελευθερώσεις.

    Σε ευχαριστώ και μάλλον θα ετοιμάσω ένα ποστάκι μέρος 2ο. Αν θα σε ενδιέφερε στείλε μου ένα μαιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΙΩΣΗΦ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ15 Μαΐου 2014 στις 2:13 μ.μ.

    Αγαπητέ αρθρογράφε κατ' αρχάς το "οδήγαγα" στήν ελληνική γραμματική είναι "οδηγούσα". Οι πληροφορίες που παραθέτεις είναι ανακριβείς και δεν αφορούν το Βέλγιο. Σε κάποια ενώ αναφέρεσαι για το Βελγιο μιλάς για το Άμστερνταμ. Επίσης η χρονική σου παραμονή δικαιολογεί την άγνοια αλλά όχι τη βεβιασμένη ανάγκη να αναφέρεις περι του Βελγίου. Όσο για τις Τράπεζες το Βέλγιο έχει τουλάχιστον δέκα όπου ο τραπεζικός λογαριασμός όχι μόνο διατίθεται δωρεάν αλλά σου προσφέρει και έσοδα για κάθε πληρωμή που πραγματοποιείς με δωρεάν όλες τις διατραπεζικές εντολές, τη στιγμή που οι ελληνικές χρεώνουν εισερχόμενες εντολές εξωτερικού 3 ευρώ έκαστος και εσωτερικού 1,20. Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα και με ακρίβεια σχετικά με την εν λόγω χώρα jossefvl@yahoo.be. Το επίπεδο διαβίωσης στο Βέλγιο είναι ποιοτικό σε θέμα υγείας, εκπαίδευσης, τραπεζικών εξόδων-ασφαλειών, ενοικίων σε σχέση με τις αναπτυγμένες ευρωπαικές χώρες και με κοινωνικό χαρακτήρα που δύσκολα θα βρείς. Το Βέλγιο είναι εργατομάνα, πατρίδα για κάθε μετανάστη που η χώρα του σαν μπάλα ποδοσφαίρου τον πετά στο κενό επειδή κάποιοι τα φάγανε παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια σου Ιωσήφ,
    Αν και είχα αποφασίσει να σταματήσω την ενασχόληση μου με το blog, θα απαντήσω όμως σε σημαντικά και χρήσιμα σχόλια.

    Καταρχήν ευχαριστώ για την διόρθωση. Τα Ελληνικά δεν είναι και το καλύτερο σημείο μου. Όπως διαφαίνεται οι γλώσσες δεν είναι το δυνατότερο μου σημείο αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

    Μετά από 2.5 χρόνια εδώ νομίζω ότι γνωρίζω μόνο την Argenta χωρίς έξοδα διατήρησης λογαριασμού. Αρχικά όμως τα Αγγλικά είναι πολύ σημαντικά και δεν έχεις πολλές επιλογές με τις τράπεζες σαν xpat.

    θεωρώ το Βέλγιο πράγματι πιο κοινωνικό κράτος από την Ολλανδία. Διακρύνω όμως και κάποιες ομοιότητες με την Ελλάδα σε θέματα αποδοτικότητας. Επίσης διακρύνω και ομοιότητες με το σιδέρωμα που στόχο έχει να δημιουργήσει έχθρες μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Για τα λεφτά που πληρώνουμε σε φόρους πιστεύω πολλά πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα και πολύ φοβάμαι ότι αυτή η αίσθηση "παρατήματος" είναι σκόπιμη για να φτάσει ο κόσμος στο αμην και να πει ιδιωτικοποιήστε τα πάντα.

    Οι κάτοικοι μου φαίνονται φιλικότατοι αλλά χωρίς διάθεση να σε ενσωματώσουν στους φιλικούς τους κύκλους. Είμαι αρκετό καιρό εδώ ποια για να έχω μιλήσει με καθηγήτριεσ, Βέλγους αλλά και παλαιότερους μετανάστες. Ένας Βέλγος όμως παντρεμένος με Ελληνίδα έχει ψιλοθάψει τους Βέλγους όμως.

    Φυσικά και θα σου στείλω μαιλ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Για το θέμα της υγείας δεν έχεις δίκιο . Έχω ζήσει 4 χρόνια στο Βελγιο και εχω γεννήσει στο St . Elisabeth. Δεν πλήρωσα σεντ! Με ασφάλιση φυσικά. Η οποια μας κόστιζε ( δυο ατομα) 75€ το χρόνο! Και γενικότερα ότι πλήρωνα σε γιατρούς (οδοντίατρο, παθολόγο, οφθαλμίατρο) τα έπαιρνα πίσω από την ασφάλιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Για το θέμα της υγείας δεν έχεις δίκιο . Έχω ζήσει 4 χρόνια στο Βελγιο και εχω γεννήσει στο St . Elisabeth. Δεν πλήρωσα σεντ! Με ασφάλιση φυσικά. Η οποια μας κόστιζε ( δυο ατομα) 75€ το χρόνο! Και γενικότερα ότι πλήρωνα σε γιατρούς (οδοντίατρο, παθολόγο, οφθαλμίατρο) τα έπαιρνα πίσω από την ασφάλιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σκέφτομαι να έρθω με το σύντροφο μου για αναζήτηση εργασίας στο Βέλγιο. Συγκεκριμένα, Λιέγη, επειδή έχω ζήσει μικρότερη εκεί. Εν τέλει, πως σου φαίνεται; Συνεχίζεις εκεί ή έφυγες;
    δυο σχόλια για τη χώρα εν έτη 2021

    ΑπάντησηΔιαγραφή