Βέλγιο - Internet

Σε συνέχεια του αρχικού μου ποστ για το Βέλγιο και αφού επιτέλους απέκτησα ιντερνετ, θα γράψω κάποια πράγματα για αυτό, γιατί τα έχω πάρει άγρια.

Πέρα από τα κινητά που είναι για γέλοια όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των τιμών τους, το θέμα Internetείναι έτη φορές χειρότερο. Η κατάσταση θυμίζει Ελλάδα του 2003-2004, όπου οι δύο μεγάλοι παίχτες μονοπωλούν και η αντίστοιχη ΕΕΕΤ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Ιστορικά η κατάσταση είχε λίγο πολύ ως εξής. Κάθε σπίτι έχει καλωδιακή σύνδεση για να βλέπει τηλεόραση. Είναι απορίας άξιο το γιατί, όταν σε μια χώρα που δεν έχει κανένα ορεινό εμπόδιο μπορεί απλά να στήσει 2-3 κεραίες και να είναι κομπλέ. Βέβαια πως θα γίνει να πληρώνουν και για την τηλεόραση με κεραίες; Δεν γίνεται….

Με την καλωδιακή λοιπόν απέκτησαν συνδεσιμότητα πολύ γρήγορα. Αυτό οδήγησε το Βέλγιο να είναι πρωτοπόρο σε θέματα e-Services αλλά μάλλον έχουν μείνει πίσω καθώς ξεχάσαν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα.

Το πρόβλημα με το ιντερνετ στην καλωδιακή είναι ότι είναι πανάκριβο και πολύ καταπιεστικό. Χαρακτηριστικά να πω τιμές των 50€ τον μήνα, με caps στο download volume και δικαίωμα στην εταιρία να κάνει logon στο model και να ελέγχει τα πάντα. Το μόνο καλό είναι ότι έχει πολύ καλές ταχύτητες. Εννοείται ότι αν θες τηλέφωνο πάει έξτρα και φυσικά ούτε λόγος για δωρεάν αστικά εντός του Βελγίου πόσο μάλλον για Ευρώπη.

Ψάχνωντας έπεσα σε μια άλλη εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες κλασσικά μέσω adsl. Βρήκα λοιπόν την dommel, που επίσης μου την ανέφερε και ένας γνωστός. Φυσικά ο γνωστός μου είπε ότι η φάση dommel θα είναι σαν την φάση εναλλακτικού και ο ΟΤΕ φταίει για όλα. Με 30ευρώ το μήνα όμως, έχω adsl2, voip σταθερό και δωρεάν κλίσεις σε σταθερό συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας. Έχει βέβαια cap αλλά νομίζω 200GB τον μήνα παλεύονται.

Με την dommel όμως ξεκινήσαν τα παράλογα και μια δεύτερη εικόνα για το πως δουλεύουν οι ιδιωτικές υπηρεσίες στο Βέλγιο. Στην χώρα που γίνονται όλα ηλεκτρονικά, στέλνω με e-mail το συμβόλαιο υπογεγραμμένο όπως επίσης και την πάγια πληρωμή. Τους ρωτάω αν είναι όλα οκ, διευκρινύζοντας ότι δεν είμαι από εδώ και αν υπάρχει κάτι αυτονόητο για αυτούς θα πρέπει να το εξηγήσουν. Περιμένω δέκα μέρες όπως έλεγαν για την ενεργοποιήση αλλά πουθενά φωνή. Παίρνω τηλέφωνο και μου λένε ότι δεν έχω πληρώσει το πρώτο ποσό!! Μου είχαν στείλει κάτι σαν ενδεικτικό απόδειξης αλλά είχε ημερομηνία πληρωμής ένα μήνα μετά και θεώρησα ότι θα πληρωνόταν αυτόματα στο τέλος του μήνα από την πάγια πληρωμή.

Μου λένε ότι έπρεπε να προ-πληρώσω για να δείξει την δέσμευση μου στο συμβόλαιο που τους έστειλα. Αυτό με το προ-πληρώνω πάει σύννεφο εδώ και δεν τρέχει μία για την απαράδεκτη αυτή πρακτική, αλλά και αυτό σε άλλο ποστ. Κάνω την πληρωμή η οποία θέλει 4 μέρες από τράπεζα σε τράπεζα. Σούπερ οργάνωση στο διατραπεζικό του Βελγίου! Αφού λοιπόν αναγνωρίζουν την δέσμευση μου μέσω πληρωμής, κανονίζουν το ραντεβού 10+ μέρες μετά στις 30 Δεκεμβρίου. Φυσικά έχω στείλει e-mails διαμαρτυρίας για την συμπεριφορά τους στο αρχικό λάθος και για την καινούργια καθυστέρηση για την οποία δεν ευθυνόμουν εγώ αλλά όταν πήρα να δω τι έγινε το e-mail με τα παράπωνα μαθαίνω ότι λίγο πολύ το είχαν γράψει στα αζύτητα και ότι και καλά θα το προωθούσαν στο customer care services. Φυσικά και δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα.

Έρχεται λοιπόν η πολυπόθητη ημερομηνία και τελικώς έρχεται τεχνικώς της Belgacom, αντίστοιχως ΟΤΕ. Μου εξηγεί ότι ο ρόλος του είναι να εγγυηθεί την συνδεσιμότητα  με το dsl-κέντρο καθώς οι εναλλακτικοί νοικιάζουν τις γραμμές. Κάνει τα κουμάντα του και φεύγει. Βάζω το router/model που μόλις είχα παραλάβει εκείνη την μέρα και ενώ ανάβει το μαγικό λαμπάκι της dsl δεν έχω σύνδεση. Πρώτη φορά μου τυχαίνει κάτι τέτοιο και ήμουν έτοιμος να σκάσω. Παίρνω τηλέφωνο και μου λένε μέχρι τις 4 θα είναι κομπλέ γιατί δεν έχει στείλει το σήμα το τεχνικός για να επιβεβαιώσει την σύνδεση. Πάει 5 και ξανά τηλέφωνο. Μην ανησυχείται κύριε θα δουλέψουν όλα τέλεια μόνα τους. Ρωτάω αν χρειάζεται να κάνω κάτι εγώ και φυσικά όχι όλα τα γίνουν αυτόματα.

Στις επτά που έφυγα ιντερνετ δεν είχα. Φυσικά μέσα στην απογοήτευση ξεκινώ να γράψω ένα e-mail από το κινητό να τους ξεχέσω αλλά δεν το έστειλα τελικά. Το βράδυ που γύρισα αποδείχτηκε ότι έπρεπε να κάνω κάτι εγώ στο router για να ενεργοποιηθεί η σύνδεση και τελικά στις 11 το βράδυ απέκτησα internet και τηλέφωνο.

Η σύνδεση είναι τραγική για τα 3χλμ που μένω από το κέντρο του Μέχελεν όπου πιθανά θα είναι και το κέντρο. Έχω απίστευτα πολλά disconnections και να δούμε τι άλλο θα υποστούμε.

Η εμπειρία μου και το συμπέρασμα είναι ότι το internet στο Βέλγιο είναι ακόμα ανέκδοτο, όπως ήταν και στην Ελλάδα αρχικά. Απαράδεκτη εξυπηρέτηση, μονοπωλιακά καθεστώτα και απαράδεκτες τακτικές για μια αυτόνοητη υπηρεσία σε μια χώρα που θεωρείται πρωτοπόρος στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

7 σχόλια:

  1. Sorry ρε φιλε, αλλα να σε ρωτησω κατι? Σε ποιες ακριβως διαδικτυακες υπηρεσιες θεωρειται πρωτοπορος το Βελγιο, μετα απο ολα αυτα που γραφεις?!"?! Στο browsing με τον Internet Explorer, εκει θεωρειται πρωτοπορος?! Και το γνωστο Σπορ του downloading πως παει εκει? Με αναπηρικο καροτσακι, ή αλλιως πλερωνε-πλερωνε Βελγο, τα DVD και τα CD-ια σου?! Ολα?! Και εχουν λεφτα (ακομη) για ολα αυτα?! ps: αν θες φιλε, γραφε στο Word, να κανεις κανενα ελεγχο..

    φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ένα κλίμα απίστευτου σπασίματος καθώς από χθες δεν είχα ιντερνετ και σήμερα έχω 5λεπτά συγχρονισμό και 2λεπτά σύνδεση θα προσπαθήσω να σου απαντήσω.

    Γενικώς εδώ όλοι έχουν καλωδιακή και την χρυσοπληρώνουν. Αρχικά οι τράπεζες τους αλλά και το κράτος πρωτοστάστησε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή τουλάχιστον αυτό μου έχουν πει.

    Για τον ορθογραφικό να σου πω έχω μια 64bit έκδοση office και δεν βρίσκω ελληνικό ορθογράφο. Αν έχεις να προτείνεις κάτι στείλτο ένα mail. Θα το εκτιμήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι είμαι έξω φρενών με πολλά πράγματα στο Βέλγιο. Ειδικά με το ιντερνετ τα έχω πάρει άγρια.
    Ειρωνικά είπα ότι πρωτοστάτησαν. Είναι σαν την προσκόλληση των Ελλήνων στο ένδοξο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο ΟΤΕ ετοιμάζει VDSL με 100Μbit (50 αρχικά)

    ps: αφου δεν έχουν βουνά που να μπουν οι κεραίες?

    cmizik

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εδώ ετοιμάζουν VDSL νομίζω αν και έχουν από την καλωδιακή 30 με 40Mbit. Νομίζω ότι η υποδομή της καλωδιακής τους θα σηκώνει τα πάντα. Όπως με όλες τις τεχνολογίες τις παρουσιάζουν λίγο λίγο.

    Τα βουνά είναι εμπόδιο για τις κεραίες. Πολύ απλά στήνεις ένα πυλώνα όπως κάνουν και με τις κεραίες κινητής.
    Να δεις κάτι πύργους στο θεό στην μέση του πουθενά.
    Αλλού είναι το θέμα όμως. Πως θα σε κάνει να πληρώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελα καλημερα και Χρονια Πολλα! Ειμαι ο ανωνυμος του πρωτου post! Για τον ορθογραφικο ελεγχο, εγω στο Office 2010 pro εχω proofing tools, ψαξε και συ λιγο ρε φιλε, θα τα βρεις! Εγω τα βρηκα και τα κρατησα!

    Οσον αφορα το Βελγιο τωρα, γραψε ρε φιλε ποια πραγματα στη σπανε! Γραψε λιγο αναλυτικοτερα! Θα μου πεις βεβαια, εσυ δεν εχεις καλα-καλα internet ακομη, αλλα τελος παντων γραψε κατι! Λες πχ. για ταχυτητες 30-40 Mbps! WOW! Και ποσο upload εχουν?! Και παλι ρωτω: τι τα κανουν ολα αυτα οταν δεν κατεβαζουν τιποτα, λογω cap?! Βρε εισαι σιγουρος οτι εψαξες καλα τους παροχεις internet εκει περα??

    Γενικα φιλε, γραφε οσα περισσοτερα μπορεις! Εισαι αντικειμενικος και λες την αληθεια! Δεν εισαι ουτε φοβιτσιαρης, ουτε ψευτο-κυριλε! Δηλαδη να κρυβεις πραγματα! Για παραδειγμα, ολα αυτα τα απαραδεκτα με το internet στο Βελγιο τα εχω δει και στην Wikipedia νομιζω!!

    Γενικα, γραψε και για τα αλλα που δεν φαινονται / γραφονται...

    υσ: μακαρι να μπορουσα να σου δωσω τα proofing tools!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε συ Ανώνυμε αν μπορείς στείλε ένα μαιλ.Κοίτα δεξιά στο επικοινωνία.
    Το να έχεις caps δεν σημαίνει δεν κατεβάζω. Σημαίνει βάζω πρωτεραιότητες. Σε ένα φίλο έχω δει ταχύτητες μέχρι και 3MB/sec download. Upload δεν ξέρω. Θεωρητικά πρέπει να είναι 2-3Mbit.
    Γενικώς δεν θα γράψω πράγματα που υπάρχουν στα site. Δηλαδή τιμές και θεωρητικές ταχύτητες υπάρχουν όλα online.

    Θα γράφω αυτά που δεν λέγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή