Ανακυκλωση!

Γίνεται? Πραγματική όμως όχι στην θεωρία!

Γίνεται λοιπόν?

Πρόσφατα είχα κάτι συζητήσεις σχετικά με το όχι αν οι πολίτες κάνουν ανακύκλωση, αλλά αν αυτά που ανακυκλώνουν τελικά ανακυκλώνονται πραγματικά σε σχετικά εργοστάσια!Πιο πρόσφατα κάπου διάβασα ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός έκανε δηλώσεις ότι δεν γίνεται κάτι σχετικό.

Ανεξαρτήτως των δηλώσεων, και παλαιότερα σε άλλες συζητήσεις είχα γίνει ο κακός όταν υποστήριζα ότι δεν φτάνει στην Ελλάδα να πιστεύεις ότι πετώντας πράγματα στο μπλε κάδο κάνεις κάτι όταν δεν είσαι σίγουρος αν πραγματικά γίνεται ανακύκλωση και απλά δεν έχουμε διαφορετικούς κάδους.

Σε απάντηση προς το ερώτημα μου, προσωπικά πιστεύω δεν γίνεται. Κρατώ επιφυλάξεις για τους συγκεκριμένους ειδικούς κάδους που έχει βάλει ο δήμος Αθηναίων και τα σουπερμαρκετ ΑΒ που τα είδη μπαίνουν χωριστά. Ο λόγος που πιστεύω ότι δεν γίνεται βασίζεται καθαρά σε αίσθηση και ένστικτο υπό μια συγκεκριμένη λογική σκέψη που φυσικά μπορεί να έχει και λάθη.

Από όσο γνωρίζω τα κανονικά σκουπίδια συμπιέζονται στο όχημα περισυλλογής αλλά τα προς ανακύκλωση δεν γίνεται καθώς πρέπει να διαχωριστούν. Αν κάνεις μια χοντρή υπόθεση ότι τα ένα στα τέσσερα σκουπίδια μας πάνε σε μπλέ κάδους, τότε εκτός των κανονικών απορριμματοφόρων σίγουρα θες τουλάχιστον ένα ισάξιο στόλο για τα προς ανακύκλωση λόγο της μη συμπίεσης. Μετά αυτά τα σκουπίδια μιας και μπαίνουν όλα στους ίδιους κλάδους πρέπει να διαχωριστούν, μια διεργασία που χρειάζεται ανθρώπους και δεν γίνεται αυτόματα.

Όπως το βλέπω εγώ, το παραπάνω προϋποθέτει αρκετό εργατικό δυναμικό που όσο αυξάνεται το ποσοστό της ανακύκλωσης κανονικά θα πρέπει να μεγαλώνει. Γενικώς για διάφορες εργασίες επιβεβαιώνεις την πραγματική τους διάσταση και λίγο από το αν έχεις γνωρίσει ή ακούσει για άτομα που δουλεύουν στον σχετικό χώρο έμμεσα ή άμεσα. Πχ συγγενείς ή ο φίλος φίλους που δουλεύει εκεί.
Υπάλληλο που δουλεύει στην περισυλλογή μην ανακυκλωμένων έχω ακούσει με τον παραπάνω τρόπο. Άνθρωπο που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης ή σε σχετικό απορριμματοφόρο ποτέ. Και κανένας μα κανένας δεν αναφέρεται ούτε σε ύπαρξη τέτοιων εργοστασίων. Τουλάχιστον όλοι γνωρίζουμε για τις χωματερές παράνομες και μη. Πως γινεται να μην έχουμε ακούσει ομως τιποτα για τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση?

Ίσως και να κάνω λάθος, αλλά με βάση το παραπάνω αλλά και την ποσότητα με βάση πχ τους μπλέ κάδους του Χαλανδρίου, μου κάνει τρομερή εντύπωση η ανυπαρξία τέτοιων σχετικών αναφορών σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό.

Εσείς τι γνώμη έχετε?

8 σχόλια:

  1. Demelene καλησπέρα,

    Κατά την άποψή μου το άρθρο σου δεν ταιριάζει με τις ανάγκες τις εποχής. Θα ήθελα με ευγενικό τρόπο να σε ενημερώσω ότι η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται πλέον με αυτόματο τρόπο. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει διαδικασίες υψηλής τεχνολογίας που αναγνωρίζει τον τύπο του υπολείμματος και τον ταξινομεί αναλόγως. Τα μέταλλα μαγνητίζονται, τα πλαστικά αναγνωρίζονται με επεξεργασία εικόνας και απομακρύνονται με ειδικό εξοπλισμό. Το γυαλί παραμένει. Είναι λογικό ότι το κόστος επεξεργασίας να είναι μεγαλύτερο από τους ΧΥΤΑ αλλά ικανοποιείται επαρκέστερα η αρχή της αειφόρου ανάπτυξης.

    Κατόπιν τούτων πιστεύω ότι το κείμενο σου παραπληροφορεί ελαφρώς προς την κατεύθυνση της ανεπαρκούς εκμετάλλευσης των απορριμάτων. Δεδομένου ότι η σημαντικότερη σύγχρονη ανάγκη είναι η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού ίχνους της ανθρώπινης ζωής κατά την άποψή μου χρειάζεται να αναδιατυπώσεις την άποψή σου.

    Χωρίς να γνωρίζω καλά το αντικείμενο θα χαρώ να απαντήσω στις τυχόν ερωτήσεις σου.

    Σταύρος Λαζάρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σταύρο δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί διαλογής. Τώρα που το λες ειδικά τα μέταλα είναι πολύ εύκολο να τα χωρίσεις. Για τα υπόλοιπα κάτι θα ξέρεις, εφόσον ήξερες και για τα μέταλλα.

    Με την λογική αυτή μάλλον το ξανασκέφτομαι. Γιαυτό άλλωστε υπήρχε και το ερωτηματικό γιατί κάτι δεν κόλλαγε. Με βάση την νέα πληροφορία το πράγμα αλλάζει, γιατί η διαλογή πιστεύω είναι η σημαντικότερη βαβούρα στο θέμα.

    Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει έδειχναν πως λειτουργεί το παραμύθι. στην ουσία διαχωρισμός γίνεται είτε με φυγοκέντριση είτε με την άνωση που έχουν κάποια υλικά κλπ. Δηλαδή όταν έχουν μαζέψει τα πλαστικά για παράδειγμα τα περνάνε από μπανιέρες με διαφορετικής πυκνότητας υγρά ώστε να βγουν στην επιφάνεια κάθε φορά τα αντίστοιχα πλαστικά.
    Άπλα από όσο ξέρω δεν υπάρχει κάποιος αλγόριθμος - μέθοδος καθολικού διαχωρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α και κάτι που ξέχασα, πολύ μελέτη γίνεται από χημικούς μηχανικούς ώστε να χρησιμοποιούν υλικά στα διάφορα προιοντα που να είναι είτε βιοδιασπώμενο είτε εύκολος ο διαχωρισμός τους. όταν αυτό προχωρήσει τότε πραγματικά θα γίνει και οικονομικά συμφέρουσα η ανακύκλωση.
    παράδειγμα με βιοδιασπώμενο που για εμένα έπρεπε να είχε πάρει νόμπελ είναι οι νέες σακούλες των super market που αν βραχούν σε μία δύο εβδομάδες έχουν γίνει σκόνη γιατί αντί για πλαστικό χρησιμοποιούν άμυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως όλο και περισσότερο αλλάζω γνώμη για το ορθότητα της διαίσθησης μου. Δεν έχω πεισθεί πλήρως, γιατί απλά νομίζω ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Μου φαίνονται πολύ hi-tech αλλά ίσως και να είμαι αρνητικά προκατειλημμένος.

    Όσον αφορά τις σακούλες, πριν ένα χρόνο περίπου, ένας φίλος μου είπε ότι ουσιαστικά διασπώνται μόνο στον ήλιο κάτι το κάνει δώρο άδωρο εφόσον η σακούλα με τα σκουπίδια θάβονται. Μόνο οι σακούλες του ΑΒ δεν είχαν αυτό τον περιορισμό και μάλιστα το τόνιζαν πάνω τους.

    Τώρα τι νεότερο υπάρχει δεν ξέρω. Προσωπικά συγχύστηκα σήμερα, όταν έμαθα ότι τα ανακυκλώσιμα μου, που τα βάζω με σακούλες σκουπιδιών σουπερμάρκετ στον κάδο ουσιαστικά πάνε αυτούσιες στα κανονικά σκουπίδια στην διαλογή. Δεν έχουμε όλοι ιδιοκατοικίες με κήπο για να έχουμε 10 διαφορετικούς κάδους απέξω αλλά θέλουμε να κάνουμε ανακύκλωση χωρίς να βρωμάει όλο το σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γιατί να βρωμάει το σπίτι; κατ αρχήν όσα βάζουμε στην ανακύκλωση τα καθαρίζουμε και λίγο και τα κρατάμε όσο θέλουμε. ο κύκλος που πετάς τα κανονικά σκουπίδια ξέρεις δεν έχει σχέση με την ανακύκλωση. δηλαδή μπορείς να έχεις μια σακούλα με τα κουτάκια και να τα πετάς όποτε κάτσει.

    ακόμα νομίζω ότι πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι βασικότατο όταν πετάμε στην ανακύκλωση δεν πετάμε και την τσάντα, αλλά αδειάζουμε χύμα τα πάντα στον κάδο, ώστε να διευκολύνουμε τον διαχωρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε αυτό με το καθάρισμα έχω και την εξής απορία. Έστω μια κονσέρβα από πχ ντολμαδάκια. Αξίζει το ξέπλυμα με νερό, όσον αφορά την μόλυνση των υδάτων με λαδερά, σε σχέση με την ανακύκλωση.

    Το 2ο είναι ότι ότι αν δεν πλύνει κάτι πραγματικά τότε σε βάθος χρόνου αυτό γρήγορα θα αρχίσει να μυρίζει. Εγώ δεν έχω πχ χώρο για πολλούς κάδους, συνεπώς μια σακούλα σκουπιδιών με τα διάφορα προς ανακύκλωση εκτός χαρτιών τα μαζεύει και τα πετάει όπως είναι. Πρέπει δηλαδή να τα πετάξω χύμα στον κάδο? και να πετάξω μετά την σακούλα στον κανονικό κάδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν υπαρχή μόλυνση από λάδι για τον απλό λόγο ότι στις μεγάλες πόλεις αυτά πάνε όλα πακέτο στον βιολογικό που τα αντιμετωπίζει μια χαρουλα. οπότε ναι αξίζει και πρέπει να κάνεις μια βασική φασίνα σε ότι πάει προς ανακύκλωση. δεν λέμε τώρα να τρίζει από καθαριότητα η κονσέρβα, αλλά να μην στάζει.

    Εγώ για να καταλάβεις, έχω ένα δεύτερο σκουπιδοτενεκέ, μικρο βέβαια, οπού αφού τα καθαρίσω και τα ψιλο στεγνώσω τα βάζω εκεί. μετά τα αδειάζω στον μπλε κάδο χύμα μαζί με την σακούλα αφού και αυτή πάει για ανακύκλωση. από όσο έχω ακούσει είναι βασικό το να τα αδειάζουμε χύμα γιατί έτσι διευκολύνουμε τον διαχωρισμό αφού δεν έχουν και να ανοίξουν τις σακούλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή