Ο δεκάλογος του «eco-driving»

  1. Αλλάξτε ταχύτητα στις 2.000 με 2.500 στροφές.
  2. Οδηγείτε σταθερά, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες ταχύτητες του κιβωτίου. Απoφύγετε άσκοπα φρεναρίσματα ή αλλαγές ταχυτήτων. Τα συστήματα διατήρησης σταθερής ταχύτητας, τα γνωστά ως «cruise control», βοηθούν αποφασιστικά στην ήπια οδήγηση με σταθερή ταχύτητα.
  3. Επιβραδύνετε ομαλά, αφήνοντας νωρίς το γκάζι.
  4. Σβήστε τον κινητήρα ακόμη και σε σύντομες στάσεις (άνω του 1 λεπτού).
  5. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει περίπου 2% περισσότερο καύσιμο.
  6. Aποφύγετε τη μεταφορά περιττών φορτίων και χρήση σχαρών οροφής. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα που τοποθετείτε στο όχημα αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση και επομένως και την κατανάλωση καυσίμου.
  7. Χρησιμοποιήστε κλιματισμό μόνο όταν είναι απαραίτητος. Μην τον ρυθμίζετε κάτω από τους 23οC. Ασκοπη χρήση του κλιματιστικού οδηγεί μέχρι και σε 20% μεγαλύτερη κατανάλωση.
  8. Στις ανηφόρες κινηθείτε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα του κιβωτίου και χρησιμοποιήστε σχεδόν όλο το γκάζι. Στις κατηφόρες εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα που αποκτά το όχημα χωρίς να πατάτε γκάζι.
  9. Οδήγηση σε στροφές. Επιβραδύνετε ομαλά πριν από τη στροφή, εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου. Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου και είναι και επικίνδυνα.
  10. Κάντε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος.

Πηγή

Τα σχόλια μου

  1. Αν και το κάνω ίσως και πιο χαμηλά, πρόσφατα σκεφτόμουν ότι είναι λάθος καθώς η καλύτερη απόδωση του κινητήρα ειναι εκεί που αποδίδει την καλύτερη ροπή συνήθως 3 με 4 χιλίάδες στροφές. Και σκεφτόμουν ότι εκεί ειναι και πιο οικονομικό. Το πρόβλημα ειναι ότι εκει το αυτοκίνητο επιβραδύνει και πιο απότομα λόγω σχέσης.
  2. Δεν έχω αν και μέσα στην πόλη δεν βλέπω πως ωφελεί αυτό.
  3. Αυτό και αν ειναι βασικό.
  4. ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΛΕΜΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ μέσα. Θα αλλάζω μίζω κάθε εβδομάδα.
  5. Σίγουρα και ειναι και θέμα ασφάλειας.
  6. Νταααααααααα
  7. Πες τα μεγάλε. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκολήσουμε και από το αναχρονιστικό dress code σε μια χώρα που 6 μήνες τον χρόνο έχει τρελή ζέστη.
  8. Αυτό δεν το ήξερα για την ανηφόρα.
  9. Αναλλόγως κατεβάζουμε και σχέση.
  10. Εδώ έχει πολύ δίκιο. Γυφτικές τσιγκουνιές για μένα και κάτι αλλαγές ελαστικών κάθε ποτέ. Πέρα από την οικολογία ειναι και ασφάλεια. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Έλληνα και το ΕΓΩ του.

1 σχόλιο: