Έλληνα, δεν νομίζεις ότι ήρθε ο καιρός να ξυπνήσεις από την λήθη?
Λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός καταδικασμένος να χαθεί στην ιστορία.
Λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός χωρίς πραγματικό εθνικό φρόνημα.
Και εμείς οι Έλληνες σίγουρα έχουμε ξεχάσει την ιστορία. Ακόμα χειρότερα δεν μας ενδιαφέρει η ιστορία!
Στην εποχή της παγκοσμιοποιήσης δεν αρκεί απλά να ξέρεις μόνο την εθνική ιστορία. Πρέπει να ξέρεις παγκόσμια ιστορία, γιατί η ιστορία είναι γνώση και εργαλείο. Είναι εργαλείο και για καλό και για κακό σκοπό. Ο λαοί με ιστορική γνώση προστατεύονται από τους λίγους που την χρησιμοποιούν εις βάρος των πολλών.
Στην Ελλάδα του 80, η αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου σήμανε και την συστηματική αποδόμηση της Ελληνικής παιδείας σε όλες τις πτυχές της. Μια βασική πτυχή αυτής είναι και η ιστορία. Η αποδόμηση ενός έθνους δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται σε ένα χρόνο. Χρειάζεται τουλάχιστον μια γενιά που θα φάει στάχτη στα μάτια και την επόμενη αυτής που θα μάθει να επιζητά την στάχτη. Για την Ελλάδα η στάχτη ήταν το χρήμα και η ρεμούλα που έπεσε στην Ελληνική κοινωνία!
Τίποτα δεν έγινε τυχαία! Το έχω ξαναπει στο μπλογκ και θα το ξαναπω. Μιλάμε για εθνική προδοσία, όχι μόνο των πολιτικών μας αλλά και της κοινωνίας που για δεκαετίες επέτρεψε να παραμυθιαστεί και να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών επικροτώντας τους προδότες πολιτικούς ηγέτες του έθνους. Και το χειρότερο όλων? Τα πάντα έγιναν σε δημοκρατικό καθεστώς. Δεν υπήρξε βία και καταπίεση όπως έγινε με τις χώρες της λατινικής Αμερικής από Αμερικάνικα δικτατορικά καθεστώτα. Υπήρχε δημοκρατία και ένας λαός που επικρότησε την αυτοκτονία του.
Στα φόρουμ και παντού ρωτάνε τι πρέπει να κάνουμε τώρα. Εγώ απαντώ ότι πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβεις, τι λάθος έκανες ώστε να μπορέσεις να το διορθώσεις. Κανείς δεν θα σου φέρει λύσεις “μάνα εξ'ουρανού”. Αν εσύ επιτρέπεις να σε εκμεταλεύονται τότε εννοείται ότι θα συνεχίσουν να σε εκμεταλεύονται.
Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία έχει περάσει το point of no return. Είναι τόσο μα τόσο τυφλωμένη από ένα άπιαστο όνειρο μεγαλοσύνης που δεν μπορεί ούτε να δει που στράβωσε το θέμα. Είναι τόσο τυφλωμένη που κατεβαίνει σε αγώνες με αρχηγό το ίδιο είδος προδότη που τον έφερε σε αυτά τα χάλια. Και η ιστορική εγωπάθεια του έθνους δεν βοηθάει και πολύ.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν? Δυστυχώς τα πράγματα είναι ζορικα και πρώτα από όλα χρειάζεται μια ποιοτική μεταστροφή της κοινωνίας, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορέσει να προχωρήσει στο μέλλον με ελπίδα. Ο μεγαλύτερος φόβος των πολιτικών είναι ο λαός που ξέρει και καταλαβαίνει και αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνεις σαν άνθρωπος σχεδόν στο πρώτο σοβαρό μάθημα ιστορίας σου. Ένα μάθημα που απαιτήσαμε να μας στερηθεί στο όνομα της χλιδης και του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού!
Βήμα βήμα λοιπόν πρέπει να αφυπνηστούμε σαν λαός. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες, για το πως και τι, εγώ προτείνω αυτό που μόλις συνειδητοποίησα σήμερα.
Αντί να πας μόνο καφέ, ποτό, μπύρα, αντί να παίζεις τάβλι, world of warcraft και κάθε άλλο καμένο παιχνίδι και αντί να τρέχεις πίσω από κάθε τηλεορασή-χαζομάρα, κάνε μια επένδυση να διαβάσεις κανένα ιστορικό βιβλίο. Δεν λέω να εγκαταλείψεις κάθε συνήθεια σου, απλά βάλε στην ζωή σου το πρώτο βήμα της κοινωνικής αφύπνησης, γιατί απλά χωρίς ιστορική γνώση κάθε αγώνας και επανάσταση θα είναι πάλι κατευθυνόμενος. Απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας κάτω από την σημαία των αιώνιων συνομοσιολόγων και μελλοντικών προδοτών μας.
Και φτάνω στο σημείο του πως μου προέκυψε αυτό το ποστ. Πως για πρώτη φορά συνειδητοποιήσα τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε σαν έθνος, ώστε να έχουμε μέλλον. Το συνειδητοποιήσα ακριβώς την στιγμή που ένας φίλος μου είπε “τι να κάνω μόνος εγώ?” όταν του είπα διάβασε κανένα ιστορικό βιβλίο, δες καμιά μελέτη για το τι έγινε σε χώρες που θεωρείς τρίτο κόσμο. Την στιγμή λοιπόν, που μου είπε τι να κάνω μόνος μου – δηλαδή ωχ αδερφέ που να ασχολιέμαι τώρα, συνειδητοποιήσα το πόσο σαν λαός περιμένουμε να μας σώσουν. Δεν υπάρχει τέτοια σωτηρία, δεν υπάρχει σωτηρία που δεν έχει διεκδικήσει σαν κοινωνία, σαν σύνολο. Δεν μπορεί να μένουμε στο μόνο ουαου?? σοβαρά έγινε αυτό? και πόσο δίκιο έχεις?? και μετά να πας να καίγεσαι στο gaming στην φράπα και στο lifestyle.
Tο σύνολο είναι η συλλογική δράση των μεμονωμένων ατόμων της. Δεν πρόκεται ποτέ να υπάρξει κοινωνική αφύπνιση, όταν ο καθένας από μας αρνείται να μπει στην διαδικασία. Δεν μιλάμε για επανάσταση, μιλάμε για ιστορική μελέτη πρώτα. Και όταν αρχίσεις να συνειδητοποιείς τους παραλληλισμούς, τότε θα θελήσεις να μάθεις και άλλα. Kαι το καλύτερο όλων, θα αρχίσεις να πρίζεις τον κοινωνικό σου κύκλο να ξεστραβωθεί και αυτό. Things will be set in motion, και συνολικά η κοινωνία θα αποκτήσει σταδιακά συνείδηση μια προϋποθέση για την ύπαρξη της εθνικής ταυτότητας.
Όταν υπάρξει κοινωνική συνείδηση, υπάρχει και μια αυτόματη κοινωνική απαίτηση για ποιοτικότερη ηγεσία. Είναι μια αμφίδρομη σχέση κατά την οποία ένας πολιτικός φοβάται τον έλεγχο από ένα συνειδητοποιημένο λαό και ο λαός αναδεικνύει ηγέτες με ευθύνη και εθνικό όραμα.
Είναι ακριβώς αυτό που κάθε κακόβουλος πολιτικός και κάθε λογής συνδιαλλαγόμενος με το κεφάλαιο φοβάται από το πρόβατα που ειδυλλιακά προτιμά να ηγηθεί. Συνεπώς, κάθε Έλληνας που συνεχίζει να πστεύει, ότι το να διαβάσει ένα ιστορικό βιβλίο, μια μελέτη είναι χάσιμο χρόνου, γιατί μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, είναι ένας ηττημένος Έλληνας και εν δυνάμει ένας προδότης των μελλοντικών γενεών, αν αυτές υπάρξουν. Και δεν υπήρξε άλλη εποχή στην ανθρωπότητα που η γνώση ήταν τόσο εύκολα προσβάσιμη.
Όλα αυτά τα λέω με πλήρη αυτοκριτική. Ήμουν ένας από αυτούς που δεν διάβαζε βιβλία γιατί στο σχολείο του μεταφέρθηκε εντελώς λάθος το τι είναι επικοδομητική ανάγνωση. Σταδιακά συνειδητοποιήσα την ανάγκη μου να διαβάσω και να μελετήσω ιστορία, γιατί με βάση την λογική πάντα ένιωθα τον παραλογισμό της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και τον παραλληλισμό μας με άλλα έθνη που κατεληξαν στα νύχια των κεροσκόπων. Εκτός της λογικής, χρειάστηκα και την γνώση των βιβλίων για να επιβεβαίωσω και να ενισχύσω τη διαισθήση μου.
Έχοντας διαβάσει κάποια βιβλία πια, έχοντας διαβάσει και κάποια πράγματα στο ιντερνετ, έχοντας δει και κάποια video μπορώ να πω ότι σίγουρα έχω καλύτερη κοινωνική συνείδηση και σε σχέση με παλαιότερα μπορώ να συνδέσω την λογική με την ιστορία. Δεν υποστηρίζω ότι διαβάζω πάντα το σωστό ούτε ότι ξέρω οπωσδήποτε το σωστό και σίγουρα δεν είμαι ο καλύτερος πολίτης, αλλά τουλάχιστον έχω μια πιο σοβαρή και πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση στα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα από το εύκολο φταίνε όλοι οι άλλοι! Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά έχω την δυνατότητα να διακρίνω την προσωπική μου ευθύνη.
Είμαι ένας από αυτούς που έχω απογοητευτεί από τους Έλληνες σε σημείο που έχω αποδεχτεί το καταδικασμένο μέλλον της χώρας. Για κάποιο λόγο όμως, παρόλη την απογόητευση αυτή, πάντα ασυναίσθητα είχα μια τάση να βρίσκεται στο δρόμο μου, οποιασδήποτε μορφή γνώσης που βοηθάει στην κατανόηση του τι συμβαίνει λάθος στην χώρα μας και τι συνέβη λάθος σε άλλες. Πάντα έβλεπα documentaries με τρομερό ενδιαφέρον, πάντα άκουγα φίλους με οποιαδήποτε ιστορική γνώση με έντονο ενδιαφέρον και πάντα ήμουν ο κακός αποδέκτης του ωχ αδερφέ όταν συζητάγαμε για κοινωνικά θέματα. Σίγουρα βοήθησε και το γεγονός ότι γνώρισα ένα άτομο που γνωρίζει αρκετά για βιβλία.
Κανείς δεν μας χρωστάει σωτηρία, κανείς δεν μας χρωστάει λύσεις. Μήπως ήρθε ο καιρός να αφήσουμε το κατηγορώ όλου του υπόλοιπου κόσμου και να μπούμε σε διαδικασία επιμόρφωσης? Που ξέρετε, ίσως συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα και ίσως αποκτήσουμε κάτι που λέγεται κοινωνική συνείδηση!
μην ξεχνάς το matrix, υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να ξαναμπούν μέσα του και ας ξέρουν ότι είναι ψέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με αυτά που λες και καλύπτονται από την λέξη κλειδί παιδεία. οπότε τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για δύο πράγματα, πρώτον ποιος είναι υπεύθυνος για την παιδεία ενός παιδιού (οικογένεια, κοινωνία) και δεύτερον τι σημαίνει παιδεία.
Παντός εγώ έχω πιαστεί από μια λεπτομέρεια στο hitchhikers guide to the galaxy του Adams, αυτό που είμαστε τελικά είναι ένας γενετικός αλγόριθμος, με μεγάλο πληθυσμό και γρήγορα interactions. κάθε γενετικός αλγόριθμος βγάζει και πολλές λύσεις σκατά μέχρι να αρχίσει να συγκλίνει αφ ενός, αφ εταίρου η κάθε γενναία λύσεων τραβά τις νέες λύσεις προς τα εκεί που θέλει βάση των κανόνων.
Το matrix τα έχει πει όλα και δεν ξεχνάω ακριβώς αυτό που λες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά την παιδεία, για μένα ας ανοίξει ο καθένας κανένα βιβλίο και μετά θα δεις πως θα έρθει η απαίτηση. Όπως το ξήλωμα θέλει δεκαετίες έτσι και η επαναφορά θέλει χρόνια.
Όσο όμως ο καθένας λέει μόνο ας παίξω λίγο wow και ας δω κανένα big brother, ε τότε δεν θα αλλάξει κάτι γιατί απλά δεν έχει απομείνει και κανένας φορές με πνευματικά στοιχεία για να σπρώξει την κοινωνία πόσο μάλλον να τον αποδεχτούν οι κάτοικοι της Ελλάδας.
Βέβαια και από την άλλη μην ξεχνάς την πλύση εγκεφάλου που έχουμε δεχθεί από τους μεγάλο εργολάβους μέσω των καναλιών τους σε συνδυασμό με το φιάσκο της AGB. προσπάθησε να θυμηθείς πότε ακριβώς πρόβαλαν μια σοβαρή εκπομπή η οποία να σε έβαζε να σκεφτείς. Όλες οι εκπομπές λίγο πολύ έχουν να κάνουν με το τι φόρεσε η λίτσα πιπίτσα και πως τη σχολίασε ο τάκης ο πλημμύρας και τι έχει να πει ο manager της λίτσας για το σχόλιο του τάκη. ε τι λέμε τώρα. και με το στημένο παιχνίδι της agb, παίρνουν και λεφτά από αυτό το παιχνίδι προβολής των σούργελων που γιατί στήνουν τις ακροαματικότητες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντίθετα δες παραγωγές του BBC όπως το yes minister, και το ακόμα καλύτερο A very British coup (http://www.imdb.com/title/tt0094576/)
Παντελή προσπάθησε να θυμηθείς την πτωτική πορεία σοβαρών εκπομπών. Προσπάθησε να θυμηθείς ότι δεν είχαμε πάντα ιδιωτικά κανάλια και ότι στην αρχή δεν ήταν γεμάτα μόνο σαβούρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή