Αγοράζοντας με δανεικά

Λίγο πολύ όλοι θα έχετε ακούσει τα της προσφοράς της Πειραιώς για εξαγορά δύο τραπεζών.

Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν όμως, είναι ότι η Πειραιώς είναι από τις τράπεζες που δέχθηκε την οικονομική βοήθεια των 28 δις από το κράτος για να σωθεί εν γένη. Δεν θα σχολιάσω τον σκανδαλώδη τρόπο που η τότε κυβέρνηση απλά παρέδωσε, χωρίς κανένα σοβαρό αντάλλαγμα, τα λεφτά ενώ πολίτες τα χρειαζόντουσαν εξίσου!

ΤΟ παράλογο της ιστορίας ειναι ότι οι δυο προς εξαγορά τράπεζες είναι κρατικές. Δηλαδή η Πειραιώς κατέθεσε πρόταση εξαγοράς κρατικών τραπεζών ενώ χρωστάει λεφτά στο κράτος.

Σε πλήρη αναλογία θα μπορούσατε να μου δανείσετε λεφτά για να αγοράσω το σπίτι σας, και μετά να σας να το νοικιάζω! Φυσικά σαν ιδιοκτήτης θα τράβαγα και λίγο το σχοινί.

Φυσικά, πολύς λόγος γίνεται για σκάνδαλο, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς πως ακριβώς μια τράπεζα δανείζει λεφτά σε ένα πολίτη της χώρας? Εμμέσως πλην σαφώς, αυτός ουσιαστικά δεν χρηματοδότησε από την περιουσία του την διάσωσή της τράπεζας? Με ποια λογική μια τράπεζα που χρειάζεται διάσωση, γίνεται τοκογλύφος προς τον πολίτη? Και ακόμα χειρότερα, είναι δυνατόν να κατάσχει την περιουσία του?

Δεν μιλάμε για πράσινο ή μπλέ σκάνδαλο. Όσοι απλά τραβιέστε και σε κομματικές αντεκδικήσεις, απλά δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα από την νέα κοινωπολιτική πραγματικότητα την οποία βλέπαμε στην Αμερική και τώρα ζούμε και εμείς!

Καλωσήρθατε στην χαβούζα, που κλασσικά η ιστορία διδάσκει ότι μονο πόλεμος επαναφέρει. Βλέπεις, για το ανθρώπινο γένος ισχύει σε γενίκευση η ατάκα “this town isn’t big enough for the two of us”

2 σχόλια:

  1. Ωπα, ωπα. "Μονο πόλεμος επαναφέρει". Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται σε αυτά τα "κολπα" από τη γέννησή του. Εκτος αν εννοείς τον 3ο παγκόσμιο. Γιατί οι πρώτες που θα πρέπει να επανέλθουν θα ειναι οι ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφέρομαι στην ιστορική παρατήρηση, ότι μέχρι και το 1950 στην ανθρωπότητα όλο και κάποιος πόλεμος γινόταν και έκανε reset διάφορα, μεταξύ άλλων και το πλήθος διαρκώς πιο καλομαθημένων και τα θέλω όλα δικά μου ανθρώπων.

    Καταλαβαίνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή