Περιβαλλοντικά σπάταλοι οι Έλληνες

Από το άρθρο της CityPress

Την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 148 χώρες του πλανήτη καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» του WWF, η οποία μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και στους φυσικούς πόρους. Οι φετινές περιβαλλοντικές επιδόσεις των Ελλήνων παρουσίασαν επιδείνωση, καθώς στην προηγούμενη έκθεση, του 2006, η Ελλάδα βρισκόταν στη 17η θέση της σχετικής παγκόσμιας λίστας.

«Αχόρταγοι» ενεργειακά

Όπως προκύπτει από την έκθεση, ο μέσος Έλληνας πολίτης χρειάζεται 59 στρέμματα βιολογικά παραγωγικής έκτασης (γη και νερό) το χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες του. Ενδεικτικό είναι ότι το εθνικό αυτό «οικολογικό αποτύπωμα» (το οικολογικό αποτύπωμα μετρά τις απαιτήσεις της ανθρωπότητας στη βιόσφαιρα, δηλαδή την έκταση της παραγωγικής γης, του πόσιμου νερού και της θάλασσας που είναι απαραίτητη για την κάλυψη των καθημερινών ανθρώπινων αναγκών σε ενέργεια και νερό, συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων της) είναι υπερδιπλάσιο από τον ήδη ανησυχητικό παγκόσμιο μέσο όρο (27 στρέμματα ανά κάτοικο) και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του πλανήτη (21 στρέμματα ανά κάτοικο). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το WWF Ελλάς, οι Έλληνες χρειάζονται τρεις πλανήτες για να διατηρήσουν το σημερινό τρόπο ζωής τους, κάτι που αποδίδεται στη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη των Ελλήνων σε ενέργεια (από το 1990 έως το 2004 η ετήσια αύξηση σε ενέργεια είναι της τάξης του 2,4%, πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Σπάταλοι και στο νερό

Ωστόσο, εξαιρετικά δυσμενής είναι η θέση της Ελλάδας και όσον αφορά την κατανάλωση νερού. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η μέση ετήσια κατανάλωση νερού ανά κάτοικο είναι 2.389 κυβικά μέτρα, αριθμός που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο «υδατικό αποτύπωμα» μετά τις ΗΠΑ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται στα 1.243 κ.μ. νερού ανά κάτοικο το έτος. Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγάλο υδατικό μας αποτύπωμα (το «υδατικό αποτύπωμα» αναφέρεται στο συνολικό όγκο νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να παράγει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνει η ανθρωπότητα) αποδίδεται στην αυξημένη χρήση νερού για γεωργία (87%), στις απώλειες νερού λόγω του απαρχαιωμένου αρδευτικού και υδρευτικού δικτύου της χώρας αλλά και στη συνολική κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων.
«Ο τρόπος ζωής μας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το οικολογικό μας όριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη στρεβλή νοοτροπία μας, που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητη πηγή πόρων» υπογραμμίζει ο Δ. Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, προσθέτοντας ότι τη διαρκώς δυσμενή θέση της χώρας ενισχύουν η υπερκατανάλωση ενέργειας σε συνδυασμό με την εμμονή της πολιτείας σε «βρόμικες» πηγές, όπως είναι ο λιγνίτης.

Σε ανησυχητικά επίπεδα και οι παγκόσμιοι δείκτες

Η έκθεση του WWF καταδεικνύει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το «οικολογικό αποτύπωμα» της ανθρωπότητας έχει διπλασιαστεί από το 1961, με αποτέλεσμα να ξεπερνά την ικανότητα αναγέννησης του πλανήτη κατά 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας ζουν σε χώρες που είναι «οικολογικοί οφειλέτες», δηλαδή η εθνική τους κατανάλωση ξεπερνά τη βιολογική φέρουσα ικανότητα της χώρας. Οι χειρότερες περιβαλλοντικά επιδόσεις καταγράφονται στις ΗΠΑ και στην Κίνα, καθώς η καθεμία ξεχωριστά καταναλώνει σχεδόν το 21% της βιολογικής ικανότητας της γης.
Μειωμένος σχεδόν κατά 30% είναι και ο δείκτης που μετρά την παγκόσμια βιοποικιλότητα για την περίοδο 1970-2005. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι πληθυσμοί των χερσαίων ειδών παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 33%, των ειδών γλυκού νερού κατά 35%, των πουλιών κατά 20% και των θηλαστικών κατά 19%.

Ετσι γιατι μας αρέσει πχ να κατηγορούμε πάρα πολυ τους Αμερικανούς για σπατάλες, και γενικά τους ξένους όταν είμαστε 11η από το τέλος? Δηλαδή αν η Αμερική ειναι η χειρότερη (δεν το ξέρω) τότε είμαστε μαζί της στην πρώτη δεκάδα. Και αν θες είμαστε ένας στους 15 , δηλαδή το 6,6% που μολύνει περισσότερο από όλους τον πλανήτη.

Ειδικά στο θέμα του νερού που ακόμα πλένουμε πεζοδρόμια με πόσιμο νερό, μήπως και μας πέσει κανάς κώλος να χρησιμοποιήσουμε και καμιά σκούπα! ΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑ, μας περισσεύει κιόλας καραγκιόζη!! Ναι εσύ με το λάστιχο.

3 σχόλια:

  1. χιχιχιχιχιχ .μ' αρέσει που τα χώνεις ρε συ...πολλύ καλά τα κείμενά σου!συνέχα μπορεί να ξαναμπώ να διαβάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ.

    Ξέχασες ένα ι πάντως.

    Όταν τα πάρω, και έχω χρόνο γουστάρω το χώσιμο με αυτό το τρόπο και όχι το politically correct εξευγενισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σωστόοοοοοοος...{και όσον αφορά το ''ι'' έτσι γελάω τελειώνω πάντα στο χ. έτσι για να σ λυθεί η απορία}

    ΑπάντησηΔιαγραφή