Μαρμελάδα από Μόσφιλο

Στην Κύπρο που είχα πάει εκεί προς την διαδρομή προς τον Τρόοδο, πήρα κάτι μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού για δώρα. Μια από τις μαρμελάδες, ήταν μια που έλεγε Μόσφιλο και παρόλο που δεν ήξερα τι είναι το μόσφιλο την πήρα γιατί αν είναι να δοκιμάσεις κάτι τουλάχιστον δοκίμασε κάτι άγνωστο για σένα.

Η μαρμελάδα με το Μόσφιλο έσπασε στην επιστροφή, και όταν ξεπακέταρα πήγε στα χέρια μου και λίγο που την γεύτηκα έπαθα πλάκα. Μιλάμε σίγουρα για την καλύτερη μαρμελάδα που έχω φάει ποτέ, και δυστυχώς δεν ήξερα καλύτερα πήρα μόνο μια που την έχουν οι γονείς μου.

Η μαρμελάδα που πήρα 99% είναι αυτή και φαίνεται στην εικόνα. Μιλάμε είναι κάτι μεταξύ μαρμελάδας και μελιού. Στην Ελλάδα ποτέ δεν έχω ψωνίσει κάποιο τοπικό προιόν που να είναι τόσο τοπικά γαμάτο.

Η μαγική ερώτηση που παραμένει όμως είναι τι είναι αυτό το Μόσφιλο γιατί στο internet δεν βγαίνει τίποτα ούτε στην wikipedia. Πρώτη φορά εγώ το άκουσα σαν λέξη στην Κύπρο όταν διάλεγα Μαρμελάδες.

΄’Εστειλα και ένα e-mail στην εταιρία να μάθω αν έχουν κάποια συνεργασία με Ελλάδα. Πάντως όλα τα προιόντα που αγόρασα είναι πολύ τέλεια. Απλά η μαρμελάδα με την γεύση μήλο, είναι κάπως στερεή για τα γούστα μου αλλά από γεύση σκίζει. Το γλυκό του κουταλιού όμως με αγριοκέρασο που δοκίμασα είναι απίστευτο και να φανταστείς ότι γενικά δεν μαρέσουν τα γλυκά του κουταλιού.

Αν πάτε ποτέ Κύπρο, αν δεν πάρετε την Μαρμελάδα με γεύση Μόσφιλο πάρτε σίγουρα κάτι από τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρίας και ελπίζω και κάποιος Κύπριος να φιλοτιμηθεί να σχολιάσει για το τι ακριβώς είναι το μόσφιλο, γιατί ούτε με τα λατινικά γράμματα όπως φαίνεται στην φωτογραφία φαίνεται κάτι.

Πάω να σχεδιάσω την συνομοσία αρπαγής της μαρμελάδας!

22 σχόλια:

  1. Καλημέρα!! εχω ταξιδέψει πολλές φορές στην κύπρο και εχω να πω ότι η μαρμελάδα μόσφιλο είναι κλασσική και λατρεμένη συνταγή!!
    για να απαντήσω στην ερώτησή σου τα μόσφιλα είναι μικρά κίτρινα φρούτα με μεγάλο κουκούτσι από το δέντρο μοσφιλιά.. εδώ τα λέμε γκότσα από το δέντρο Αγκορτσιά (ή αλλιώς Γκορτσιά). νομίζω είναι ένα είδος αγριοαχλαδιάς.. στην Ελλάδα όμως δεν τα έχω συναντήσει ποτέ.. στην κύπρο προφανώς υπάρχουν παντού.. μαλιστα εχω την εντύπωση πως υπάρχει και ένα χωριο που ονομάζεται Μοσφιλωτή... αυτα.. ελπιζω να λύθηκε η απορία σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι το χωριό το ξέρω και εγώ.
    Απλά δεν ήξερα τι καρπός είναι.

    Είναι πραγματικά απίστευτο! Οι άνθρωποι πάντως μου απάντησαν και μου έδωσαν link για online αγορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το οποίο link ίσος να πρέπει να το γράψεις εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και δεν το έχω ελέγξει μιας και είσαι βιαστικό αγόρι Παντελή ορίστε
    http://www.anemoessa.com.cy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ναι, είναι αυτά που σου είπε ο ανώνυμος. φυτρώνουν άγρια οι μοσσιλιές και τα μόσσιλα (έτσι τα λέμε, δεν είναι σαρκώδη, είναι μικρά και σκληρά και δεν τα τρώει κανείς. η μαρμελάδα τους όμως έιναι πολύ ωραία! γλυκό τριαντάφυλλο πήρες από τον αγρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και όμως τρώγονται

      Διαγραφή
    2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΣΦΙΛΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΟΣΦΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΓΡΙΑΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ .ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΟ.ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΒΒΔ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

      Διαγραφή
    3. Τι ειπες δεν τα τρώει κανείς; Κανεις λάθος.

      Διαγραφή
  6. POIOS EIPE DEN TA TRWME KAI ETSI... EMEIS EDW STHN KYPRO MIKROI OTAN KANAME VOLTES STO XWRIO TA BRISKAME KAI TA TRWGAME, EINAI GLYKOXINA MIKRA AGRIA FROUTA . OMORFES EMPEIRIES,, PANTWS GIA TH KYPRO EINAI POLY SYNITHISMENH MARMELADA KAI APO TIS KALYTERES/ THA SINFWNISW KAI GIA TO TRYANTAFYLLO GLYKO DOKIMASTE TO STO XWRIO AGROS KAI APOLAUSTE KAI TO XWRIO///

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΠΗΓΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΜΑΖΕΨΑ ΜΕΡΙΚΑ 3-4 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ,ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΒΡΑΣΙΜΑ ΚΑΙ ΞΕ-ΑΦΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΖΟΥΜΙ 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ, ΤΟ ΒΡΑΖΕΙΣ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΡΑΖΕΙΣ ΑΦΟΥ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΘΕΙ ΒΑΖΕΙΣ ΛΙΓΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΡΩΜΑ 1-2 ΦΥΛΛΑ ΚΙΟΥΛΙ (ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ) ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΕΓΝΑ ΒΑΖΑΚΙΑ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΞΕΙ. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με βάση μια συζήτηση για σύκα θυμήθηκα αυτή την απίστευτη μαρμελάδα!
    και ένα λινκ να το έχω στα γρήγορα για το μέλλον https://www.anemoessa.com.cy/Product.aspx?ProductID=33

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Paidia wrea h suzitish alla an thelete paradosiakes kyprikes kai biologikes marmelades peste mou kai exw gnosti mou sto xorio pou tora xekinise me tin kori tis na stelnoun kai marmelades meso internet kai paitane, apo oti thimame kanoun mosfilo, Manatarini, mantora, fraoula kai damaskino. den xero an exoun kai alles geusi, egw aftes dokimasa kai mou estelnan apo kypro-londino.
    stilte m email an endiafereste
    nic_andreou@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα μόσφυλα και γενικά όλα τα μέρη του φυτού της μοσφυλιας είναι βρόσιμα, τα φύλλα και οι βλαστοί γίνονται τσάι, τα φρούτα τρώγονται και γίνονται μαρμελάδα ακόμα και λικέρ. το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το τσάι, τα φρούτα και η μαρμελάδα είναι το πιό καρδιοτωνοτικό φυσικό προϊόν. τα χρησιμοποιούν σε φάρμακα για τους καρδιοπαθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νίκο σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Προσπάθησα να αγοράσω ένα βαζάκι από Βέλγιο αλλά η τιμή αποστολής ήταν απογορευτική.
    Για το τσάι δεν το ήξερα.Πρέπει να το δοκιμάσω καθώς τα υπόλοιπα τα έχω βαρεθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ε,,καλά,δεν είναι κύπριος που να μη του αρέσει η μαρμελάδα μοσφίλου. Τώρα είναι η εποχή τους. Σήμερα έφτιαξα (με τη γυναίκα μου) 9 βαζάκια,,τάχουμε να κρυώσουν μέχρι αύριο το πρωί για να τα κλείσουμε. Στην Κύπρο οι Μοσφιλιές βλαστούν παντού από μόνες τους. Συνήθως δεν έχουν ιδιοκτίτη και όποιος προλάβει πρόλαβε. Εφέτος δεν έκαναν αρκετή σοδειά. Τα βρίσκει κανείς να πωλούνται στις φρουταρίες προς 2.45 ευρω το κοιλό. Όταν ήμουν μικρός στο χωριό μου μόλις σχόλναγα τέτοια εποχή από το δημοτικό, αντί να φάω έπερνα το καλάθι και μια βέργα και έτρεχα για να προλάβω μην και τα μαζέψουν άλλοι. Θυμάμαι μια μοσφιλιά που είναι ακόμη εκεί, στην όχθη αυλακιού που τότε έτρεχε νερό (τώρα το αυλακι δεν τρέχει επειδή έκαναν φράγμα και το νερό μένει εκεί) και έκανε αδρά μεγάλα μόσφιλα. Όση χαρά έκανα εγώ με τα μόσφιλα άλλη τόση έκανε και η μακαρισμένη η μάνα μου γιατί μας έκανε μαρμελάδα νάχουμε όλο τον χειμώνα. Ωραία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδιά σας ζηλεύω πραγματικά. Δεν νομίζω ότι έχω ξαναφάει πιο ωραία μαρμελάδα αλλά το κόστος αποστολής προς το Βέλγιο ήταν απογορευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε αν ενδιαφερεσε να σου στειλω εγω στο βελγιο
      επικοινωνησε μαζι μου

      Διαγραφή
  14. Ego vre pedia gyreva olo to hrono na vro merika mosfila, omos logo kairikon synthikon den karpoforisane kaia stathei adinato na vro esto kai liga. Tin perasmeni vdomada eno kynigousa nata mbrosta mou. adra orima mia harma ofthalmou. Paratisa to kynigi kai tous xigithika. Mazepsa peripou mian sikla (kouva). Katenthousiamenos ta pira spiti kai ta kaname glyko. Tora omos ta kaka nea. den pizei vre paidi mou. Giati? Isos dioti exoun yperorimasei? Min xehnate eine meso tou Gennari (Ianouariou) voithia parakalo na min pane oi kopoi hamenoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ta mosfilla orimazoun ton Oktovtio. ;Otan paraorimasun peftun apo to dentro. Ayta pu mazepses mallon itan apoksiramena xoris xymo mesa toys.

      Διαγραφή
  15. Διαβάστε εδώ: https://el.m.wikipedia.org/wiki/Κράταιγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή