1.Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Οπως διαπιστώνεται στο πόρισμα, σε πανάκριβα φαρμακευτικά σκευάσματα έχει πρόσβαση ο καθένας αφού «αποθηκεύονταν εκτός φαρμακείου σε απομακρυσμένα τμήματα του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της δυνατότητας ελέγχου εκ μέρους των υπευθύνων, ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και φύλαξης».
Φάρμακα αγνώστου ποιότητας και ασφάλειας, που είχαν παραχθεί σε τρίτη χώρα χωρίς να έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους μηχανισμούς της Ε.Ε. ή της Ελλάδας, έφθασαν σε νοσοκομεία με υπευθυνότητα «των αρμόδιων επίσημων δημόσιων φορέων για την τροφοδοσία της αγοράς».
Σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας
βρέθηκαν ληγμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.Ετριβαν τα μάτια τους οι ελεγκτές όταν επισκέφθηκαν τις αποθήκες προμηθεύτριας εταιρείας κρεάτων μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Τα προϊόντα που θα έφθαναν στο πιάτο των ασθενών ανέδιδαν οσμές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν για καταστροφή.
Οπως διαπιστώθηκε, η εταιρεία συντηρούσε τα τρόφιμα σε χαλασμένα ψυγεία και τα μετέφερε υπό άθλιες συνθήκες μέσα σε φορτηγά. Φυσικά δεν διέθετε όλα τα απαραίτητα παραστατικά, ενώ δεν είχε υποστεί ελέγχους από τα αρμόδια όργανα.
2 Σε διοικητικό και οικονομικό έλεγχο που έγινε σε 22 νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και πόλεων της περιφέρειας βρέθηκαν:
Τεράστιες απώλειες χρηματικών ποσών, αφού υπήρχε ακόμη και απώλεια τιμολογίων και ενταλμάτων πληρωμών εξαιτίας αποδιοργάνωσης. Πολλά τιμολόγια δεν εισπράττονταν ποτέ, καθώς οι υπάλληλοι... ξεχνούσαν να τα αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ασθενείς.
Τα ιδιωτικά συμφέροντα έκαναν... πάρτι στο ΕΣΥ, αφού διαπιστώθηκε πως σκανδαλωδώς διοικητής ανέθεσε την οργάνωση της γραμματειακής υποστήριξης των απογευματινών ιατρείων σε ιδιωτικό λογιστικό γραφείο και μάλιστα με απευθείας ανάθεση.
Μπάτε σκύλοι αλέστε και στην περιφέρεια, όπου με το έτσι θέλω ιδιώτης κατέλαβε παρακείμενο οικόπεδο νοσοκομείου και το μετέτρεψε σε πάρκινγκ. Οι διοικητές επί σειρά ετών δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια.
Σε νοσηλευτικό ίδρυμα ότι επί πέντε ολόκληρους μήνες αγοράζονταν υλικά και κανείς δεν γνώριζε ή κατέγραφε τι ακριβώς έμπαινε και έβγαινε.
Σε νοσοκομείο της επαρχίας η διοίκηση φρόντισε να αγοράσει σχεδόν πενταπλάσια ποσότητα ακτινογραφικού φιλμ -άγνωστο γιατί-, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο όχι μόνο να υποστεί ζημιά αλλά στο τέλος να χρησιμοποιηθούν και ληγμένα φιλμ με αμφίβολα αποτελέσματα.
Αντί για ένα μήνα χρειάστηκαν τελικώς 20 για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός αγοράς επιδέσμων σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Οι ράμπο αφήνουν αιχμές για σκόπιμη καθυστέρηση, αφού στο μεσοδιάστημα οι προμήθειες γίνονταν εξωσυμβατικά.
Σε άλλο νοσοκομείο όπου επί χρόνια οι γιατροί που καθόριζαν τα κριτήρια αγοράς ορθοπεδικού υλικού, «η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών γινόταν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα υλικά συγκεκριμένης εταιρείας».
Ούτε τις νόμιμες συμβάσεις τηρούν πολλοί, καθώς άλλα κριτήρια προέβλεπε διαγωνισμός για αγορά ελαστικών επιδέσμων και άλλους αγόραζε το νοσοκομείο. Η νόμιμη σύμβαση, όπως ισχυρίστηκε υπάλληλος, είχε.... παραπέσει πίσω από κάποιο συρτάρι.
«Χρυσά» πλήρωναν σε κάποια νοσοκομεία τα κοχλιακά εμφυτεύματα, αφού οι τιμές απείχαν παρασάγγας από αυτές του εξωτερικού.
3 Από 23 ελέγχους που έγιναν σε 18 νοσοκομεία και ένα κέντρο υγείας της βόρειας Ελλάδος βρέθηκε ότι:
Ο τομέας των προμηθειών «μπάζει» από παντού: Οπως τονίζεται, έγιναν «αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις ποσοτήτων» και μη «σύννομες παρατάσεις παλαιών συμβάσεων προμηθειών». Υπήρξαν επίσης «προβλήματα σε διακηρύξεις διαγωνισμών, σε πρακτικά επιτροπών και σε εισηγήσεις για έγκριση κατακυρώσεων αποτελεσμάτων».
Τρία μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν οικονομική ζημιά περίπου 8 εκατ. ευρώ από την προμήθεια αιμοδυναμικού υλικού.
Σε έλεγχο σε διευθύνσεις πρόνοιας διαπιστώθηκε ότι σε χωριό με 253 κατοίκους οι περισσότεροι από αυτούς επιδοτούνται ως τυφλοί.
Ακόμη και από ασθένειες κινδύνευαν φιλοξενούμενοι σε δημόσιο προνοιακό ίδρυμα που επισκέφθηκαν οι ράμπο υγείας. Αναφέρουν: «Η καθαριότητα και η ατομική υγιεινή στους θαλάμους ήταν ελλιπείς. Δεν υπήρχε ατομικό υγειονομικό υλικό. Η κτιριακή κατάσταση των θαλάμων σε συνδυασμό με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και τον μη έγκαιρο εφοδιασμό υγειονομικού υλικού οδήγησαν σε μείωση της ατομικής υγιεινής με κίνδυνο εμφάνισης νόσων».
Η απόλυτη προχειρότητα φαίνεται πως επικρατεί και στις διευθύνσεις υγείας των νομαρχιών, αφού ακόμη και τα τεστ μαντού που έχουν αναλάβει να κάνουν σε μικρούς μαθητές για τον έλεγχο της φυματίωσης αποδεικνύονται αναξιόπιστα. Σαφή αρχεία δεν τηρούνται, τα στατιστικά που καταγράφονται παρουσιάζουν κενά, ενώ ακόμη και τα εμβόλια που χορηγούνται συντηρούνται υπό απολύτως ακατάλληλες συνθήκες.
Ακόμη και σε επικίνδυνα αέρια είναι εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι. Σε επανέλεγχο που έγινε σε 2 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής διαπιστώθηκε ότι οι υπέυθυνοι είχαν μείνει επί της ουσίας άπραγοι. Στο μεν πρώτο «δεν υπήρχε ενημέρωση των εργαζομένων αναφορικά με την υγιεινή και την ασφάλεια τους». Στο δε δεύτερο, όπου υπήρχε και η διαρροή επικίνδυνων αερίων από εργαστήριο, δεν έχουν εκπονήσει τεχνική έκθεση πραγματογνωμοσύνης ούτε έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα».
Τμήμα από εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου