Αρση Μονιμότητα στο Δημόσιο

«Παράθυρο» άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο βλέπει η ΑΔΕΔΥ στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή, το οποίο προβλέπει στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών και από συμβασιούχους αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ με τις εν λόγω ρυθμίσεις «κλιμακώνεται η επίθεση της κυβέρνησης» σε βάρος «της μονιμότητας, των εργασιακών σχέσεων, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων» των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά συνέπεια, η ΑΔΕΔΥ απηύθυνε σήμερα κάλεσμα προς την κυβέρνηση να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο που αποτελεί πιθανό πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο καθεστώς της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Οι παραπάνω διατάξεις προωθούνται στο όνομα της αξιοποίησης των εκτάκτων αορίστου χρόνου, αλλά ο πραγματικός τους στόχος είναι ο περιορισμός της μονιμότητας, όπως εξάλλου ανακοινώθηκε κατά την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση τροποποίηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος, λέει η ΑΔΕΔΥ.
«Σήμερα, αφού απέτυχε να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να περιορίσει το θεσμό της μονιμότητας, προσπαθεί με νόμο να καταργήσει τις διατάξεις του Συντάγματος» τονίζει η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει: «Η κυβέρνηση, αντί να μονιμοποιήσει τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, ώστε να αξιοποιηθεί η παραπάνω κατηγορία υπαλλήλων για τη στελέχωση των υπηρεσιών και να διασφαλιστούν με τον τρόπο αυτό τα δικαιώματά τους, διατηρεί, διαιωνίζει και παγιώνει το θεσμό των εκτάκτων ακόμη και για τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στη μονιμότητα και την ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο.»
«Δεν θίγεται η μονιμότητα» λέει το Υπουργείο Εσωτερικών
Απαντώντας στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, το υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι «η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, δεν θίγεται ούτε κατ' ελάχιστο. Όλως αντιθέτως, εφαρμόζεται στο ακέραιο το γράμμα και το πνεύμα του αρ.103 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τη μονιμότητα, όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 2001 ως προς τους υπαλλήλους με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επομένως, το σχέδιο νόμου απλώς εφαρμόζει το Σύνταγμα.»
»Δεύτερον, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου απλώς αξιοποιούνται -και μάλιστα μέχρι ενός ορίου- στη διοικητική ιεραρχία υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με πολλαπλά και χρήσιμα προσόντα.»
»Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ στηρίζεται είτε σε εσφαλμένη πληροφόρηση είτε σε αβάσιμες εικασίες. Μάλλον δε η ΑΔΕΔΥ θα ήταν εκείνη η οποία θα έπρεπε να ζητά την ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου. Γι' αυτό και το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί αμέσως στη Βουλή προς ψήφιση» καταλήγει η ανακοίνωση.
Με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση επιχειρεί ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος της μονιμότητας και των σταθερών εργασιακών σχέσεων. Ανοίγει περισσότερο την «πόρτα» για τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
«Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για τα δικαιώματα των μη μονίμων, που εργάζονται στο Δημόσιο, δεν έχει παρά να τους μονιμοποιήσει. Αυτό θα έλυνε αυτομάτως οποιαδήποτε (μισθολογικό-διοικητικό .κλπ.) πρόβλημα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να το πράξει, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως τα δάκρυα της είναι «κροκοδείλια'» σημειώνει το ΚΚΕ.

Πηγή in.gr

Ρε τι λένε? Φυσικά και να καταργήσουν την μονιμότητα. Αντε ρε να πάνε να δουνε αν έρχομαι όλοι ο βολεμένοι στο δημόσιο. Όλοι στην ελλάδα μια θεσούλα εκεί περιμένουν και μετά όλη τους η ζωή τελειώνει. Για να απολύσουν κανά καθηγητή, γιατρό, δικαστικό, καθαριστή, και ότι άλλο έχει εκει μέσα να δουμε για πότε θα ανασκουμπωθούν.

Αυτό βέβαια υπό μια προυπόθεση. Αυτή ότι δεν θα γινει κομματικό παιχνίδι το θέμα. Βέβαια επειδή στην Ελλάδα ειμαστε, εννοείται οτι θα γινει, άλλωστε γιαυτό είχε θεσμοθετηθεί και η μονιμότητα. Προσωπικά προτιμώ την μη μονιμότητα. ΤΟυλάχιστον όσοι δεν θέλουν να μπλέξουν δεν θα πάνε, για κομματικούς λόγους δεν θα αυξάνεται ο πληθυσμός των δημοσίων και όποιος πιστεύει οτι αξίζει δεν θα ασχοληθεί με τους άχρηστους αν πιστεύει οτι στις επόμενες εκλογές δεν θα ειναι εκεί.

Έλα να τσούξει κανά κολαράκι.

13 σχόλια:

  1. το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι πάντα

    όταν θα αρχίσουν να τιμωρούνται ανώτερα στελέχη (όπως βουλευτές, δήμαρχοι κλπ) για κλοπή δημόσιας περιουσίας, και αποδίδεται δικαιωσύνη σε αυτούς τότε θα μπορέσει να μπει μία τάξη

    η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ή όχι δεν είναι η λύση ούτε το πρόβλημα
    και όπως έχει η κατάσταση η άρση της ίσως να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα και ακόμα περισσότερη ασυδωσία από την εξουσία

    η άρση της πιστεύω ότι εν τέλει δεν θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους θα επιβληθεί

    ίσως η επιδίωξη να έχει να κάνει με ασφαλιστικά και άλλα θέματα και την άθλια κατάσταση των ταμείων, για την οποία σημειωτέον δεν έχει τιμωρηθεί κανείς, και ενώ όλοι ξέρουν τι έγινε με τα λεφτά δεν γίνεται τίποτα, και αυτό είναι που τρελαίνει όλο τον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το τελευταίο σχόλιο.
    Αν αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο, όλοι αυτοί που μπήκαν αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ θα απολυθούν την επόμενη μέρα.
    Θα μείνουν τα λαμόγια, οι τεμπέληδες που έχουν μεγάλη γλώσσα και το κάθε κομματόσκυλο θα έχει τη δύναμη να διαλύει τη ζωή του τίμιου δημοσίου υπαλλήλου. Γιατί σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, αν δουλεύει κάτι σ'αυτό το ρημαδοδημόσιο οφείλεται στο φιλότιμο των υπαλλήλων.
    Άλλωστε πιστέψτε με ότι υπάρχουν αρκετοί Δ/ντές κλπ. που όχι μόνο δεν έχουν τα προσόντα για τη θέση, αλλά και άθλιες αξιολογήσεις από τότε που ήταν απλοί υπάλληλοι. Γι'αυτό, αφήστε την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων για της προηγμένες χώρες...όχι για κάτι αφρικανικές σαν εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α και όσο για τα κωλαράκια που τσούζουν...Αγαπητέ φίλε/η DEMELENE, μια ζωή τα δικά μας τσούζουν...όχι αυτών που πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μονιμότητα στο δημόσιο = συμβόλαιο ζωής.

    Σε οποιος δεν του αρέσει η αδικείθηκε, μπορεί να βρει και αλλού δουλειά.

    Αν δεν υπάρξη η μονιμότητα, αυτόματα το σύστημα θα αυτοδιορθωθεί για μένα ή θα καταστραφεί εντελώς. Και επειδή ειναι ηδη καταστράμένο καλύτερα να μην κρυβόμαστε πίσω από την σκιά μας και να καταργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να μιλάμε με κομμένο κεφάλι είναι και ανεύθυνο και επικίνδυνο. Το να γενικεύουμε τελώντες εν αγνοία είναι φασιστικό και άδικο.Το να στοχοποιούμε αδιάκριτα είναι ρατσιστικό.
    Χωρίς να υποστηρίζω ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι καλοί και άξιοι, ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που δουλεύουν σκληρά και ευσυνείδητα. Επίσης, ας λέμε και το προφανές, και οι "καλοί" και οι "κακοί" δεν αυτοδιορίστηκαν... (sic).
    Και σε σχέση με τους καθηγητές και τα οπίσθιά τους, μόλις αφιερώσετε κυριολεκτικά σχεδόν όλη σας τη ζωή, για να διοριστείτε και να υλοποιήσετε το παιδικό σας όνειρο που είναι να διδάσκετε, να βοηθάτε στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων με κριτική σκέψη και ανθρωπιά,σε άθλια κτήρια, με 30 μαθητές σε κάθε τάξη, μόλις αφιερώσετε καθημερινά 5-6 ώρες εκτός ωραρίου σε προετοιμασία, εκπόνηση θεμάτων, διόρθωση διαγωνισμάτων, τεστ κ.ά., μόλις και αν κατορθώσετε μετά από Πανελλήνιες, Πανεπιστήμιο, 2 Μεταπτυχιακά και 3 φορές εξετάσεις ΑΣΕΠ για φιλολόγους (ρίξτε μια ματιά στην ύλη - έτσι για πλάκα ή παράνοια) να γράψετε 80 για να είστε επιτυχών και διοριστέος, τότε να μιλάτε για καθηγητές.
    Και μια φιλική συμβουλή, ας κοιτάμε και τους δικούς μας πισινούς, πριν ασχοληθούμε με των άλλων, αν μη τι άλλο για λόγους δεοντολογίας και ηθικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασε Ανώνυμε, ειναι σαν να ακουω συνδικαλιστές να απεργούν για καλύτερη παιδεία και 100 ευρώ και μόλις τους δόσουν 50 ευρώ αυξηση πάνε σπίτια τους αφού πάλι έχουν ξεσκίσει όλους τους ΙΥ.

    Εχω κάνει καθηγητής αλλά όχι σε σχολεία. Δεν αντιλέγω για την δυσκολία τους επαγγέλματος, αλλά ας κάνουν(μάλλον κάνετε) πρώτα σωστά την δουλειά σας για να μην χρειάζονται φροντιστήρια που ειναι στέρημα του μισθού των υπολοίπων και μετά ελάτε να μας κλαφτείτε.

    Ανεξαρτήτως ποιότητας εργαζομένου, που ξέρω ενα δύο μονο, ολοι ανεξεραίτως ειχαν στόχο την εισοδο με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στο δημόσιο, για τα του ΔΥ και γιατι θέλω να διδάξω μπλα μπλα.

    Η πρωτεραιότητα που δινεται στο κριτήριο ειναι κριτήριο της πραγματικής ποιότητας των ΔΥ στο συνολο. Τώρα αν εισαι η σουπερ εξαίρεση, τι να πω. Σορρυ κιολας αλλά αποδέξου το τσουβάλιασμα της συνομοταξίας σου δικαιο ή άδικο και προσπάθησε πρώτα να αλλάξεις αυτή και μετά να ζητάς τα ρέστα μεμονωμένα.

    Σε προσωπικό επίπεδο αν σε συναντούσα όπως με όλους τους κοινωνικούς κανόνες, εγώ θα σε άφηνα να με πείσεις για την προσωπική σου ποιότητα ή όχι, αλλά και πάλι θα τσουβάλιαζα τον κλάδο σου, για ένα και μονο λόγο. Ψεματα δεν λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα αρνητικά του κλάδου μου, και γενικώς του Δημοσίου, είναι όντως πολλά. Αφενός, όμως, δεν εντοπίζονται μόνο στο Δημόσιο και, αφετέρου, να σκεφτόμαστε τα εύλογα ερωτήματα: εφαρμόζεται ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, ποιος έχει την ευθύνη της επιβολής των όποιων κυρώσεων σε περιπτώσεις που σπανίζει το φιλότιμο και η ευσυνειδησία; Οι υπάλληλοι που δουλεύουν συνειδητά ή το κράτος; Γιατί δεν περικόπτονται οι μισθοί όσων δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους;
    Η λύση δεν είναι η άρση της μονιμότητας, γιατί στην Ελλάδα, με τις πελατειακές σχέσεις που οργιάζουν από ιδρύσεως ελληνικού κράτους, καταστρατηγείται με πρώτη ευκαιρία η αξιοκρατία προς όφελος του βολέματος των εκάστοτε ημετέρων.
    Υπάρχει κρίση οικονομική πραγματική (εκ του αποτελέσματος)και τεχνητή (εκ των τραπεζών κ.ά.) και καλούμαστε να πληρώσουμε το κόστος ποιοι; Ο κάθε Πάγκαλος, ο κάθε ευρωβουλευτής, ο Προβόπουλος, οι συνδικαλιστές που όλως τυχαίως γίνονται μετά τη θητεία τους βουλευτές και υπουργοί, όσοι έπαιξαν στα ζάρια τις συντάξεις μας, όσοι πολιτικοί από μεταπολιτεύσεως και μέχρι σήμερα έχουν κατασπαταλήσει και τσεπώσει δημόσιο χρήμα ατιμωρητί, όσοι παίρνουν μισθούς των πολλών χιλιάδων ευρώ ανά μήνα, οι έχοντες, οι εφοπλιστές, ποιοι;
    Όλοι εμείς, ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, που ζούμε με τα 600, τα 800 και τα 1000 ευρώ κάθε μήνα σε μια εποχή που η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ μεταφράζεται σε επίσκεψη σε πανάκριβη μπουτίκ υψηλής ραπτικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ειναι δυνατόν να συνεχίζουμε να κρυβόμαστε πίσω από το κομματικό για να μην υπάρχει η μονιμότητα. όσο το κομματικό υπάρχει τιποτα δεν θα δουλέψει, μονιμότητα η μη.
    Δηλαδή same old shit.

    Προσωπικά η μονιμότητα του δημοσίου ειναι μια ομπρέλα περίληψη για μένα για όλα τα ανεξηγητα και εμφανώς με ατασθαλίες του δημοσίου. Τελικο σημειο ειναι, δεν θα τιμωρηθείς με την απώλεια της δουλειάς σου. Συνεπώς και να σε κράξουν τι θα γίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ.
    ΝΑ "ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ" ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΜΙΣΘΟΥ ( ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ "ΟΛΑ" ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΙΣΟΡΟΠΙΑ. ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ( ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ κ.λ.π. )2000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ.

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

    Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΗ.
    ΤΕΡΜΑ ΠΟΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ.

    ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ 300 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ.

    ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ προτείνω να καταργηθεί το πολίτευμα και να ορίσεται εμένα ως δικτάτορα για 40 χρόνια με οικογενειοκρατία.

    ΡΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να μη χασει την εργασια του η δημοσιος υπαλληλος, αφου θα εχει αρθει η μονιμοτητα και αφου θα ισχυει το διευθυντικο δικαιωμα,προτεινω να "καθεται" στον καθε ελεεινο προϊσταμενο που θα την παρενοχλει... αλλιως, αν θελει να ζησει με αξιοπρεπεια ,ας ζησει απολυμενη.Ε; ΗΛΙΘΙΟΙ θιασωτες της μη μονομοτητας, πως σας φαινεται η ιδεα;Ασφαλως στη θεση της υπαλληλου να μην ειναι η κορη σας ή η αδελφη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαι καθηγητής στο Δημόσιο και πιστεύω ότι η άρση της μονιμότητας θα ήταν θετική μόνο κάτω από κάποιες προϋποθέσεις:

    1) ότι δεν θα απολύονται άνθρωποι με κλήρο και αδιακρίτως για να μην πληρώνονται απλά από το δημόσιο, αλλά βάση αξιολόγησης της παραγωγικότητάς τους.

    2) ότι η αξιολόγηση αυτή δεν θα γίνεται από τους απευθείας προϊσταμένους, αλλά από κάποιον ανεξάρτητο εκτός υπηρεσίας αξιολογητή, π.χ. επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

    3) να διασφαλίζεται με κάποιο τρόπο ότι οι απολύσεις και επίσης οι προσλήψεις δεν γίνονται με κομματικά κριτήρια.

    4) η κατάργηση της μονιμότητας να ισχύσει για ΟΛΟΥΣ τους δημ. υπαλλήλους ανεξαιρέτως, και όχι με ηλικιακά ή άλλα κριτήρια.

    Επίσης από ότι γνωρίζω ότι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται από το Σύνταγμα, συνεπώς αν εφαρμοστεί, θα εφαρμοστεί μετά το 2013 (που θα είναι η επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος αναγκαστικά, αφού πρέπει οι αναθεωρήσεις να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 5 χρόνια ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ υπέρ της αξιολόγησης. Όποιος μετά δεν θέλει, μπορεί να πάει σπίτι του γιατί υπάρχουν άλλοι που θέλουν.

    Απλά αξιοκρατία δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ, εξού και η θεσμοθετήσει της μονιμότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή