Και λίγη ιστορία

Πέρα από τα έθιμα της μέρας αυτής, πού από το πρωί μας έχουν "κατακλύσει" τα ΜΜΕ, ευχάριστα καί δεκτά όλα, ίσως κι απαραίτητα στίς μέρες μας, - γιά να μην ...ξεχνιόμαστε δηλαδή, ας θυμηθούμε πώς η σημερινή μέρα είναι κι αρχή της Σαρακοστής, της πιό κατανυκτικής της ορθοδόξου εκκλησίας μας, η οποία ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Ονομάσθηκε έτσι, επειδή έγινε κατά μίμησιν της νηστείας,την οποίαν έκαμε ο Κύριος πρίν αρχίσει...
το έργο Του και η οποία διήρκεσε σαράντα ημέρες. Επίσης ονομάσθηκε Μεγάλη για να ξεχωρίζει από την νηστεία των Χριστουγέννων, η οποία διαρκεί λιγότερες ημέρες και είναι ελαφρότερη.
Έχει θεσπισθεί, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, (318μ.Χ),όπου οι Πατέρες όρισαν: "τεσσαράκοντα ημέρας νηστείας,προσευχής, ιερών ακροάσεων,λατρευτικών συνάξεων, ελεημοσύνης και εξομολογήσεως, ώστε να προετοιμασθούμε όλοι επιμελώς, με καθαρά συνείδησιν να εορτάσομεν τας Αγίας ημέρας των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου."
Η πρώτη ημέρα της Μ. Τεσσαρακοστής λέγεται Καθαρά Δευτέρα,και η πρώτη εβδομάδα Καθαρά Εβδομάδα, επειδή οι πιστοί καθαρίζονται με την νηστείατων τροφών και των αισθήσεων. Ο Μ. Βασίλειος ορίζει την πραγματική νηστεία σαν: "εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή,επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας"
Πόσο επίκαιρα, - για "πιστεύοντες καί μη πιστεύοντες" στίς μέρες μας, τα λόγια αυτά του Μ. Βασιλείου…
Καλή Σαρακοστή λοιπόν!

Πηγή

Προσωπικά δεν ειμαι θρήσκιος, αλλα ιστορικά γεγονότα ή την προέλευση ορισμένω πραγμάτων μαρέσει την να την γνωρίζω. Βέβαια στην θρησκευτική ιστορία, δυσκολα ξέρεις τι ακριβώς είναι αλήθεια αλλα αυτό ειναι μια άλλη ιστορία που βαριέμαι να ασχοληθώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου