Βέλγιο - Βαλονία

Η Βαλονία είναι το γαλλόφωνο κρατίδιο του Βελγίου.

Γενικά το νότιο μέρος του Βελγίου είναι κατά την γνώμη μου σαφώς πιο όμορφο και ανεκτό από το βόρειο. Έχει και καμιά ανηφόρα, λόφο  ενώ ακόμα και το χρώμα του πράσινου έχει μια διαφορετική αίσθηση. Οι ίδιες οι πόλεις και τα χωριά για μένα παραμένουν μια από τα ίδια με όλες τις Ευρωπαϊκές. Σίγουρα κακάσχημες σε σύγκριση με τις Ελληνικές εκτός της Αθήνα που είναι ένα μπουρδέλο και μισό. Βέβαια αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να συγκρίνουμε κέντρα πόλεων, τότε η Αθήνα είναι μακράν η πιο ωραία πόλη τους κόσμου εστιάζοντας στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης/Πλάκας.

Δεν έχω πάει σε πολλά μέρη. Οι πόλεις που έχω επισκεφτεί είναι το Namur, Dinant και το Louvain-la-Neuve.

Namur

Κλασσικό κτίριο στο κέντρο
Η πρωτεύουσα της Βαλονίας. Το ίδιο το κέντρο τίποτα το συγκλονιστικό. Όμως η πόλη βρίσκεται κλασσικά δίπλα σε κανάλια τα οποία περικλείονται από λόφους και δάση κάτι διαφορετικό στο Βέλγιο. Γενικά η πόλη έχει υψομετρικές διαφορετικές, με μεγαλύτερη αυτή του Citadel που βρίσκεται σε ένα ψηλό λόφο. Από εκεί πάνω μπορείς να δεις όλη την Namur που δεν είναι και μεγάλη ενώ γενικά η θέα είναι εξαιρετική για Βέλγιο. Από τα μέρη που πραγματικά μαρέσει να επισκέπτομαι στο Βέλγιο, κυρίως για την διαφορετικότητα του
Από το Citadel. Το κανάλι που έρχεται από την Dinant
Το κέντρο από το Citadel.





















Dinant


Κατηφορίζοντας προς Dinant βλέπουμε και ένα δρόμο που έχει ανηφόρες και κατηφόρες. Όταν είσαι 10 μήνες σε ένα μέρος που δεν τσουλάει ποτέ το αυτοκίνητο μόνο του, το θέαμα αυτό είναι εντυπωσιακό τουλάχιστον.
Το Dinant είναι ένα μικρό χωρίο νότια της Ναμούρ κοντά στα 50 χλμ. Από όσο ξέρω η διαδρομή παράλληλα με το κανάλι είναι πολύ ωραία αλλά εμείς δεν το ξέραμε και τελικά πήγαμε από τον αυτοκινητόδρομο.

Η πόλη κάτω από τον βράχο.
Η Dinant λοιπόν είναι εντυπωσιακή γιατί πριν καλά καλά μπεις βλέπεις βράχους. Ναι στην Ελλάδα έχουμε μόνο τέτοιους αλλά για ένα ξεσυνηθισμένο μάτι είναι εντυπωσιακό. Το ωραίο της Dinant είναι ότι είναι σαν στριμωγμένο παραθαλάσσιο χωριό με την διαφορά ότι αντί για θάλασσα έχει ένα κανάλι και πολύ πράσινο.






Louvain-la-Neuve

Μια πόλη πανεπιστήμιο. Φτιάχτηκε εξαιτίας κάτι κωμικοτραγικών καταστάσεων που υπάρχουν στο Βέλγιο. Βέβαια για τους Βέλγους το θέμα είναι σοβαρό και μπορώ να πω ότι μπορώ να τους καταλάβω.

Η πόλη είναι ολοκαίνουργια. Το εντυπωσιακό με την πόλη είναι ότι δεν βλέπεις στην πόλη μέσα ούτε ένα μηχανοκίνητο γιατί η πόλη έχει κτιστεί πάνω από το οδικό δίκτυο. Λεωφορεία και πάρκινγκ αυτοκινήτων είναι κάτω από την πόλη. Εντυπωσιακό κατά την γνώμη μου.






2 σχόλια:

  1. demelene καλησπέρα έχω γνωρίσει μια κοπέλα από Βέλγιο 18 χρονών και είμαι τρελαμένος με την ομορφιά της.Μένει Βαλλονία κοντά στις Βρυξέλλες..οι γυναίκες τι λένε εκεί πάνω?είμαι τρελαμένος με την ομορφιά της μικρής και θέλω να την ξαναδώ..αξίζουν οι Βελγιδες σαν συμπεριφορά πιστεύεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στείλε ενα μαιλ και θα σου πω ότι μπορώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή