Υποκρισία και συμβιβασμός

Η ιστορία ξεκινάει ως εξής.

Μετά από μια συζήτηση φίλη μου λέει ότι ειναι κακό να πας στο στριπτιτζάδικο καθώς ουσιαστικά γίνεσαι ηθικός αυτουργώς σε ένα σύστημα που καταδυναστεύει απροστάτευες γυναίκες. Συμφωνώ....

ΟΜΩΣ το ίδιο δεν ειναι όταν αγοράζεις τα κινέζικα προιόντα? Το ίδιο δεν ειναι όταν πχ για λόγους ματαιοδοξίας αγοράζεις το παπούτσι της μόδας που φτοιάχθηκε πιθανά από παιδιά στην Ινδία? Και στην τελική ακριβώς ίδιο δεν είναι όταν αγοράζεις από μια εταιρία που αισχροκερδεί, αντί πχ να δίνει ένα ποσο για να βοηθήσει τους άπορους και τους ανθρώπους που πεινάνε?

Μια χαρά είναι υποκρισία, και τα λέω αυτά όταν εγώ πρώτος προτιμώ τα φθηνά προιόντα.

Αυτό που θέλω να πω είναι τα παλικάρια που το παίζουν γενικά πολύ ευαισθητοποιημένοι ξεχνάνε ακριβώς τι από όλα όσα πράττουν αναγκαστικά και μη δημιουργούν ή τροφοδοτούν μια προβληματική κατάσταση! Και φυσικά κράζουν ώς ανήθικα και ένοχα όλα όσα, αν δεν θα στερηθούν. Πχ εύκολα οι γυναίκες κράζουν τους άνδρες για το στριπτιτζάδικο, αλλά εύκολα και οι άνδρες κράζουμε τις γυναίκες για τις γούνες πχ σχετικά με τα ζώα.

Αυτό πηγάζει από την ίδια ακριβώς λογική του συμβιβασμού. Οι περισσότεροι mainstream τύποι ισχυρίζονται ότι καλό ειναι και να συμβιβαζόμαστε και λίγο, κάνοντας κύρηγμα σε αυτούς που κινούνται έξω από το συνηθισμένο πχ. Δεν σκέφτονται όμως ποτέ ότι ουσιαστικά κινούνται μέσα στα όρια που έτσι και αλλιώς έχουν ορίσει στον χαρακτήρα τους και στο τι μπορούν να κάνουν, όρια και περιοχή δράσης που δεν συμπίπτει με των υπολοίπων πάντα.

Δηλαδή δεν συμβιβάζονται πραγματικά καθώς δεν βγαίνουν έξω από το προκαθορισμένο έυρος επιλογών. Απλά διαλέγουν κάποιες από αυτές και επειδή κάποιες από αυτές είναι λίγο άσχημες, ή έστω σπάνιες ισχυρίζονται ότι συμβιβάζονται σε βαθμό θυσίας, καταδικόζαντας και τους υπόλοιπους ότι δεν ξέρουν να συμβιβάζονται.

Σιγά τα αίματα παλικάρι. Γιατί αν σου πει κάποιος να πράξεις κάτι έξω από τα προκαθορισμένα όρια σου, φυσικά και δεν πρόκειται και μάλιστα για να καλύψεις και την αδυναμία συμβιβασμού θα πεις ότι ειναι και τίποτα extreme και περιθωριακό, όπως ειναι (κατηγορείται) και αυτός που κινείται ήδη μέσα σε αυτή τη περιοχή.

Όπως πάντα είναι πιο εύκολο να κατηγορείς ότι δεν κατανοείς ή ότι θα τσούξει τον κώλο, παρά να προσπαθήσεις να το κατανοήσεις.

Υπέρ της κοπελιάς πάντως το γεγονός ότι όταν της το εξήγησα αμέσως έπιασε το νόημα καθώς, τις ατασθαλίες της θα της κάνει όπως και εγώ τις δικές μου. Τουλαχιστον απλά να ξέρουμε τι ακριβώς κάνουμε και να έχουμε γνώση των ευθυνών και φυσικά συνέπειων τους.

Κρίνουμε πάντα τους άλλους όπως θέλουμε να μας κρίνουν. Μια έτσι και μια γιουβέτσι δεν γίνεται ας το πιστεύουμε αυτό φανατικά σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν συμμετέχει το εγώ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου