Συσκευές σε αναμονή

Την μάθατε λοιπόν την τελευταία απειλή για τον πλανήτη? Όχι φίλε κομικά δεν είναι ο γκοτζίλα ούτε οι Klingon που μας κάνα ντου πριν φτοιάξουμε το enterprize.

Είναι οι συσκευές σε αναμονή που σαν καλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες καλούμαστε να βγάζουμε από την πρίζα για να γλιτώνουμε ρεύμα. Τι ρεύμα όμως γλιτώνουμε και πόσο περισσότερο θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε αν κάναμε άλλα πιο ουσιώδη πράγματα. Παρεπιπτώντος δεν είμαι κανάς τρελός οικολόγος αλλά και η βλακεία και η υπερβολή έχει τα όρια της.

Τι ρεύμα λοιπόν καίει μια συσκευή σε αναμονή? Μα φυσικά το ρεύμα - ενέργεια πιο σωστά που χρειάζεται για να παράγει την θερμική απώλεια που έχει όση ώρα είναι συνδεδεμένη πρακτικά. Καλά κάνει η ΕΕ και θέτει αυστηρότερα κριτήρια για το πόσο που επιτρέπεται μια συσκευή να καίει σε αναμονή αλλά μην τρελαθούμε κιόλας ότι σε φάση αν κατεβάζω και τον γενικό του σπιτιού θα σωθεί ο πλανήτης και στην ΔΕΗ θα τα ξύσουν ακόμα καλύτερα με τις ευλογίες μου!

Αυτό το ιντερνετ τρελή παραπληροφόρηση για όποιον ανάμεσα στα αυτιά του έχει κάτι που κοιμάται και γουστάρει να διαβάζει νούμερα και τρελές υπερβολές. Από το ιντερνετ ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τις συσκευές σε αναμονή και τα κλασσικά σπαμ μαιλ που κάθε συνειδητός δέκτης τέτοιων μαιλ θεωρεί ότι έχει υποχρέωσει να το προωθήσει σε όλο το κόσμο, για να τον μορφώση και αυτόν με την τρομερή γνώση που απέκτησε χωρίς καμιά κριτική.

Βγάινουν κάτι νούμερα που λένε πόσο θα σώναμε αν δεν αφήναμε όλοι στην Ελλάδα τις συσκευές σε αναμονή. Και λες εσύ ΟΥΟΥΑΟΥ τι γαμάτω μαιλ. Ηελλοοοοοοοοοοοοοοοοοοο μεγάλε ξέρεις ποιες είναι οι ενεργειακά πιο φαγάνες συσκευές στο σπίτι? Θερμοσίφωνας,Κουζίνα,Πλυντήριο πιάτων και ρούχων, Ψυγείο και πιο σημονατικό ψύξη και θέρμανση. Ούτε τα φώτα καίνε τόσα ούτε οι συσκευές σε αναμονή. Ένας θερμοσίφωνας που ρουφάει χοντρικά 5 κιλοβατόρες αν ανάψει 5 λεπτά επιπλέον από όσο πρέπει έχει κάψει αμέσεω 5000/60=83 watt όσα δηλαδή χοντρικά θα κάψει μια 100 λάμπα σε μια ώρα παρακαλώ. Συνεπώς ας είμαστε εκεί που μετράει πιο συνεπής και οι συσκευές θα βελτιωθούν από μόνες τους λόγω ΕΕ να μην καίνε τόσο. Και στην τελική μια συσκευή χωρίς on/off διακόπτη για κάποιο λόγο την έφτοιαξε έτσι ο κατασκευαστής. Και μην ξεχνάμε το χρόνο που κάνει μια σύγχρονη τηλεόραση να ξεκινήσει με τον υπολογιστή που έχει από πίσω.

Συνεπώς εγώ συνειδητά δεν θα βγάλω καμιά συσκευή από τις πρίζες και θα τις αφήνω σε αναμονή καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτό που λένε. ΟΚ θα μπορούσα να βάλω όλους τους φορτιστές σε μια μπαλαντέζα αλλά ειλικρινά νομίζω ότι μιλάμε για ΜΑΛΑΚΙΕΣ. Και στην τελική ας κουνηθούν οι πραγματικοί σπάταλοι στην ενέργεια και ας έρθουν σε μένα να μου πουν για το περιβάλλον. Ώς πότε σαν πολίτης αυτής της χώρας θα καλούμε λόγω ενοχών να πράτω εγώ για πράγματα που το ηλίθιο κράτος μας απλά δεν μπορεί να επιβάλει και πετάει το μπαλάκι στους πολίτες του.

Κάτι τελευταιο. Το χειμώνα το άναμα θέρμανσης για να είμαστε με το κοντομάνικο , αλλά και το καλοκαίρι ο κλιματισμός για να έχουμε μια θερμοκρασία που δεν αυτοκτονούμε με το κουστούμι που φοράμε είναι μια σπατάλη που αν την δεις σε πληθυσμιακό επίπεδο θα πάθεις πλάκα αν υπολογίσεις την σπατάλη που προκύπτει. Και όλα αυτά για κακομαθημένους ανθρώπους αλλά και κοινωνικά πρέπει. Η βλακία ήταν πάντα εχθρός της αποδοτικότητας, και προφανώς εχθρός και του περιβάλλοντος όπως αποδεικνύεται.

Για να μην πω για τα άπειρα κλιματιστικά ανά δωμάτιο στις δημόσιες υπηρεσίες αντί για εννοποιημένα συστήματα κλιματισμού στο κτίριο της κάθε υπηρεσίας που καίνε πολύ λιγότερο.

Στην Ελλάδα αρεσκόμαστε να βλέπουμε το δένδρο και όχι το δάσος.

Επόμενη μαλακία παρακαλώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου