Γενικεύσεις

Νομιζω οτι στον κόσμο τελικά πραγματικά αρέσει να πνιγεται σε μια κουταλιά νερό και να μην βλέπει τα πράγματα τοσο απλά όσο ειναι.

Προσωπικά θεωρώ ότι τα πράγματα ειναι αρκετά απλά σε όλα τα επιπεδα και έχουν κοινές βάσεις και αιτίες. Δεν ειναι δα και τόσο πολύπλοκα όσο η τρομερή μας φαντασιώση πιστεύει για το εγώ μας.

Συνεπώς εγώ βλέπω προτυπα συμπεριφερών και την αντίληψη αυτή την εκφράζω. Για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί έτσι και γιουβέτσι. Παράδειγμα ειναι μην επιτεθεί ο Πειραίας στο Χαλάνδρι.

Η απορία μου ειναι λοιπον τι ζόρι τραβάνε όλοι με τις γενικεύσεις? Γιατι κρύβονται όλοι πίσω από τις λέξεις αφου ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως το κάνουν καθώς έτσι παρατηρούμε και κυριως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο στον εμψυχο αλλά και άψυχο τομέα.

Πριν σχολιάσεις λοιπον, διαβασε να καταλάβεις γιατι αυτή την κουβέντα την έκανα με ένα φιλο, ο οποίος μου εναντιώθηκε στις γενικεύσεις αλλά του ανέλυσα ενα δυο πράγματακια και μάλλον αναθεώρησε.

Δεν έχει διαφορά τα παρακάτω

  • όλοι του Α κάνουν αυτό
  • όλοι του Α ειναι έτσι
  • πάνω στην κουβέντα το αφου ξέρεις οι Α ειναι έτσι
  • και οποιαδήποτε άλλη παρατηρήση αναφέρεται στο μέλος μια ομάδας Α

Αυτο ισχύει ειτε το ετσι ειναι θετικό ή αρνητικό. Ειδικά για τις έμψυχες παρατηρήσεις εννοείται οτι υπάρχουν εξαιρέσεις και το μονο που μετράει ειναι να μην φοράς παρωπίδες με βάση την πάνω κατηγοροπιοιήση. Και μην πει κανένας οτι δεν το κάνει καθώς όλοι ανεξεραίτως το κάνουμε, γιατι κάπως έτσι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Αν και πάλι εισαι έτοιμος να σχολιάσεις ας το πάρουμε από τα άψυχα και προχωράμε.

Ειμαι Κυκλαδίτης, είσαι από Καρπενήσι και αυτή ειναι από Αθήνα. Εγώ ζω σε ξερότοπο, εσυ σε καταπράσινο μέρος και η Αθηναια δεν ξέρει τι ειναι το πράσινο παρά μονο οτι καιγεται. Εστω οτι δεν έχουμε πάει πουθενά αλλου. Βλέπω εγώ 5-6 δεντράκια και λέω το νησι μου ειναι πράσινο. Α και επειδή το διπλα έχει ένα δεντράκι ειναι και πιο πράσινο. Εσυ βέβαια εχεις δει μονο πράσινο και λες οτι το μέρος μου ειναι πράσινο. Η Αθηναια φιλη μας, εχει δει κάτι εικονες αριστερά δεξια και οταν αναφέρεται στο πράσινο νομιζει οτι ξέρει σε τι αναφέρεται.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση ο τοπος μου ειναι πράσινος επί της ουσίας ειναι μια γενικευση βασισμένη σε μια και μοναδική παρατήρηση αυτή του τόπου του καθενώς μας. Όταν δεν υπάρχει αντικειμενικός ορισμές που λέει ποτε χαρακτηρίζεται ένα μέρος πράσινο, τότε ο καθένας μας κάνει αυθαίρετες γενικεύσεις σε πρώτη φάση με μικρά δείγματα και όταν πχ αυτά επεκταθούν και συμπέσουν οι δηλώσεις αλλαζουν πάντα με βάση το δείγματα που έχουμε υπόψη μας. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη παρατηρήση όπως εδώ η ζωή ειναι καλυτερη καθώς η συγκριση αναφέρεται αυστηρά σε κάτι άλλο, η εκφραση και μονο ειναι μια γενικευση λάθος η σωστή.

Ετσι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο σαν άνθρωποι, και το ίδιο ακριβώς κάνουμε στα άψυχα αλλά και έψυχα στοιχεια του. Απλά επειδή μας αρέσει να παρουσιαζόμαστε ανώτεροι και δεν θέλουμε να φαινεται ότι έχουμε παροπιδες και προκαταλήψεις, αποφεύγουμε τις γενικεύσεις για ένα συνολο μελών μια ομάδας, παρόλο που την έχουμε κάνει και ασυναισθητα οταν ακουμε κάποιον Α σκεφτόμαστε διάφορα. Και τι στο διάολο λέει και μια γενικευση για ένα συνολο άνθρωπων δηλαδή και ειναι τόσο κακή?

Ξέρω 100 Α και οι 80 ειναι γιουβέτσι. Ειναι παράλογο να εχω μια εικόνα για τους Α? Φτάνω στους 200. Τότε αν ειχα δικιο θα πρέπει οι 160 να ειναι γιουβέτσι. Ανειναι περισσότεροι τότε ειχα πέσει σε στατιστικο λάθος όπως επίσης και αν ειναι πχ οι 100 μονο. Ειδικά για τους 100 το δειγμα μου έπαθε από σοβαρή διασπορά (αν το θυμάμαι καλα) το οποίο φυσικά σε βάθος χρόνου αυτοδιορθώθηκε. Ενα και μοναδικό πράγμα εχει σημασία. Αν κάθε νέο του Α, ειμαι προκατειλημένος και φοράω παροπίδες η όχι. Αν δεν φοράω τότε αφήνω αυτόν να γινει στους γιουβέτσι ή όχι ή σε κάθε άλλο μακαρονάκι. Εφόσον το δείγμα σου νιώθεις οτι ειναι αρκετά καλό και με πληθώρα τότε ποιο ειναι το τεράστιο θέμα να εκφράσεις την αντίληψη που έχεις εφόσον εισαι έτοιμος να την αναθεωρήσεις αν τα νουμερα δηλαδή η παρατήρηση αλλάξει. Δηλαδή ποια η διαφορά από τον κυκλαδίτη με το πράσινο νησι οταν βρεθεί στο Καρπενήσι ή καμια Αυστρία? Ιδιο πράγμα ειναι αρκεί ο κυκλαδίτης να αναθεωρήσει τα του περί πρασίνου του νησιού του, γιατι αλλιώς μιλάμε για serious κολημένη κατάσταση.

Το περιεργο ειναι, και ίσως αυτοί θα έπρεπε να ανησυχούν, με αυτούς που δεν αρέσκονται και καταδικάζουν τις γενικεύσεις ενώ στην πρώτη μια ώρα κουβέντας ευκολα μπορείς να τους προσάψεις γενικεύσεις που δεν φαινονται γιατι δεν τις λένε καθαρά. Και αντε να μην έχεις καταλάβει οτι ειναι το ιδιο και το αυτό. Οι χειρότεροι ειναι αυτοί που αρπάζονται και μπάινουν σε αμυντική διάθεση οταν ακουσουν την γενίκευση.

Πχ λέω οτι οι Α ειναι μαλάκες και ένας Α αμέσως λέει ΟΧΙ ΕΓΩ δεν ειμαι. Ειδικότερα αν αυτη η παρατήρηση δεν αφορά άμεσα ενα ατομο αλλά τον κοινωνικό κύκλο τότε συμβαίνουν δύο πιθανά σενάρια.

  1. Όποιος έχει την μύγα μυγιάζετε και ο όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
  2. Το συγκεκριμένο άτομο ειναι αρκετά τυχερό ή άτυχο αναλλόγως να έχει ένα κάπως εξειδικευμενο πρίσμα παρατηρησης που ωφειλεται στην προσωπική αντίληψη του κόσμου ή σε μυστηριωδώς καλό ή κακό δείγμα.

Όλα αυτά τα περι πολυπλοκότητας, δεν ειναι λάθος αλλά ΈΛΕΟΣ δεν ειμαστε όλοι τόσο διαφορετικό και χειρότερο όλων δεν έχουμε και τόσο διαφορετικά κίνητρα, γιατί απλά τα ενστικτώδη κινητρα μας που υποθάλπουν πολλές από τις επιλογές μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτό απλά. ΕΝΣΤΙΚΤΩΣΗ στο ειδός μας σαν άνθρωποι και θηλαστικά. Δεν ειμαστε ζώα γιατι επιβαλόμαστε σε κάποια από αυτά αλλά η κινητήριος δυναμη υπάρχει και δεν ελέγχεται πάντα 100%.

Αν το επιχειρημα της αντιλογίας λοιπον για τις γενικεύσεις ειναι οι πολυπλοκότητα, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε να βρουμε την σκιά μας, γιατι μάλλον πίσω από αυτήν κρύβομαστε σαν άνθρωποι και κρεμόμαστε από την πολυπλοκότητα για να αιτιολογουμε ή μάλλον να αποφεύσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που δεν μας αρέσουν στους χαρακτηρες μας. Μην συγχέουμε την πολύπλοκότητα με την ευκολη αποφυγή. Τις βαπτήσεις κατά συμφέρον τις έκαναν και κάνουν αιώνες ομάδες που απλά κρύβονται πίσω από μυστηριακές καταστάσεις, λέγε με πχ θρησκεια. Όποιος θέλει και ειναι φαν αυτών, μεγιά του και χαρά του, αλλά να ξέρουμε και λίγο τι λέμε.

Και αν ακόμα δεν το έχεις πιάσει….

Στην τελική αν μια γενικευση ειναι λάθος ειναι γιατι ειναι άστοχη, και έχει αποτύχει στην περιγραφή του κόσμου και όχι γιατί ειναι γενίκευση.Ειναι σαν να πλακώνουμε στο ξυλο τον αγκελιοφόρο επειδή το μηνυμα μας πόνεσε και δεν μάς άρεσε. Ουτε λόγος για το αν λέει αλήθεια η κατάφορα ψέματα.

2 σχόλια:

  1. μου θύμησες ένα motivational poster που έδειχνε μια χιονονιφάδα, και σε ελεύθερη μετάφραση έλεγε: καμία χιονονιφάδα δεν είναι ιδία με καμιά άλλη, έτσι και εσύ είσαι μοναδικός.....όπως όλες οι άλλες χιονονιφάδες.
    Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να αισθάνεται μοναδικός, γιατί τότε είναι κάτι ξεχωριστό από την κοινωνία και άρα δεν φτέει για το μπάχαλο της κοινωνίας που ζει και έχει άλλοθι. Δηλαδή, εγώ αγόρασα ένα οικόπεδο σε ένα δάσος που είχε καίει, δεν φταίω εγώ που καικε το δάσος. τόσο απλά.


    Αλλά εμένα μου αρέσει αυτό, γιατί θεωρώ την ανθρωπότητα σαν ένα μεγάλο γενετικό αλγόριθμο, κάποιες ομάδες λύσεων είναι υγιείς και προχωράνε κάποιες όχι και τελειώνουν. Οι υγιείς ομάδες όμως δεν μπορούν να υπάρξουν δίχως τις προβληματικές. απλά στην μαλακία που μας δέρνει σαν έθνος μας έτυχε να μην είμαστε από τις υγιείς. Αλλά συνολικά υπάρχει κέρδος γιατί κάποιος μαθαίνει από αυτή τη συστημική συμπεριφορά και κάποια φάση θα κάνουμε μεγάλο καλό ως αντιπαράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δεν λέω οτι δεν ειμαστε μοναδικοί. Αλλωστε και σε 0.001% να διαφέρεις σε κάτι, τότε απλά διαφέρεις. Δεν έχει σημασία η ποσότητα δηλαδή. Η διαφοροποιήση έχει.

    Όμως μιας και ειμαστε 7 εκατομύρια στο πλανήτη, και 5 στην Αττική μέσα δεν ειναι και πολύ παράλογο να σκεφτεί κανείς οτι υπάρχουν μεγάλα γκρουπ ομάδων που ομαδοποιούν ή συστηματοποιούν μια παρατηρηση με βάση αυτή την ομάδα!

    Η παρατήρηση με το οικόπεδο και με το δάσος, πολύ σωστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή