Τερτίπια στην Εξεταστική

Άρθρο από την CityPress

Τελικά, μετά από σχεδόν διήμερη καθυστέρηση, άρχισε η κατάθεσή σας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Πού αποδίδετε αυτή την καθυστέρηση;
Οφείλεται σε ένα απλό γεγονός: Αυτό που ονομάζουμε Εξεταστική Επιτροπή, η οποία διερευνά ένα σκάνδαλο και πιθανές ευθύνες, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υποκριτικό σύστημα, το οποίο, κατά την άποψή μου, προσπαθεί να συγκαλύψει ευθύνες· και γι' αυτόν το λόγο χρησιμοποιεί όχι τα πολιτικά κριτήρια, τα κριτήρια της αλήθειας, αλλά όλα τα τερτίπια της επικοινωνίας.

Τι εννοείτε με τον όρο «τερτίπια»;
Πολύ απλά ότι, ενώ είχα οριστεί να καταθέσω δεύτερος κατά σειρά μάρτυρας την πρώτη ημέρα, όταν άρχισε η διαδικασία στην Επιτροπή, ο πρόεδρος είπε ότι έχω να πω πάρα πολλά, ως βασικός μάρτυρας, οπότε ας προηγηθούν οι άλλοι μάρτυρες, οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν πολύ, και να καταθέσω αργότερα. Το αποτέλεσμα ήταν να μου ζητηθεί να καταθέσω μετά τις 11 το βράδυ. Είπα ότι ήταν φύσει αδύνατον, καθώς είχα σε εξέλιξη το μοντάρισμα μιας εκπομπής, ενώ και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν κόπωση, κι έτσι δεν εξετάστηκα. Την επομένη (σ.σ.: Τρίτη), παρ' ότι ήμουν «εξ αναβολής», έγινε πάλι το ίδιο. Είπα ότι κάτι τέτοιο δεν γινόταν, οι βουλευτές τόνισαν ότι εξετάζουν για 13 ώρες και δεν μπορούν να συνεχίσουν, ωστόσο, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία της ΝΔ, η Επιτροπή με κάλεσε να καταθέσω. Άρχισα να καταθέτω και το αποτέλεσμα ήταν κατά τη 1.30 να υπάρχουν στην Εξεταστική Επιτροπή 4-5 άτομα. Το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα απαρτίας και προκειμένου να μην εκτεθούν και φανεί ότι όσοι ζητούσαν να καταθέσω μετά τα μεσάνυχτα -μόνο και μόνο για να μην καταγραφεί η κατάθεσή μου από τα ΜΜΕ- είχαν φύγει. Τελικά η κατάθεσή μου διακόπηκε, για να συνεχίσω σήμερα (σ.σ.: χθες), αλλά και πάλι με έχουν βάλει μετά τις 9-10 το βράδυ. Θέλω να πω ότι όλη αυτή η ιστορία δεν έχει να κάνει με την αλήθεια, όπως με την αλήθεια δεν έχουν να κάνουν και οι ερωτήσεις: Όταν βουλευτής με ρωτά, γνωρίζοντας ότι έχω κάνει την έρευνα και κουβαλάω τρεις φακέλους με έγγραφα απόρρητα ή γνωστά, γιατί η έρευνά μου διήρκεσε επτά μήνες, και όχι αν υπάρχουν ευθύνες υπουργών, τότε αυτό το πράγμα δεν έχει να κάνει με την αλήθεια.

Θεωρείτε ότι η έρευνα της Εξεταστικής θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα;
Μα, πώς να βγει; Αυτήν τη στιγμή στην Εξεταστική γίνεται μια προσπάθεια να αντιπαρατεθούν τα ουσιαστικά αποκαλυπτικά στοιχεία με άλλα στοιχεία νομιμοφανή, που υποτίθεται ότι θα εμπεριέχουν την πιθανότητα τα πράγματα να έχουν κι άλλη ερμηνεία, για να μην υπάρξει καμία περαιτέρω ποινική διαδικασία. Για παράδειγμα, η δικαστικός που μαζί με συνάδελφό της είχαν πάρει απόφαση υπέρ του Δημοσίου στο δικαστήριο -που είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει σε ποιον ανήκει η Βιστωνίδα, και ο κ. Δούκας, αντί να περιμένει να βγει η απόφαση, προχώρησε σε υπουργική απόφαση, ως μη ώφειλε- είπε ότι οι υπουργικές αποφάσεις είναι διοικητικές πράξεις. Δεν είναι καθεστώς, υπάρχουν για να ανακαλούνται, και απόδειξη αυτού είναι ότι ο κ. Καραμανλής ανακάλεσε τις υπουργικές πράξεις των υπουργών του. Παρ' ότι, λοιπόν, αυτό είναι και νομικά και λογικά αποδεκτό, άρχισαν οι βουλευτές να λένε ότι αυτό δεν ισχύει. Νομίζω ότι πάνω σε κάτι τέτοιες αμφιβολίες, νομικής φύσεως, θα πατήσουν για να καλύψουν την πραγματικότητα και την πραγματική διάσταση της υπόθεσης, που είναι διάσταση σκανδάλου.

Από την έρευνά σας για την υπόθεση της Βιστωνίδας θεωρείτε ότι προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων;
Έχω πει και στην εισαγγελέα και στην Επιτροπή ότι υπάρχει ένας υπουργός, ο κ. Δούκας, ο οποίος υπέγραψε μια διοικητική απόφαση ενάντια σε ένα ελληνικό δικαστήριο, το οποίο ήταν σε εξέλιξη και υπήρχε και η απόφασή του, που δικαίωνε το ελληνικό Δημόσιο. Και βρίσκεται κι άλλος ένας υπουργός, ο κ. Μπασιάκος, ο οποίος ανταλλάσσει όλη αυτήν τη γη με οικόπεδα-«φιλέτα» σε όλη την Ελλάδα και το κάνει μ' έναν τρόπο που ούτε κομψός είναι ούτε σίγουρα νόμιμος. Υπάρχουν, λοιπόν, σίγουρα ευθύνες δύο υπουργών, όπως επίσης και διάχυτη η αντίληψη ότι όλο αυτό το σύστημα λειτούργησε κρυφά και πολύ γρήγορα· συντονισμένο δηλαδή από έναν πολιτικό εγκέφαλο. Είχαμε πει στην εκπομπή για τη Βιστωνίδα ότι, αν το ελληνικό κράτος λειτουργούσε με «ρυθμούς Βατοπεδίου», θα ήμασταν Ελβετία. Στην εκπομπή υπάρχουν μαρτυρίες δικηγόρων που είχαν ζητήσει τις υπουργικές αποφάσεις και δεν τους τις έδωσε κανείς, πήγαν να τις πάρουν με εισαγγελική παρέμβαση και πάλι δεν τις έδωσε κανένας, και η απάντηση των ιθυνόντων ήταν ότι αυτή η ιστορία είναι «από πολύ ψηλά». Αν, λοιπόν, θέλει η Δικαιοσύνη να δει από πόσο ψηλά είναι, αρκεί να παραθέσει τα γεγονότα και τις ημερομηνίες. Δεν χρειάζονται καταθέσεις μαρτύρων. Όπως έλεγε νομικός, αν παραθέσει τα έγγραφα, τις ημερομηνίες και τις αποφάσεις, δεν χρειάζεται να καταθέσει μάρτυρας για να δούμε ποιανού είναι οι ευθύνες.

Ετσι για να καταλαβαίνουμε και λίγο επί της ουσίας τι δουλειά γίνεται, και όχι μονο στα χαρτιά. Οι θεωρίες ειναι καλές αλλά η πράξη δικαιώνει ή όχι την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου