Τιμή καφέ

"Πικρός" είναι ο καφές που σερβίρεται στις καφετέριες του Ναυπλίου, καθώς στοιχίζει περισσότερο από 4,50 ευρώ, με αποτέλεσμα Σάββατο απόγευμα και οι καφετέριες κατά μήκος του λιμανιού του Ναυπλίου να είναι σχεδόν άδειες.
Αναπόφευκτα, ευθύς αμέσως, έρχεται στο μυαλό η εικόνα που υπήρχε πριν από δύο και πλέον χρόνια: Κόσμος να πηγαινοέρχεται στον...
πεζόδρομο του λιμανιού, οι καφετέριες να είναι γεμάτες από ανθρώπους όλων των ηλικιών και παραπλεύρως αυτών να περιμένουν παρέες για ένα τραπέζι, προκειμένου να μπορέσουν και αυτές με τη σειρά τους να απολαύσουν τον καφέ τους με θέα το μπούρτζι.
Η «αλμυρή» τιμή του καφέ σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα, αναπόδραστα θα έχουν επιπτώσεις αργά ή γρήγορα (εάν δεν έχει συμβεί ακόμη) και στους ιδιοκτήτες των καφετεριών, οι οποίοι ήδη «κυνηγούν τους πελάτες με την καραμπίνα», ενώ την ίδια στιγμή τρέχουν λογαριασμοί τους (ενοίκια, μισθοί κ.α.).
Πρέπει να αντιληφθούν γρήγορα οι ιδιοκτήτες των καφετεριών ότι δεν μπορούν πλέον να χρεώνουν έναν καφέ έως τέσσερις φορές πάνω από ότι χρεώνουν οι συνάδελφοι τους στην Ευρώπη.Όσο γρήγορα το καταλάβουν, τόσο περισσότερο θα επιμηκύνουν τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους.
Είναι ενδεικτικό ότι σε πίνακα που δημοσίευσε το 2008 η Mercer Human Resource Consulting στο Ιρλανδικό «Finfacts Ireland Business & Personal Finance Portal», ενώ στην Ελλάδα ένας καφές στοιχίζει 4,50 ευρώ, σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 2,30 και 3,50 ευρώ. Μόνη ακριβότερη ευρωπαική χώρα από την Ελλάδα είναι η Γαλλία, όπου ο καφές στοιχίζει 4,60 ευρώ.
Μεγαλύτερη είναι η απόκλιση τιμών (εις βάρος της χώρας μας) εάν συγκρίνουμε την τιμή μίας κούπας καφέ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου (1,40-3,42 ευρώ), με εξαίρεση τη Ρωσία όπου ο καφές στοιχίζει 6,92 ευρώ".

Πηγή

Δεν ειναι μονο στο ναυπλιο 4.5 και σιγουρα υπάρχουν ακριβότερα στην Αθήνα.

Και εγώ πάντως δεν πιστεύω ότι έχουν αδειάσει τα μαγαζιά, αν κρίνω δηλαδή από Αθήνα που μια χαρά ακόμα πάει ο κόσμος και σκάει τα 5ευρά μαζί με την μεγαλοσύνη του μπουρμπουάρ για ένα ανυπαρκτο συνήθως σέρβις.

Για του λόγου το αληθές, μισθός 700 ευρώ καθαρά το μηνα σημαίνει, 700/25 =28 ευρώ την ημέρα που σημαινει 28/8 = 3.5 ευρώ την ώρα. Κάντε τις συγκρίσει και πείτε πόσο λογικο ειναι αυτή η γενιά των 700 ευρώ να γεμίζει τόσο πολύ τις καφετέριες. Είδος πολυτελείας θα έπρεπε να ειναι η έξοδος του καφέ στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου