Από την κλεπτοκρατία στην χρεοκοπία

Τον μήνα που έψαχνα δουλειά στο Βέλγιο και τα πρώτα Σαββατοκύριακα που δεν είχα ιντερνετ διάβασα το τελευταίο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού, Από την κλεπτοκρατία στην χρεοκοπία

Το βιβλίο είναι μια ιστορική ανασκόπηση της Ελληνικής κοινωνίας στην λεγόμενη περίοδο της μεταπολίτευσης. Δεν εστιάζεται τόσο σε οικονομικά ζητήματα, αλλά σε κοινωνικά και πολιτικά.

Με εξαιρετική λεπτομέρεια αναλύει τι έχει γίνει στην Ελλάδα στην περίοδο αυτή και τι ακριβώς ρόλο έπαιξαν οι πολιτικοί, τα κόμματα αλλά και ο λαός.

Ειλικρινά αν και ήμουν μικρός για να ξέρω τι έγινε πραγματικά μέχρι το 1990, διαβάζοντας το βιβλίο νιώθω πραγματικά ότι πολλά από αυτά που έχω καταλάβει και υποψιαζόμουν ήταν σωστά. Κάποια πράγματα δεν ήξερα για την κυβέρνηση Καραμανλή και την αρχή της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.

Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο που αιτιολογεί και την απίστευτη σχέση διαφθοράς πολίτη και εξουσίας σε όλα τα επίπεδα. Καθώς διαβάζεις το βιβλίο είναι σαν να βλέπεις τον εκτροχιασμό όλης αυτής της κατάστασης και τον παραλογισμό.

Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσει κυρίως αυτή η γενιά του πολυτεχνείου, μήπως και αισθανθεί ή αναλογιστεί έστω και στο ελάχιστο το μερίδιο ευθύνης της για την σημερινή κατάσταση. Γιατί πριν τις επαναστάσεις χρειάζεται να έχεις ξεπεράσει το εύκολο "αυτός φταίει". Η δικιά μου γενιά καλό είναι να το διαβάσει, μπας και απομυθοποιήσει λίγο την παραμυθένια εικόνα που έχει για τους γονείς και παππούδες και ίσως αντιληφθεί τι πραγματικά έχει συμβεί και γιατί δυστυχώς τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ δύσκολα.

Ένα βιβλίο μάθημα ιστορίας για την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ελπίζω να γεμίσει ενοχές τους μεγάλους και λίγο αποστασιοποίηση από το ένδοξο οικογενειακό παρελθόν τους νεωτέρους. Ελπίζω να βοηθήσει λίγο στο κατέβασμα του δαχτύλου με στόχο την ουσιαστικότερη κατανόηση των κοινωνικών πτυχών των προβλημάτων μας.

Εδώ υπάρχει και ο σχολιασμός του βιβλίου από το Ποντίκι.

7 σχόλια:

  1. Αρχικά, Καλή χρονιά.

    Σε συνέχεια... δεν πιστεύω να έχουμε... :-)

    Εύχομαι πάντως τα καλύτερα εκεί που είσαι και γρήγορο επαναπατρισμό σε μια Ελλάδα διαφορετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης θα σου πρότεινα να διαβάσεις το βιβλίο γιατί ίσως αλλάξεις γνώμη για κάποια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα το αγοράσω απλα για να επιβεβαιώσω τα οσα τραγελαφικά ζούμε σαυτή τη χώρα. το κακό είναι ότι δυστυχώς η γεννιά του πολυτεχνείου δεν θα νιώσει καμία ντροπή γιατί ήταν ΕΙΝΑΙ και θα ΕΙΝΑΙ συμμέτοχη σε όλα αυτά.


    ταλεμε

    cmizik

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε αυτό ακριβώς αναφέρεται ο συγγραφέας με το άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο. Όμως κακά τα ψέματα το ξεπούλημα είναι χρόνιο και μόνιμο.

    Στις τελευταίες εβδομάδες του Δεκέμβρη στην εκπομπή ΑΕ του ράδιο 9, με τον Μάνο Κακλαμάνο και Δημήτρη Καζάκη είχε ιστορική ανασκόπηση για τα δάνεια και τις πολιτικές αποφάσεις. Το πιο γελοίο είναι ότι οι γόνοι των ίδιων οικογενειών που μας ξεπούλησαν, μας ξεπούλαγαν και μας είχα ξεπουλήσει πιο πριν.
    Αυτά που άκουγα ήταν τραγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να αλλάξω γνώμη σε τι; Στο ότι ο Παπανδρέου με τον Σοσιαλισμό του διέφθειρε την κοινωνία; Άσε που "it takes two to tango". Ούτε οι ξένοι που πλήρωναν τις μίζες και μας δάνειζαν για να αγοράζουμε όπλα είναι άμοιροι ευθυνών. Δώσε μου ένα παράδειγμα που λέει το βιβλίο και δεν σου έλεγα εγώ τόσα χρόνια ειδικά για τον δημόσιο τομέα και τους πολιτικούς μας και την διαφθορά που επέβαλαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα δεις ότι ο Παπανδρέου δίδαξε μιας άλλης μορφής διαφθορά.
    Επίσης θα δεις ότι τελικά και οι άλλοι από πίσω ακολούθησαν.

    Κοίτα εγώ στο προτεινω γιατί ξέρω τις απόψεις σου και ξέρω που διαφωνούμε. Τώρα αν δεν θες να το διαβάσεις για να σώσεις την τιμή της δεξιάς, τότε οκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή