Από αρχικατάσκοπος,τώρα ψηφοσυλλέκτης;

Αυτούσιο το σχόλιο του κ. Καρζή οσον αφορά την ένταξη του κ. Ιωάννη Κοράντης (πρώην επικεφαλής ΕΥΠ) στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ. Τα σχόλια μου περισσεύουν καθώς ο κ. Καρζής στον λόγω του ειναι εξαιρετικά ευστοχως και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας

Πρώτα ήταν ο Ψινάκης. Αυτή η απίθανη υποψηφιότητα με το ΛαόΣ, που αρέσει και στον Καρατζαφέρη με τον τόνο στη λήγουσα. Αντί για την εκκεντρικότητα, ήρθε μια εντελώς αδιανόητη υποψηφιότητα. Ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε χθες ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματός του θα είναι ο άλλοτε διπλωμάτης Ιωάννης Κοραντής.

Ο κ. Κοραντής, πρόσφατα, μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν πάνε ούτε δυο μήνες από τις 13 Ιουλίου που του ζητήθηκε η παραίτηση, ήταν επικεφαλής της ΕΥΠ. Όχι για λίγο. Για πέντε ολόκληρα χρόνια – αν και η διάρκεια δεν κάνει διαφορά.

Την επομένη της παραίτησης έδωσε συνέντευξη στα Νέα, όπου εξέφραζε την πικρία του και κατηγορούσε τον προϊστάμενο υπουργό του – ασυνήθιστο, θα πείτε, ένας αρχηγός μυστικών υπηρεσιών να διαπληκτίζεται την επομένη της αποχώρησής του δημόσια δια του τύπου με την πολιτική ηγεσία της χώρας – αλλά ας το προσπεράσουμε κι αυτό γιατί Ελλάδα είναι κι είμαστε εθισμένοι στις απιθανότητες.

Αλλά δύο μήνες μετά υποψήφιος; Πρώτα από όλα υπάρχει ένα θεσμικό παράδοξο. Επιτρέπεται ένας διοικητής της ΕΥΠ να μετατρέπεται σε χρόνο μηδέν σε κομματικό στέλεχος; Επιτρέπεται να εμπλέκεται με τόσο νωπή τη θητεία του στα απόρρητα των απορρήτων στο κομματικό παιχνίδι, με τους πολιτικούς διαπληκτισμούς, τις προσωπικές αντιπαλότητες και όσα άλλα το συνοδεύουν;

Εδώ στον ιδιωτικό τομέα, στελέχη δεσμεύονται με συμβόλαια να περάσουν ένα διάστημα εκτός ανταγωνισμού όταν αποχωρούν από τη θέση τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα που περισσότερο από οπουδήποτε αλλού λειτουργούν οι δίαυλοι ανάμεσα στη δημόσια ζωή, τα δημόσια αξιώματα και στην επαγγελματική απασχόληση στο ιδιωτικό επιχειρείν, και πάλι υπάρχουν όροι, ρυθμίσεις, περιθώρια κατά τα οποία όσοι άσκησαν δημόσιο λειτούργημα δεν μπορούν να προσληφθούν σε θέση όπου θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή τους την εμπειρία και τις σχέσεις, τις επαφές που απέκτησαν μέσα από αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και δεν μιλάμε βέβαια για τη CIA, ούτε το FBI.

Εντάξει, δεν έχει προβλεφθεί. Μπορώ να το καταλάβω. Κανείς δεν φαντάστηκε, κανείς δεν σκέφθηκε, κανείς δεν διανοήθηκε ότι θα μπορούσε ποτέ ένας άνθρωπος που η χώρα τον τίμησε αναθέτοντάς του ένα τόσο κρίσιμο τομέα, που απαιτεί εντελώς ξεχωριστή προσωπικότητα για να υπηρετηθεί, θα μπορούσε την επαύριο να αναζητήσει κομματική στέγη και εκλογική ανάδειξη.

Εντάξει, οι άλλοι δεν το σκέφθηκαν. Ο ίδιος; Δήλωσε ότι προσέρχεται στην πολιτική με 35 χρόνια πείρας στη διπλωματία (σύμφωνοι εδώ...) και την πρόσθετη εμπειρία από τη θητεία του στην ΕΥΠ. Μα αυτή τελείωσε πριν από 55 μέρες. Ας πούμε πως δεν θα το κάνει ποτέ. Αλλά ποιός θα πείσει τους άλλους, αν υπάρξει κάποια στιγμή ένα χτύπημα κάτω από τη μέση, με το οποίο ο κ. Κοραντής (παίρνω το άριστο σενάριο) δεν θα έχει καμμία σχέση... - ποιός θα πείσει τους άλλους ότι δεν προέρχεται από την εμπειρία του στην Κατεχάκη.

Το πρόσωπο επέλεξαν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παυλόπουλος – ας είχαν τότε τη στερνή τους γνώση. Ο κ. Καρατζαφέρης τον ενέταξε στα ψηφοδέλτια – δεν τον αδικώ διόλου, κάνει τη δουλειά του και την κάνει επιτυχώς. Το κράτος, όμως, που δεν είναι ούτε ο υπουργός, ούτε καν ο Πρωθυπουργός, το κράτος τού έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίζει πάρα πολλά, ό,τι πιο απόρρητο ως πληροφορία έχει στην κατοχή του.

Ίσως δεν είναι νόμος, αλλά φαντάζομαι ότι αποτελεί άρρητη συνθήκη πως τέτοια γνώση δεν είναι θεμιτό να μεταγγίζεται στο οπλοστάσιο ενός κόμματος ή ακόμη και ενός υποψηφίου.

Ακόμη και χωρίς νομική δέσμευση, υπάρχει μια στοιχειώδης ηθική ευθύνη εκείνων που η χώρα τιμά με την απεριόριστη εμπιστοσύνη της. Απέναντι σε αυτή την ευθύνη, η αστραπιαία εμπλοκή στην πολιτική συνιστά προσβολή. Γι΄αυτό η υποψηφιότητα του κ. Κοραντή είναι εντελώς αδιανόητη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου