Σπατόσημο και γενικώς αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο πατέρας μου δούλευε στο Ελληνικό και από τότε που με θυμάμαι σαν παιδί θυμάμαι το σπατόσημο. Το σπατόσημο ήταν ένας φόρος πάνω στα αεροπορικά εισιτήρια που θα βοηθούσε την χρηματοδότηση της κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων το οποίο φυσικά θα ήταν κρατικών συμφερόντων. Εξού και ο φόρος.

Το σπατόσημο λοιπόν που πήγε για δεκαετίες, πιστεύω χρηματοδότησε τουλάχιστον το συνολικό κόστος της κατασκευής, το οποίο τελικά έγινε και ιδιωτικών συμφερόντων. Κάτι σαν τα διόδια δηλαδή. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν το πληρώνουμε ακόμα.

Στο Βέλγιο, ο αντίστοιχος κρατικός ΟΣΕ, κατασκευάζει νέα σύνδεση του αεροδρομίου με το Μέχελεν και την Αμβέρσα. Για αυτό το λόγο όποιος πάει με τρένο και μόνο στο αεροδρόμιο πληρώνει κάτι που λέγεται Diabolo και ουσιαστικά αποτελεί μια επιβάρυνση για την χρηματοδότηση του έργου. Ο τελικός αποδέκτης είναι φυσικά το κράτος, που δικαιολογεί και τον φόρο αλλά η εταιρία κατασκευής ιδιωτική που σε κάνει να το σκέφτεσαι.

Ανεξάρτητα, προσφάτως συνειδητοποίησα το πόσο κορόιδα είμαστε στην Ελλάδα. 5€ τα λεωφορεία και 8€ τα τρένα είναι απίστευτη τιμή για μια και μόνο σύνδεση προς την Αθήνα. Εγώ εδώ έδωσα 7€ για εισιτήριο από Μέχελεν μέσω Βρυξελών για το αεροδρόμιο και πλήρωσα και ένα δίευρώ και κάτι για το Diabolo.

Και όχι τίποτα άλλο. Ακόμα τις ίδιες τιμές έχουν!

Είμαστε πολύ θύματα τελικά. Δυστυχώς το ίδιο σε πολλά είναι και αλλού. Αρκεί που έχουμε την ευτυχία της κατανάλωσης και επιλογής μεταξύ προϊόντων της ίδια τυποποιημένης σαβούρας.

2 σχόλια:

  1. γιατί έχεις αρχίσει σε δημοσιεύσεις να βάζεις λευκή γραμματοσειρά σε λευκό background;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι μπλανκο στην οθόνη σου.
    Θα το κοιτάξω γιατί κάποια χαζομάρα θα έχει γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή