Πρωταθλητές στη φτώχεια!

Η αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών πολιτικών αναδιανομής εισοδήματος και στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων τμημάτων του πληθυσμού είναι η βασικότερη αιτία που έχει οδηγήσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση, ως φτωχότερη χώρα, μεταξύ των παλαιών κρατών-μελών της Ε.Ε. με ποσοστό 21%.
Οι κύριες αιτίες της φτώχειας είναι... η ανεργία και η μακροχρόνια ανεργία, η έλλειψη έγκαιρεις μέριμνας για την αντιμετώπιση των συνεπειών που είχαν οι διαρθρωτικές αλλαγές των παραγωγικών δομών της χώρας, το χαμηλό εισόδημα, η μεγάλη ανισοκατανομή εισοδήματος, η ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των πολιτικών στον τομέα της παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης και οι έλλειψεις στο τομέα της υγείας και της μακροχρόνιας φροντίδας.
Οι οικονομικοί παράγοντες που ενισχύουν τις ανισότητες είναι οι εξής: o πληθωρισμός,το φορολογικό σύστημα και η φοροδιαφυγή, ενώ ως κοινωνικοί παράγοντες: το μέγεθος του του νοικοκυριού, η δομή της οικογένειας, η ηλικία, το φύλο, το εκπαιδευτικό επίπεδο, οι κοινωνικές προκαταλήψης, γεωγραφικοί και άλλοι παράγοντες. Ωστόσο οι λόγοι της αναποτελεσματικότητας είναι, η απουσία συνολικού σχεδιασμού για τα αίτια και τους κινδύνους της φτώχειας, η καθυστέρηση ενός αποτελεσματικού συστήματος καταγραφής και μέτρησης της φτώχειας, η ανεπάρκεια χρηματοδότησης, ο ελλιπής συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η πολυπλοκότητα της διοικητικής οργάνωσης που οδηγεί στην ελλιπή ενημέρωση των ενδιαφερομένων και οι υστερήσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αλήθεια αυτή που έχουν επιλεγεί από τους Έλληνες Πολίτες να αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα τι κάνουν; Τι μέτρα έχουν ληφθεί για να ανακουφιστεί η ελληνική κοινωνία; Ποια μέτρα έχουν πάρει για να στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι; Μήπως γνωρίζουν σε τι αριθμό ανέρχονται οι πολίτες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας;

Πηγή

Εμένα κάτι δεν μου κάθεται καλά. Ή ας πούμε στην αμέσως καλύτερη χώρα από μάς ειναι απίστευτα πλούσιοι σε σχέση με μας ή απλά κάποιο λάθος κάνουν στις έρευνες αν κρίνω από την ιδιοκτησία, την επαρχία αλλά και τον ρυθμό κατανάλωσης περίσιων αγαθών. Ακόμα και το πόσους φοιτητές εξάγουμε. Όπως λέει και ένας γνωστός νομίζω δεν λαμβάνουμε καθόλου το μαυρο χρήμα που κυκλοφορεί.

Δεν λέω ότι τα πράγματα ειναι ευκολα, γιατι πραγματικά πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αγριέψει τα τελευταια 3 χρονια. Όμως και από την άλλη όταν βλέπεις κάποιες συνηθειες να μην αλλάζουν, ε κάτι δεν κάθεται καλά.

3 σχόλια:

  1. Φυσικά και κάτι δεν κολλάει. Οι Έλληνες είναι οι τελευταίοι που υποφέρουν σε μια ευρωπαϊκή ένωση που ότι λεφτά έδινε εμείς τα κάναμε καταναλωτικά προϊόντα. Θα υποφέρουν όμως πραγματικά όταν σε λίγα χρόνια κλείσει η στρόφιγγα και εμείς δεν έχουμε κάνει έργα γιατί... θέλουμε τώρα να κάνουμε κοινωνική πολιτική με τα λεφτά της Ε.Ε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κοινωνική πολιτική με λεφτά του ΙΚΑ και του ΝΑΤ να συμπληρώσω.

    Πάντως νομίζω η στρόφιγκα έχει κλείσει ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μαύρα για μένα είναι το 'κλειδί'. Κάπου έχω διαβάσει ότι έχουμε περίπου 40% παραοικονομία. Σίγουρα βέβαια υπάρχουν και κάποιοι (μειοψηφία μάλλον), που έχουν πραγματικά πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή