Avatar

image Κάντε δώρο φέτος στον εαυτό σας την εμπειρία του Avatar
Θα περάσω σύντομα από το παράγοντα σενάριο της ταινίας σκηνοθεσία κτλ κτλ γιατι τα θεωρώ υποκειμενικά και κυριως spoilerοκατάσταση

Εμένα μάρεσε και μάρεσε πάρα πολύ. Μιλάμε για απίστευτο κόσμο με απίστευτο χρώμα. Δεν ξέρω αν ο παράγοντας 3D έκανε την διαφορά αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να κρίνω και διαφορετικά. Πιστεύω και πάλι θα ήταν εξαιρετικό.

Πάμε τώρα στο ζουμι της ιστορίας.

Εχωντας δει στην ζωή μου τρισδιάτη εικονα, όπως θα πρέπει να ειναι και νιώθοντας ,οτι όσοι πχ δεν έχουν επισκεφτεί μέρη σαν αυτά που ειχα πάει ειχαν χάσει πολλά από εμπειρία, τώρα νιωθω ,οτι όλοι μπορούν να χαρουν αυτή την εμπειρία. Για όσους δεν ξέρουν στα χρόνια γυμνασίου και λυκείου ευτυχησα να βρεθώ 3 φορές στην Disney World στην FLorida USA όπου εκεί ειδα μια ταινία με τον SCI-FI Michael Jackson, μια ταινιά στόν κόσμο του Mupper Show και την Honey I shrunk the audience από το γνωστό franchise. Και κυριολεκτικά μέχει πρότεινως της θεωρούσα μονάδικες εμπειρίες.

Η εμπειρία ειναι μοναδική. Όσοι δεν έχετε δει πραγματικά καλό 3D και όχι τις κοτσάνες μετεπεξεργασίες που έδειχνε το Village απλά δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την εμπειρία.

Η αλήθεια ειναι οτι στην αρχή σε ξενίζει και έλεος πρέπει να κάνουν κάτι και με τα γυαλία αν και στο παρελθόν τα θυμάμαι και πιο ελαφρία. Ειδικά εγώ που φοράω έτσι και αλλιώς γυαλιά ήταν κάπως για αρκετή ώρα. Όταν ομως το συνηθίσεις ειναι μια διαφορετική εικόνα. Φυστικά το πράγμα εχει ατέλειες και σε ορισμένα σημεια ένιωθα τμήματα της εικόνας σαν out of focus όπως επίσης και σε γρήγορα κοντινά πλάνα έμπαζε λίγο νερά. Αλλά να μην ξεχνάμε οτι η τεχνολογία σίγουρα θα βελτιωθεί. Επίσης και τα αντικείμενα που εξείχαν πολύ μπροστά από την οθόνη που θυμησαν τα γκαροζιλίκια 3d.

image Αν θα συγκρινα τα 3 έργα που έχω δει στην Disney World με αυτό, θα έλεγα οτι στις Disney αισθανόσουν οτι πραγματικά θα μπορούσες να αγκίξεις αυτό που έβλεπες. Οτι πχ το lazer έσκαγε μπροστά στα μάτια σου. Στην περίπτωση του avatar έχουμε μια μάλλον ενδιάμεση κατάσταση αλλά σίγουρα δεν αντιλαμβάνεσαι το χωρικό όριο που λέγεται πανί. Και τουλάχιστον αυτό με κάνει να δέχομαι οτι η συγκεκριμένη υλοποιήση ειναι από το μέσο και πολύ προς το τέλειο. Σαν σημείο αναφοράς να σας πω ότι στις ταινίες που έχω σαν benchmark η αίθουσα ειχε 2 ή 3 προβολείς και αν έβγαζες τα γυαλιά απλά δεν έβλεπες τίποτα, σε αντίθεση με αυτό που μια χαρά το έβλεπες. Ίσως αυτό πρέπει να ειναι και το tradeoff για να γίνει trailer αλλά και διανομή σε dvd και άλλα φορματ ονόματα δεν λέμε.

Κάποια εφέ, κάποιες σκηνές όπως μια που μοιάζει με το εφέ του Stargate ηταν κυριολεκτικά εντελώς out of 3D context. Επίσης μακάρι να μην ειχε ελληνικούς υπότιτλους. Εγώ ειχα σπαστεί απίστευτα, καθώς δεν έχει γινει τεχνολογικά κατάλληλη δουλειά για να κολήσει με το 3d της ταινίας. Όποιος το δει, θα καταλάβει ακριβώς τι εννοώ με τους Αγγλικούς υπότιτλους αλλά και τα γράμματα στους τίτλους τέλους.

Συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε για μένα ο κόσμος να δει το Avatar όχι για την ταινία όσο για την εμπειρία. Δεν ξέρω αν θα ηθελα τις ταινίες έτσι. Πραγματικά θα ήθελα να προβαλόταν και σε 2D ώστε να μπορώ να συγκρινω αν και θα δουμε με το DVD. Σίγουρα ειναι κουραστικό για αρκετή ώρα θέαση αλλά μετά από λίγο σε αποροφάει η εικόνα και την θεωρείς δεδομένη.

Συνολικά, δεν μπορώ να πω οτι ένιωσα όπως πχ στο Matrix που ειναι και το καλύτερο μου έργο δλδ να μου έχει σηκωθεί η τρίχα και να σκέφτομαι EVIL τι είδα τώρα?????

image Ήταν ομως μια εντυπωσιακή, ολοκληρωμένη εμπειρία από αυτές που μέχρι πρότεινως έπρεπε να πληρώσεις ταξίδι για να απολαύσεις και μόνο. Και αν σαρεσει το χρώμα, όπως η απίστευτη φωτοαγραφία αριστερά, και το SCIFI, ε τότε δεν το συζητάμε.

Μόλις τελειωνα το κείμενο με πήρε ο φίλος που το ειδαμε μαζί και μου ειπε κάτι που δεν πρόσεξα, προφανώς γιατί απλά δεν ειχα στραβώσει με την πάρτυ του, και προφανώς γιατί απλά δεν υπήρχε…………

Spoiler Alert…………….Η ταινία δεν είχε τον κλασσικο καραγκιοζο χαρακτήρα αμερικάνάκι που κάνει όλο μ@λ@κίες μπας και γελάσει κανένας χαζοχαρούμενος στην αίθουσα, με κλασσικό σημείο αναφορά τον jarjarbin από το StarWars ή όπως αλλιώς γράφεται.

2 σχόλια: