Κύπρος – Κοινωνία και Κράτος

Στην Κύπρο κάθησα και μελέτησα την ζωή γιατί μιας και μιλάμε Ελληνικά και είναι και κοντά ίσως να αποτελέσει ένα πιθανό τόπο οικονομικής μετανάστευσης, αν κρίνω από τις Ελληνικές εξελίξεις.

Καταρχήν η Κύπρος είναι κράτος όσο και να γκρινιάζουν οι Κύπριοι. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι όταν ρώτησα αν έχουν διόδια για τους απίστευτα καλο διατηρμένουν δρόμους τους, η απάντηση ήταν απλά γιατί να πληρώνουν αφού πληρώνουν φόρους. Και πληρώνουν λιγότερους φόρους από την Ελλάδα, ενώ σαν κοινωνικές κρατήσεις έχουν μόλίς 6,8% των μικτών τους το οποίο τους παρέχει ότι και σε μας συν δωρεάν νοσοκομεία.

Εν ολίγοις, οι Κύπριοι παρόλο που έχουν την ίδια νεοτροπία με μας τους Έλλαδίτες όπως μας λένε στην καλή περίπτωση, έχουν ένα κρατικό μηχανισμό που στο ελάχιστο παρέχει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ώστε η δουλειά να γίνεται, να γίνεται σωστά και φυσικά ο παραβάτης να τιμωρείται. Φυσικά, και το όλο σύστημα βασίζεται στους λεγόμενους καλοθελητές, δηλαδή αυτούς που καταγγέλουν αλλά εγώ πιστεύω ότι η αγάπη τους για τον τόπο τους αλλά και την τσέπη τους σε συνδυασμό με τις αγγλικές βάσεις που τους ξεμείναν από την αγγλική κατοχή έχει σαν αποτέλεσμα ένα κράτος που εκεί που χρειάζεται δουλεύει. Δεν είναι τέλειο, σίγουρα έχει κομματικά ελατώματα ενώ και το δημόσιο από ότι κατάλαβα είναι ζηλευτό σαν της Ελλάδας αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο η χώρα τους δουλεύει και δουλεύει αρκετά καλά.

Όμως, κάνουν όλα τα λάθη που κάναμε και εμείς στην Ελλάδα την εποχή που το χρήμα έρεε. Έχουν φέρει μετανάστες για να κάνουν όλες τις δουλειές που οι πολύ υπεράνω Κύπριοι δεν θέλουν να κάνουν. 850.000 Κύπριοι και 100.000 μετανάστες στην Ελληνική πλευρά να κρατούν τα μωρά τους και να δουλεύουν σε όλες τις δουλειές που δεν αρμόζουν σε ένα μελλοντικό καρεκλάτο διευθυντή. Βέβαια μόνο οι 30000 από αυτούς είναι παράνομοι γιατί όπως είπα το κράτος τους δουλεύει και δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Ανεξαρτήτως όμως, οι μετανάστες αυτοί θα κάνουν παιδιά και θα μαζέψουν τα λεφτά αντί να τα ξοδεύουν σε πανάκριβους καφέδες, ψώνια στο Λονδίνο για ένα χειμώνα που δεν έχουν μάλλον και σε καγκουρο αυτοκινητά. Δυσοίωνα τα πράγματα για μένα σε αυτο το μέτωπο γιατί δυστυχώς αντιγράφουν το Ελληνικό μοντέλο.

Από θέμα δημοσιογραφίας και ενημέρωσης θα έλεγα ότι μπορεί να μην βλέπεται η τηλεόραση τους, αλλά οι ειδήσεις τους και οι ενημερωτικές εκπομπές τους είναι έτη φωτός ανώτερες σε ποιότητα. Δεν έχουν γίνει σόου ακόμα, παρόλο που οι Κύπριοι φαίνεται να θαυμάζουν κάθε Ελληνικό σοου και ξεκατίνιασμα από τα σκουπίδια που παράγουμε. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι σε κανένα σημείο δεν είναι περισσότερους από δύο καλεσμένους, οι οποίοι πάντα μίλαγαν σε σειρά ενώ και οι ερωτήσεις του κοινού ήταν άμεσες και οι καλεσμένοι απαντούσαν σε αυτές.

Το Κυπριακό τώρα είναι πονεμένη ιστορία στην οποία σαν Έλληνας ντρέπομαι για την ανυπαρξία υποστήριξης από το Ελληνικό κράτος. Παρόλο που πιστεύω οτι οι Κύπριοι έχουν πιο ισχυρή ιστορική μνήμη, από τους Έλληνες, δυστυχώς η καλοπέραση μάλλον αποδεικνύεται όπως και για την Ελλάδα κακώς σύμβουλος των νέων γενεών. Σε κάθε περίπτωση για μένα το πρόβλημα δυστυχώς δεν λύνεται παρά μόνο με διχοτόμηση, γιατί με 1,2 εκ Τούρκους κάθε πιθανή ένωση θα κάνεις τους Κύπριους μειονότητα στο νησί τους.

Σαν οικονομία είναι σε ύφεση και διαρκώς μιλάνε για μέτρα μείωσης του κόστους του δημοσίου. Γενικά το δημόσιο τους πληρώνει απίστευτα καλά, ειδικά με δέκα χρονάκια προϋπηρεσία. Εξωφρενικά καλά θα έλεγα για τους ρυθμούς εργασίας αλλά και το παραγώμενο έργο. Όμως, από ότι καταλαβαίνω και στον ιδιωτικό τομέα σχετικά χαλαρά δουλεύουν και επειδή ακριβώς είναι κράτος τα ωράρια φαίνεται να τηρούνται. Γενικώς φαίνεται ότι το κράτος υπάρχει proactivly σε αντίθεση με την Ελλάδα που πρέπει να νιώσεις τσάτσος για το αυτονόητο δικαιώμα σου. Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα της οικονομίας τους δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά μας, ενώ το Ρώσικο χρήμα ρέει άφθονο. Αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι το χρήμα αυτό αφορά οικονομία του αέρα και όχι υποδομές και πολύ εύκολα συνεπώς μπορεί να μετακομίσει.

Τέλος από ζωή, σε πρώτη φάση φαίνεται ένα σαφώς καλύτερο μέρος να μεγαλώσεις οικογένεια. Ελπίζω μόνο να προλάβουν να καλύψουν τα κενά στην μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο πριν πήξουν τελείως στην κίνηση που ήδη σε ορισμένα σημεία γίνεται. Άλλο ένα θεματάκι που μας αντιγράφουν σαν τον διάολο. Γενικά υπάρχει μια αίσθηση φθόνου αλλά και ταυτόχρονου “μίσους” προς τους Έλληνες. Το φθόνο δεν τον καταλαβαίνω το μίσος όμως είναι απόλυτα κατανοητό. Βέβαια ένας λαός που στέλνει συστηματικά τα παιδιά για σπουδές σε έθνη που “μισεί”, όπως τους Άγγλους και τους Έλληνες , ε χμμμμμμμμμμμμμμ έχω να πω εγώ.

Και για να έχουμε μια αίσθηση για το πόσο γελοίες δικαιολογίες προβάλουμε διαρκώς για πράγματα εντελώς απλά, θα αναφέρω ότι οι Κύπριοι καπνίζουν το ίδιο ή και περισσότερο από ότι οι Έλληνες, ειδικά οι κοπέλες. Στην Κύπρο όμως δεν καπνίζει κανείς μέσα ή όπου δεν είναι κοντά στο παράθυρο και αν τύχει να καπνίσεις αμέσως στο μαγαζί θα σου πει και θα το κόψεις. Το είδα δηλαδή μπροστά μου για άτομα που ήταν στο παράθυρο δίπλα. Το λέω αυτό για να δούμε για μια ακόμη φορά πόσο γελοίες είναι οι δικαιολογίες που βρήκαμε για να ξαναεπιτρέψουμε το κάπνισμα στις καφετέριες και εστιατόρια. Δικαιολογίες δικαιολογίες δικαιολογίες για κάθε μαλακία στην χώρα. Από σπατάληση μέχρι συμπεριφορά. Μήπως έφτασε ο καιρός εμείς να αντιγράψουμε σε τίποτα τους Κυπρίους?

2 σχόλια:

  1. μμμ, όλες οι χώρες έχουν τα καλά και τα κακά τους. καλό θα ήταν να έπεαιρνε ο ένας τα καλά του άλλου αλλά δύσκολο. πάντως, είναι ωραία να έχεις επιλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ελλάδα σε επίπεδο λειτουργίας κράτους δεν έχουμε τίποτα καλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κύπρος δείχνει πως ένας πανομοιότυπος λαός μπορεί να έχει και κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή