Σουρεάλ

Άλλο ένα εξαιρετικό κείμενο από τον κ. Καρζή

Eντάξει, είπαμε, να είμαστε μια χώρα κάπως σουρρεάλ, αλλά όλα έχουν κι ένα όριο. Και αυτές τις μέρες συμμετέχουμε ομαδόν στη νέα εκπομπή με τα ρεκόρ Γκίνες – συντρίβοντας καθημερινά τις καθόλου αμελητέες έως τώρα επιδόσεις μας στην ανεμελιά, την αδιαφορία, την ασυνεννοησία, την ιδιοτέλεια, την ακραία επιμέλεια για το ιδιωτικό του καθενός συμφέρον ταυτόχρονα με την ακραία παραμέληση του δημόσιου.

Η χώρα βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας – αλλά δεν μπορεί να φτάσει έως εκεί γιατί την εμποδίζουν τα μπλόκα στους δρόμους. Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας λέει πως δεν υπάρχει σάλιο για τις συντάξεις, την ώρα που οι κοινοτικοί έχουν βγει στα κάγκελα για το κοροϊδιλίκι που τους κάναμε τόσα χρόνια (από το έλλειμμα στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι τα πανωγραψίματα σε προϊόντα και χωράφια που έκαναν την Ελλάδα έχει έκταση Σιβηρίας και παραγωγή Ουκρανίας στις επιδοτήσεις), οι αγρότες διαλύουν για άλλη μια χρονιά την Ελλάδα επί ένα μήνα. Κλείνουν τα σύνορα – γιατί έτσι τους αρέσει. Κλείνουν τα διόδια – γιατί το απαιτούν οι κοινωνικοί αγώνες. Κλείνουν τους δρόμους – γιατί έχουν γραμμένους τους εμπόρους που περιμένουν παραγγελίες για να ανασάνουν και τους τοπικούς ξενοδόχους που ζουν από το Σαββατοκύριακο.

Ο διάλογος είναι αυτό που έγινε προχτές στο Ζάππειο – και κατέληξε σε ακόμη περισσότερα μπλόκα. Τα τελωνεία ανοίγουν όταν κατέβει για διαπραγματεύσεις ο Βούλγαρος πρωθυπουργός – πρακτικά ασήμαντο αλλά συμβολικά ακραία εξευτελιστικό για όλους. Η υπουργός Μπατζελή τους καλεί για να τους πει ότι δεν υπάρχουν λεφτά – λες και δεν το 'ξεραν. Ο προκάτοχός της Χατζηγάκης, που μοίρασε πέρυσι 500 εκατομμύρια ευρώ φεσώνοντας το κράτος, τώρα δηλώνει υπέρ των μπλόκων. Γιατί; Κακά είναι τα μπλόκα; Καθόλου. Ρωτήστε και τον κυβερνητικό βουλευτή Γερανίδη, που το είπε φόρα παρτίδα.

Σπάμε όλα τα ρεκόρ. Είχαμε το γραμματέα της μιας μέρας Κουτούπη – που έβριζε προκαταβολικά αυτούς που τον διόρισαν στο facebook (και πληροφορούμαι ότι συνεχίζει...) Τώρα έχουμε το γραμματέα της καμμιάς μέρας Αλεξόπουλο, που δεν μπόρεσε καν να διοριστεί γιατί αποδείχθηκε κουμπάρος της υπουργού Λούκας Κατσέλη, που είχε ενθουσιαστεί με το βιογραφικό του, αδιαφορώντας εάν έτσι συκοφαντείται η σημαντικότερη προσπάθεια διαφάνειας και αποκομματικοποίησης του κράτους που καταβάλλει η κυβέρνηση και έχει αναδεχθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός της. Ή, μήπως, ακριβώς γι'αυτό;

Η εναλλακτική; Η Νέα Δημοκρατία, διχασμένο κορμί μεταξύ Σαμαρά και Ντόρας μέσα στα ερείπια που άφησε ο Καραμανλής. Ο οποίος τώρα ελέγχεται και επιστολογράφος Χριστοφοράκου, τον οποίο ευχαριστούσε (με ντοκουμέντο πια) για την υποστήριξη που προσέφερε στη Νέα Δημοκρατία. Ποιά υποστήριξη και μας είχε διαφύγει; Εδώ νέο ρεκόρ υποκρισίας. Κύκλοι, διαβάζω, του πρώην πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι ευχαριστούσε εγγράφως το Χριστοφοράκο γιατί προσέφερε “ηθική υποστήριξη”. Ναι, “ηθική”! Πέραν του ότι προκαλεί απορία πώς τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τη λέξη, ο κ. Χριστοφοράκος διακρινόταν κυρίως για τις ικανότητές του στην υλική υποστήριξη.

Και στην Αριστερά; Ο Συνασπισμός, η παλιά ευρωπαϊκή εκδοχή της, οργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. Την επόμενη φορά τα συνθήματα θα είναι: “γιατί μας βάλατε”, “γιατί μας δανείζετε”, “γιατί μας κρατάτε μέσα”;

Με αυτή την εικόνα η Ελλάδα σήμερα θα αναζητήσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς αγορές. Δεν είναι επαιτεία ο δανεισμός μιας χώρας. Αλλά σουρρεάλ χώρες υπάρχουν, σουρρεάλ δάνεια όχι. Όταν κλείνεις την πόρτα στη σοβαρότητα, μένουν έξω και οι σοβαροί δανειστές. Και μένουν όσοι δεν μπορούν παρά να μείνουν και όσοι έχουν ρισκαδόρικες και τοκογλυφικές διαθέσεις. Μην απορήσουμε αν μας πιουν το αίμα...

Πηγή

Και μετά μου λένε γιατι κράζω τους Έλληνες, γιατί τα χώνω σε οποιοδήποτε έχει σχέση με τον κρατικό φορέα. Και λίγα λέει ο Καρζής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου