Μεσίτες

Έχω περάσει από πολλά σπίτια με την μορφή ενοικίου ποτέ όμως δεν αναζήτησα κάποιο μέσω μεσίτη.

Πρόσφατα, πήγα να δω ένα σπίτι του οποίου την αγγελία είδα από την χρυσή ευκαιρία όπως ακριβώς κάθε άλλη αγγελία ιδιοκτήτη.

Ρωτάω, λοιπόν τι θέλει από μένα η μεσίτρια και μου λέει ένα ενοίκιο σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες της.

Η αλήθεια είναι ότι το ήξερα αλλά δεν ήξερα ότι ήταν νομοθετικά θεσμοθετημένο.

Επειδή ήμουν υποψιασμένος, είχα ετοιμαστεί και για τον αντίλογο.

Της λέω λοιπόν, ότι από την στιγμή που δεν έχω πάει στο γραφείο τους με την απαίτηση να μου βρουν ένα σπίτι με βάση αυτές τις παραμέτρους, εσείς σαν μεσιτικό γραφείο ποια ακριβώς υπηρεσία μου ζητάτε να σας πληρώσω? Άλλωστε, της λέω, το σπίτι το βρήκα όπως ακριβώς το ιδιόκτητο.

Άρχισε να μου λέει ότι πληρώνω τα έξόδα της για τις αγγελίες. Μα αυτό της λέω το πληρώνει και ο ιδιοκτήτης. Εγώ σαν ενοικιαστής, ποια ακριβώς υπηρεσία που προσφέρθηκε και πρέπει να πληρώσω ένα ενοίκιο σε σας?

Φυσικά και απάντηση δεν υπήρχε.

Προσωπικά το θεωρώ τρελό νταβατζιλίκι. Αν ο ιδιοκτήτης βαριέται να βρει ενοικιαστές, καλά κάνει ας πληρώσει ο ίδιος όλα τα έξοδα του μεσίτη. Εμένα, τον ενοικιαστή, γιατί πρέπει να πληρώσω?

Και μόνο για τον παραλογισμό αυτό, όποιος επιλέγει να χρησιμοποιήσει μεσίτη με αυτό το πλαίσιο με έχει χάσει σαν πιθανό ενοικιαστή. Όποιος βαριέται ή δεν μπορεί τελος πάντων, πλήρώνει. Δεν βάζει τους άλλους να πληρώνουν.

Αν ποτέ θελήσω ολοκληρωμένη υπηρεσία από τον μεσίτη τότε το συζητάμε. Μέχρι τότε…..

24 σχόλια:

  1. κακός κάκιστα κοίταξες προς μεσιτικό γραφείο. σφήνα νταβατζήδες και στην τσέπη σου και στην περιουσία του ιδιοκτήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι μεσίτες συνήθως μπαίνουν εκεί που δεν θέλει ή δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί ο ιδιοκτήτης. Το ενοίκιο που εισπράττουν είναι ένα από τα δύο που δίνεις προκαταβολή στον ιδιοκτήτη και μάλιστα στο συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης στα οφείλει σαν να τα έδωσες σε εκείνον. Αν σου ζητήσουν παραπάνω, τότε είναι απατεώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω κοιτούσα τη χρυσή ευκαιρία στο ίντερνετ και είδα ένα σπίτι που έλεγε από κάτω μεσητικο.... Κάλεσα το είδα κι από κοντά είπε ένα ενοίκιο είναι η μεσητικη αμοιβή.... Τελικά να τη δώσω η να τον γράψω?

      Διαγραφή
  3. Βασίλη μπορείς να το διευκρινύσεις.
    Χωρίς Μεσίτη, εγώ θα δώσω από την τσέπη με το που θα μείνω, ένα ενοίκιο εγγύηση και ένα για τον μήνα που ξεκινάω να μείνω μέσα.

    Η μεσίτρια μου εξήγησε, ότι από την τσέπη μου θα δώσω επιπλέον και ένα ενοίκιο επιπλέον από τα προηγούμενα, σαν αμοιβή. Ένα ακόμη θα πάρει και από τον ιδιοκτήτη καθαρά για την αμοιβή της.

    Κατάλαβα λάθος? Ισχύει κάτι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ πάνω πάντως ο δικός μου κρατά το 9% του ενοικίου από τον ιδιοκτήτη. Επιπλέον όταν προτοέκανα αίτηση πλήρωσα £25 αλλά για μία μόνο φορά είμαι στο 2ο σπίτι από το ίδιο agency.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από όσο ξέρω στην Αγγλία, ο μεσίτης διαχειρίζεται και το σπίτι. Τεράστια διαφορά με Ελλάδα αν το γνωρίζω καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να σχολιασω και εγω τον φιλο μας που λεει δεν πηγα στον μεσιτη για να βρω το ακινητο.1)καταρχην ηξερες απο την αρχη οτι ηταν μεσιτικο γραφειο και πηγες με την θεληση σου στο ραντεβου.2)Από τη στιγμή που αποφασίζεις να βρεις σπίτι μέσω μεσίτη, χρησιμοποιείς την υπηρεσία που σου προσφέρει. Έτσι είναι τα πράγματα, διότι αν ο μεσίτης δεν είχε φροντίσει η αγγελία του σπιτιού να βρίσκεται σε sites/εφημερίδες με δικα του εξοδα παντα (καθως οι μεσιτες πληρωνουν ενω οι ιδιωτες δεν πληρωνουν) ώστε να τη βρεις εσύ, δε θα μπορούσες να νοικιάσεις το (ωραίο) σπιτάκι που ειδες μεσω αυτου σωστα? για παραδειγμα, Το airtickets παίρνει και από σένα προμήθεια και από τις αεροπορικές.
    Δε σε αναγκάζει κανείς να βγάλεις εισιτήριο από κει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xalarose megale... giati an nomizeis oti me afta pou grafeis mas peithis eisai poli gelasmenos... Exakolouthi kai einai anapantito to erotima:
      Ti skata ipiresies prosferei o mesitis ston enikiasti gia na tou dosei ena OLOKLIRO ENOIKIO? otan malista exei parei ALLO ENA APO TON IDIOKTITI... POLY NTAVATZILIKI...
      Ego pantos einai thema arxis kai oso isxyei afto den yparxei kamia periptosi na apefthintho...
      Alithia exoun analogisti oi mesites apo to tote pou vgike afto an telika kerdisane i xasane? xaxaxaxaxa... anoisies... as skeftoune oti xanoume poli perisoterous enikiastes apo osa kerdizoun me afto...

      Διαγραφή
    2. katarxein den apofasizei kaneis na vrei spiti meso mesith.........
      mpainoume sta dorean site kai vlepoume aggelies spition pou tynxanei na ta exoun mesites vazontas tis aggelies dorean sta site opos tha ekane kai o kathenas sthn xrhsh aykairia paradeigmatos xarh.....
      episeis sto air tickets den plhroneis kameia promhtheia esy pou vgazeis to eisithrio....allapernei ena elaxisto pososto kerdous apo thn IATA p.x. h thn aeroporikh etereia....(teleios diaforetiko pragma kai atoph dikaiologia...)
      empash periptosh se ayton pou psaxnei spiti...o mesiths den prosferei tipota.....kai opoiadhpote amoivh einai kloph kai esxrokerdia.........den tha plirosei o enoikiasths ton ypallhlo toy idiokthth sto finale

      Διαγραφή
    3. Παιδιά μην τρελαθούμε, ψάχνω σπίτι μέσω site οι περισσότεροι είναι μεσίτες που έχουν δώσει οι ιδιοκτήτες να τους τα ενοικιασουν, δεν πήγα εγώ στον μεσίτη και του ζήτησα να μου βρει ένα σπίτι με τα χαρακτηριστικά που το θέλω, εάν το είχα κάνει ναι τότε να πλήρωνα το αντίτιμο, αυτή τη στιγμή άλλος έβαλε τον μεσίτη να του βρει ενοικιαστή δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ο ενοικιαστής να πληρώσει τα σπασμένα, γιατί εγώ εάν το έβρισκα πολλαπλή αγγελία και από μεσίτη και απ τον ιδιοκτήτη εννοείται ότι θα έπαιρνα τον ιδιοκτήτη κατευθείαν.. Α ρε Ελλαδαρα να την χαιρόμαστε....

      Διαγραφή
  7. Αρκετό καιρό μετά το ποστ μετακόμισα στο εξωτερικό και έχω δει και πως δουλεύουν οι μεσίτες και εδώ.
    Δεν θα διαφωνήσω με την αμοιβή του μεσίτη. Απλά λέω ότι το να βάζει μόνο τις αγγελίες στην εφημερίδα δεν δικαιολογεί την αμοιβή που μου ζητάει. Ας βρεί την αμοιβή του από τον ιδιοκτήτη που στην ουσία αντικαθιστά.
    Αν ο Μεσίτης αντικαταστούσε εμένα στην αναζήτηση και μου έλεγε κοίτα παλικάρι, γύρισα την Αθήνα και σου βρήκα αυτά τα τρία να πω άντε οκ.

    Στο Βέλγιο ο Μεσίτης που αντικαθιστά τον ιδιοκτήτη τα παίρνει από τον ιδιοκτήτη όχι από τον ένοικο. Στην Κύπρο, οι μεσίτες σε τρέχουν αριστερά δεξιά σε σπίτια που θεωρούν ότι ταιριάζουν στα κριτήρια σου.

    Στην Ελλάδα τι ακριβώς κάνουν για τον ενοικιαστή και πρέπει να τους δώσει ένα ενοίκιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απαντω στον Demelene στο τι κανουν οι μεσιτες, οτι ακριβως και στην Κυπρο.Τον πελατη του δειχνουμε τα σπιτια με τα κριτηρια που θελει , δηλαδη 5-10 σπιτια αναλογως τι εχουμε εκεινη την στιγμη και αν το νοικιασει τοτε πληρωνομαστε.Εαν δεν νοικιασει τοτε δεν εχει καμια υποχρεωση.Να ξερεις οτι εργαζομαστε 7 μερες την εβδομαδα και οτι ωρα θελει ο πελατης ειμαστε ετοιμοι να κανουμε την υποδειξη ακινητου και μαλιστα δωρεαν καθως πληρωνομαστε μονο εαν το κλεισει.Ενω στο εξωτερικο τον πληρωνεις και οταν κανεις αιτηση.Παντως εαν παρατηρησετε οι μεσιτες εχουν καλυτερα και φθηνοτερα ακινητα απο τους ιδιωτες καθως γνωριζοντας την αγορα πετυχαινουν καλυτερες τιμες , επισης γνωριζουν και ελαττωματα του ακινητου , ενω οι ιδιοκτητες τα κρυβουν απο τους ιδιωτες οταν πηγαινουν μονοι τους.αυτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Filarako... antikathistate ton idioktiti kai OXI ton enikiasti.... min kaneis to aspro mavro.... Oti kai na peite den mas peithete... palaiotera den isxye... kai peisate ta xaivania tous politikous (poios xerei me ti tropo) na kanoun nomimo to ntavatziliki... aisxos... alla oso tha isxyei afto toso pio polis kosmos den tha erxete...

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμε, συμφωνώ ότι η υπηρεσία που περιγράφεις παραπάνω πρέπει να πληρώνεται. Άλλωστε είναι μια υπηρεσία που βοηθάει...

    Εγώ ποτέ δεν αναφέρθηκα σε αυτό που λες. Αναφέρθηκα στο ο μεσίτης βάζει την αγγελία και δείχνει το σπίτι σε μένα που βρήκα την αγγελία στο ιντερνετ πχ.
    Δηλαδή ο μεσίτης κάνει την δουλειά του ιδιοκτήτη και εγώ όλη την αναζήτηση.

    Ο μόνος ωφελημένος είναι ο ιδιοκτήτης. Για μένα είναι απλά το ίδιο. Γιατί λοιπόν να πληρώσω εγώ την επιλογή του ιδιοκτήτη?

    Όσον αφορά το εξωτερικό, οι μεσίτες που κάνουν το ακριβώς παραπάνω πληρώνονται μόνο από τον ιδιοκτήτη, συνήθως με ποσόστωση του ενοικίου.

    Στην Κύπρο μια μεσίτρια που είχα για κάτι μέρες επαφή μαζί της, με πήγε η ίδια στα σπίτια με βάση τα κριτήρια που της έθεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οταν παιρνεις τον μεσιτη τηλεφωνο και του λες ενδιαφερομαι για την αγγελια την οποια εχεις βαλει και ο μεσιτης σου δειχνει αλλα 3 ή δεκα σπιτια παρομοια με αυτο που ειδες γιατι εκεινο τελικα δεν σου κανει, εσυ θελεις να μην πληρωσεις για αυτην την υπηρεσια καθολου , δηλαδη να τον τρεχεις δωρεαν σωστα?αυτο μου λες τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. eiste koutoponiroi... ego sto prosopo tou mesiti vlepo ton idioktiti tou sigekrimenou spitiou kai oxi ton mesiti... den ton epelexa ego...emena to spiti me endiaferei oxi o mesitis... an o idioktitis evale mesiti den einai diko mou provlima... Episis opos akrivos les ego den zitisa apo ton mesiti na mou dixi alla 3-4 spitia... an mou to proteini monos tou ok allios ta alla 3-4 spitia tha ta vro me to idio tropo kai tha xanapao... esto kai an einai xasimo xronou... den zitisa apo kanenan na mou kanei diefkolonsi... ΓΚΕΓΚΕ κυριε πονηρίδη?

      Διαγραφή
  11. Ρε συ Ανώνυμε, ούτε να μου δείξει άλλα σπίτια του ζήτησα ούτε τίποτα. Μου έδειξε απλά το σπίτι όπως ακριβώς θα το είχε κάνει ο ιδιοκτήτης. Τι δεν καταλαβαίνεις με την ομοιότητα αυτή;

    Βρήκα την αγγελία online ΜΟΝΟΣ μου, πήγα ΜΟΝΟΣ μου, μου έδειξε το σπίτι ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ και μου είπε ξέρεις αν το αποφασίσεις θέλω και εγώ ένα ενοίκιο επειδή ....

    Και επειδή είχα φίλο που μπήκε στα μεσιτικά, τμήμα της δουλειάς τους είναι να κάνουν το παραπάνω για ενοίκιο ή αγορά. Καλά να κάνουν να πληρωθούν από τον ιδιοκτήτη ΜΟΝΟ, όχι γιατί δεν θέλω να πληρώσω όσο γιατί δεν μου πρόσφερε καμιά υπηρεσία παραπάνω.

    Τώρα να και πάλι δεν καταλαβαίνεις την διαφορά του οικειοθελώς πάω στον μεσίτη και του λέω έτσι και έτσι θέλω το σπίτι από το ψάχνω μόνος μου εντελώς ε τι να σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα αυτός ο Έλληνας πως γίνεται πάντα μα πάντα να είναι λαμογιο να κοροϊδεύει τους άλλους και να θέλει να κάνει την δουλειά του τζαμπατζε και μετά ψάχνουμε γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ.Τι να σου πω ρε φίλε που κάνω αυτήν την δουλειά του μεσίτη 7 χρονια και δεν ξερετε τι σας γίνεται τι θέλετε ο καθένας με το κοντό του και το μακρύ του μας βάζετε να χρεωνόμαστε για να κατεβάσουμε την τιμή και μετά κάνετε πίσω που δεν έχετε λόγο και μπέσα μέσα σας,αλλά θα μου πεις έτσι είναι αν αυτό το ηλίθιο το κράτος σας έχει δώσει το δικαίωμα εσάς και τούς ιδιοκτήτες να το έχετε κάνει μπουρδέλο να βάζετε ότι τιμή σας λείπει από την τσεπη σας να κόβεται βόλτες δεξιά και αριστερά να τρώτε εργατοώρες και χρόνο από τον μεσίτη λες και είναι δούλος σας για να μην πω και για τα τεράστια έξοδα που έχουμε άλλα έτσι είναι αφού δεν ψηφίζουν ένα νόμο να το κάνουν το μεσίτη υποχρεωτικό όπως είναι στα περισσότερα κράτη του κόσμου,πραγματικά λυπαμαι ρε φίλε που υπάρχουν τέτοιοι σαν εσένα νταβατζήδες Ελληνες που παίζουν με τον κόπο τον ιδρώτα του νόμιμου μεσίτη που προσπαθεί να βγάλει ένα μεροκάματο.
    Από τα νεύρα μου με αυτόν το τύπο νταβατζή δεν διάβασα τα σχόλια των άλλων που κάνανε εύχομαι και ελπιζω να τον κράξατε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσύ ρε φιλαράκο από τα 7 χρόνια που δουλεύεις κατάλαβες ότι ο ενοικιαστής θέλει να μην πληρώνεστε ούτε από τον ιδιοκτήτη; Τότε πώς λες ότι θέλουμε να κάνετε την δουλειά σας "τζαμπατζε" όπως έγραψες; Αφού πληρώνεστε από τον ιδιοκτήτη... άρα τι "τζαμπατζε" και κουραφέξαλα μας τσαμπουνάς... "κουτοπονηρίδη"...

      Διαγραφή
  13. Φίλε Ανώνυμε Μεσίτη, αν δε σου αρέσει η δουλειά σου -που προφανώς δεν σου αρέσει- να ασχοληθείς με άλλο επάγγελμα, αντί να πίνεις το αίμα του κόσμου. Άλλα είπε ο παραπάνω, άλλα κατάλαβες εσύ, φυσικά ερμηνεύοντάς τα όπως σε βολεύει. Ο άνθρωπος μίλησε πολύ λογικά και εσύ -ειδικά εσύ λόγω επαγγέλματος!!!- δεν έχεις κανένα απολύτως δικαίωμα να τον αποκαλείς "νταβατζή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς... άλλα είπε άλλα κατάλαβε (ή έκανε πως κατάλαβε!)... Και πράγματι... έχει το θράσος να τον πει και νταβατζή αντί να κοιταχτεί στον καθρέφτη...

      Διαγραφή
    2. Καταρχάς οι τύποι εκτός από νταβατζήδες είναι και ανόητοι... αν κάτσουν και σκεφτούν ότι με αυτή την τακτική χάνουν περισσότερα από όσα κερδίζουν (ανόητοι βέβαια είναι και οι ιδιοκτήτες που πιστεύουν ότι θα το νοικιάσουν ειδικά όσο ισχύει αυτό)... εγώ προσωπικά, αλλά είμαι σίγουρος και πάρα πολλοί άλλοι, έχω δει αρκετά ενδιαφέροντα σπίτια από μεσιτικά αλλά ποτέ δεν πάω σε μεσίτη... είναι θέμα αρχής... και ας μείνω στο παγκάκι!

      Διαγραφή
  14. Ψοφος σε κάθε μεσίτη που ζητά αμοιβή για αγγελία που βρίσκω ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ! ούτε ένα ευρώ σε πουστη μεσίτη που δεν του ζήτησα σπίτι αλλά βρέθηκε σαν σκουλίκι να μπερδεύεται σε κάθε αγγελία στο ίντερνετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή