Καλα γαμάμε πάλι. Αλλη μια πρωτιά

Πρωτιά στο κάπνισμα παγκοσμίως παίρνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ποσοστό των καπνιστών στη χώρα μας αγγίζει το 45% περίπου ολόκληρου του πληθυσμού, με την κατανάλωση τσιγάρων να φτάνει τα 3.000 ετησίως ανά άτομο.
Οι γυναίκες καπνίστριες αποτελούν το 44,6% των καπνιστών συνολικά, ενώ το το μεγαλύτερο ποσοστό (33,4%) ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών. Πιο συγκεκριμένα, το 36,9% των καπνιστών καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα, ενώ το 16,5% φτάνουν τα δύο πακέτα ημερησίως. Οι περισσότεροι καπνιστές απάντησαν ότι ξεκίνησαν το κάπνισμα μεταξύ 15-18 ετών (32,9%), ή μεταξύ 18-22 ετών (32,5%).
Το μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο των καπνιστών περιλαμβάνει ευρύ φάσμα κατηγοριών. Η πλειονότητα (42,7%) έχει ανώτατη εκπαίδευση, το 34,5 % είναι εργαζόμενοι, 20% είναι συνταξιούχοι, 15,7% επιχειρηματίες και 9,5% φοιτητές. Οι περισσότεροι Έλληνες καπνιστές ξοδεύουν περίπου 17 ευρώ την εβδομάδα για τσιγάρα. Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο της έρευνας δείχνει ότι σχεδόν περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (54,4%) δεν δείχνουν διατεθειμένοι να διακόψουν αυτή τη συνήθεια. Ποσοστό 40% δήλωσε πως δεν έχει κάνει καθόλου προσπάθειες να σταματήσει το κάπνισμα και μόνο το 29% προσπάθησε χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, καπνιστών και μη, (43%) απάντησε ότι βρίσκει το κάπνισμα τρίτων πολύ ενοχλητικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σειρά επιστημονικών ερευνών στο πλαίσιο αντικαπνιστικών εκστρατειών στην Ευρωπαική Ένωση, έδειξαν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε πολλές χώρες βοήθησε στη μείωση των θανάτων εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι στη χώρα μας 15.000 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των νόσων αυτών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου