Το άρθρο τι έλεγε?

Ομολογώ και εγώ την πάτησα. Ουτε στο ελάχιστον δεν αναρωτήθηκα τι έλεγε στην τελική το άρθρο στο επίμαχο τέχυος του γερμανικού focus.

Παραθέτω κάποια σημεία από το ποστ που τα διάβασα.

Πέραν από το κακόγουστο εξώφυλλο, έκανε κανείς τον κόπο να διαβάσει το σχετικό κυρίως άρθρο του περιοδικού; Κι αν ναι, πού διαφωνεί επί της ουσίας;;

Εκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να στηριχθεί ο διασυρμός της χώρας μας προέρχονται από δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (πελατειακό κράτος, παρααοικονομία), του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου (γιατροί των 700 ευρώ, φοροδιαφυγή κλπ), στελεχών της ΝΔ (σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ). Το ρεπορτάζ, δηλαδή, θα μπορούσε κάλλιστα να αντληθεί από μία πρόσφατη συζήτηση πολιτικών αρχηγών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Λέει σ' ένα σημείο στο επίμαχο άρθρο:
"Η παραοικονομία είναι πανταχού παρούσα. Ιατροί, που διατηρούν γραφεία στο Κολωνάκι δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα από 300 έως 1.000 ¬. Ψέμματα, τεχνάσματα, συγκαλύψεις: Τις τέχνες αυτές δεν τις κατέχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αλλά και το ίδιο το κράτος. Η Ελλάδα εντάχθηκε το 2001 στην ΟΝΕ παρουσιάζοντας ψευδή στατιστικά στοιχεία. Με την ασφάλεια που παρείχε η Ευρωζώνη οι Έλληνες μπόρεσαν να συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρέη και μάλιστα καταβάλλοντας χαμηλότερο επιτόκιο απ ότι εάν ήταν εκτός Ευρωζώνης. Η επιχείρηση συγκάλυψης για το πραγματικό μέγεθος του δημόσιου χρέους συνεχίστηκε".

ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;!!!

Και λέει παρακάτω:
"Οι Γερμανοί εργαζόμενοι συνειδητοποιούν εμβρόντητοι ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι όχι μόνο συνταξιοδοτούνται έξι χρόνια νωρίτερα (στα 61 έτη αντί των 67), αλλά η σύνταξη που λαμβάνουν τους επιτρέπει να διατηρούν το επίπεδο ζωής που είχαν και πριν τη σύνταξη. Οι Γερμανοί λαμβάνουν μόλις το 61% του μισθού τους μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας. Οι Έλληνες απεναντίας μπορούν να υπολογίζουν στο 111% του μισθού τους με μόλις 15 χρόνια υπηρεσίας. Ο δημόσιος τομέας είναι στην Ελλάδα υπερβολικά διογκωμένος απασχολώντας περισσότερα από 1 εκ. άτομα. Κάθε φορά που τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εναλλάσσονται στην εξουσία, ανταμείβουν οπαδούς τους με θέσεις στο Δημόσιο. Και διερωτώνται οι Γερμανοί: Δεν είναι δικαίωμα του «χορηγού» να διακόπτει τη ροή κεφαλαίου, όταν διαπιστώνει απάτες; Η Ελλάδα έλαβε από το 2004 μέχι το 2008 το ποσό των 35 δισ. Ευρώ από την Ε.Ε. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Η Ευρωζώνη θα άντεχε τους κλυδωνισμούς από μία ελληνική χρεωκοπία, όχι, όμως, και από μία ενδεχόμενη χρεωκοπία μίας χώρας με μεγάλη οικονομία, όπως είναι η Ισπανία".

ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;!!!

Τέλος, προς το τελείωμα του άρθρου λέει:
"Προκειμένου οι Έλληνες να γίνουν «καλοί Ευρωπαίοι» θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά τις συνήθειές τους, οι οποίες καθορίζονται από τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία και το «φακελάκι». Διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι οι Έλληνες διαθέτουν σε ετήσια βάση το ποσό των 3,5 δισ. Ευρώ σε κάθε είδους δωροδοκίες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οικογένεια δίνει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο το ποσό των 1.600 Ευρώ σε «φακελάκια». Επειδή η ευσυνειδησία δεν φαίνεται να χαρακτηρίζει τους Έλληνες, η Ε.Ε. θα πρέπει να προετοιμάζεται για μία παροχή έκτακτης βοήθειας. Ένας αποκλεισμός από την Ευρωζώνη νομικά δεν προβλέπεται. Αυτό δεν αποκλείει, ωστόσο, εθελούσια έξοδο μίας χώρας από τη Νομισματική Ένωση. Η Ελλάδα δεν μελετά, ασφαλώς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία της σε κατάρρευση. Η στήριξη της Ελλάδας δεν θα σήμαινε μόνο οικονομική επιβάρυνση για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και πλήγμα στην φερεγγυότητά τους. Οι Γερμανοί θα συμφωνούσαν αναγκαστικά σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά με μεγάλη απροθυμία. Γνωρίζουν, βέβαια, ότι η Ελλάδα δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κρίση. Οι ίδιοι οι Γερμανοί αρνούνταν επί καιρό σε μία ενίσχυση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι Βρυξέλλες καταλήγουν εξάλλου στο συμπέρασμα ότι όλα τα κράτη-μέλη γνώριζαν λίγο πολύ για τις δημοσιονομικές ατασθαλίες των Αθηνών, αλλά τις ανέχονταν για λόγους πολιτικού υπολογισμού."

9 σχόλια:

  1. Παντως το γεγονός οτι υπαρχει μια ανοχή και καλή αποδοχή στις μίζες στην Ελλάδα ...εκμεταλλευτηκε και η γερμανική Ζιμενς...
    Και ετσι οπως το ξερω εγω δεν ειναι διεφθαρμενος μονο αυτος που τη παιρνει...ειναι και αυτός που τη δίνει!
    Αυτοι που ειναι υπερανω τετοιων ταπεινων και εγκληματικών ενστικτων...γιατί τα εφαρμοσαν δωροδοκοντας όχι μονο εμας αλλά και τοσες χωρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια εσένα στο έχω ξαναπει. Όποιος θέλει να κλέψει θα κλέψει η θα προσπαθήσει.

    Στο χέρι μας ειναι να μην κλέβουν.

    Ειδικά στο θέμα της Siemens, μήπως στην Ελλάδα έχουμε ακομα μια παγκόσμιας κλάσης πρωτότυποι αίσθηση? Οτι μονο εμείς έχουμε δικαιώμα να κλέβουμε, ένα μέρος το οποίο φροντίζουμε να ειναι ανοιχτό στη διαφθορά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρεπιπτόντως η Ζημενς δε δωροδοκησε μονο Ελληνες...με τα βρακιά κατεβασμένα την έπιασαν...οπου μιζα στην ευρωπη μέσα ήταν! Και απλώς οταν πηγε να τα περασει τετοια κολπα και στην Αμερική την καναν βουκινο! Και αφου ειναι τοσο πια αδιαφθοροι τον καθε Χριστοφοράκο γιατί δεν τον εκδίδουν να δικαστει να αποδωθει η όποια δικαιοσύνη;
    Και η εγγραφή που έβαλες δε με καλύπτει ούτε κατ΄ελαχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατι Εύη ειναι απλό.
    Ο καθένας κλέβει όπου μπορεί. Προφανώς εμεις έχουμε δόσει δικαιώματα να μας κλέβουν, και φυσικά να βγαίνουν από πάνω.

    Σημασία πάντως έχει η πρόληψη και όχι το όποτε θυμάσαι χαίρεσαι πιάνω και κανά κακό παιδάκι.
    Και η πρόληψη από τυχή ρίχκουμε και καμιά σοβαρή καμπάνα, τμήμα της πρόληψης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρα αφού ο καθένας κλέβει απο οπου μπορεί να μη κουνάει το δαχτυλο ως αμεμπτος. Κοινως στο σπίτι του κρεμασμενου(απο Ζημενς) δε μιλάμε για σκοινί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό είναι ηθική παραδοχή.
    Οι εταιρίες έγιναν ανωνυμες για να μην υπάρχει το πρόβλημα της ηθικής.

    Το ζητούμε ειναι η τεχνοκρατική παραδοχή. Εσύ το σπίτι σου θα το κλειδώσεις ή θα βασιστείς ότι δεν θα στο κλέψουν? Εδώ ειναι το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαρτάται που είναι το σπίτι μου!! Πάντως δε θα σε κλέψω και μετά θα σου βάλω και τη φωνή γιατί βρηκα οτι εκλεβες την εφορία σε κατι χαρτιά που επεσαν στα χέρια μου.:-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσυ δεν θα κλέψεις. Συνεπώς κάθε άλλη υποθεση βασισμένη σε αυτή ειναι μια προσδοκία σου βασισμένη στους κανόνες καλού που έχεις.

    Όποιος εκμεταλεύεται μια, όπου μπορεί να εκμεταλευτει και εκει. Τόσο απλά. Γιατι μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή