Με αφορή μια ακόμα καταστροφή

Η μετατροπή των δασών της Αττικής σε... τσιμέντο δεν πραγματοποιήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Διαβάστε το χρονικό της καταστροφής των δασών της Αττικής εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, ένας μαραθώνιος διαδοχικών πυρκαγιών έχει κατορθώσει να καταστρέψει συνολικά πάνω από 300.000 στρέμματα δάσους, τα οποία στη συνέχεια επίδοξοι «οικοδόμοι» φροντίζουν να «αξιοποιήσουν» με τον πιο κερδοφόρο τρόπο.
1981 - Κοκκιναράς Κηφισιάς
Το 1981 τεράστια πυρκαγιά κατέκαψε το δάσος Κοκκιναρά Κηφισιάς. Από τη φωτιά έγιναν στάχτη περισσότερα από 6.000 στρέμματα πρασίνου. Κάηκε ολοσχερώς η βόρεια πλευρά της Πεντέλης και στη συνέχεια οι φλόγες ανέβηκαν και έγλειψαν μεγάλη έκταση του βουνού, μετατρέποντας την περιοχή σε κρανίου τόπο. Το μέτωπο πέρασε το Μαρούσι και έφτασε μέχρι το κτήμα Συγγρού. Τελικά η φωτιά σταμάτησε λίγο έξω από την Κηφισιά. Τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο που κάλυψε την Κηφισιά και το Μαρούσι και κατευθυνόταν προς Αθήνα. Την ημέρα εκείνη έπνεαν δυνατοί άνεμοι και ορισμένοι αυτόπτες έλεγαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ και εξαπλώθηκε εξαιτίας των ανέμων. Η πυρκαγιά μαινόταν ολόκληρη τη μέρα και η Αττική είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς συνεχώς άναβαν καινούργιες εστίες δημιουργώντας πύρινους κλοιούς στα βόρεια προάστια. Σύμφωνα με τον τότε απολογισμό, περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν, δύο πέθαναν από καρδιακή προσβολή και τα περισσότερα από 3.000 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκηνώσεις της περιοχής και στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης κινδύνευσαν. Από υλικής πλευράς, δεκάδες σπίτια κάηκαν. Και φυσικά κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας ή αν ξεκίνησαν από τυχαίο περιστατικό.
1982 - Διόνυσος

Ενα χρόνο μετά, και μετά τις απόπειρες αναδάσωσης της περιοχής, το καταστροφικό έργο συνεχίστηκε. Επίκεντρο αυτή τη φορά ήταν ο Διόνυσος. Από εκεί ξεκίνησαν οι φωτιές που γρήγορα επεκτάθηκαν και στην Πεντέλη, την Εκάλη, το Πικέρμι, τον Γέρακα και τον Μαραθώνα. Εκτιμάται ότι στις πυρκαγιές αυτές καταστράφηκαν συνολικά περισσότερα από 25.000 στρέμματα πρασίνου! Στον Γέρακα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και βρέθηκαν καμένοι όταν έσβησαν και οι τελευταίες φλόγες. Και πάλι δεν μάθαμε πώς ξεκίνησαν οι φωτιές. Διότι κανείς από τον κρατικό μηχανισμό δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για εμπρησμό ή αν η πυρκαγιά ξεκίνησε κατά λάθος...
1986 - Βαρυμπόμπη
Περισσότερα από 40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Βαρυμπόμπη. Την ίδια χρονιά μεγάλη πυρκαγιά έπληξε και το Πεντελικό. Σε μία από τις φωτιές κινδύνεψαν το Μοναστήρι της Πεντέλης, ορισμένα σπίτια της περιοχής και το Αστεροσκοπείο. Οι πνεύμονες πρασίνου της Αττικής καταστρέφονται με τρόπο μεθοδικό και συνοπτικό. Για έναν περίεργο λόγο, μοιάζουμε όλοι να έχουμε τη βεβαιότητα ότι το πράσινο δεν θα μας λείψει ποτέ. Μικρή υποσημείωση: αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν στην Αττική στις μεγάλες πυρκαγιές των περασμένων χρόνων έχουν ήδη χτιστεί...
1992 - Αυλώνας
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο του Αυλώνα. Οι φλόγες θέριεψαν από τα σκουπίδια και τον άνεμο, και εξαπλώθηκαν με ταχύτητα-αστραπή στην περιοχή. Φωτιές κατακαίνε και τη Μαλακάσα, τα Κιούρκα, περιοχές κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, το Καπανδρίτι, το Γραμματικό, τον Κάλαμο, και τον Ωρωπό. Υπολογίζεται ότι τη χρονιά αυτή έγιναν στάχτη περισσότερα από 55.000 στρέμματα. Στις φλόγες παραδόθηκαν ακόμα δεκάδες σπίτια και πολλά ζώα.

1993 - Αγιος Στέφανος

Ενα στρατιωτικό ελικόπτερο που κατέπεσε ήταν η αιτία της πυρκαγιάς που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα. Η φωτιά ξεκίνησε από τον Αγιο Στέφανο, αλλά πολύ γρήγορα λαμπάδιασαν ακόμα το Σούνιο, ο Μαραθώνας, η Σταμάτα, ο Διόνυσος, η Μάνδρα Αττικής και η Παλλήνη. Το 1993 όμως ήταν χρονιά πλούσια σε πυρκαγιές. Λίγους μήνες μετά τις πρώτες φωτιές, η Αττική είχε να αντιμετωπίσει και δεύτερο γύρο καταστροφής. Πυρκαγιές κατέκαψαν την παλαιά Πεντέλη, το Ντράφι και την Παλλήνη. Το 1993 υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν περισσότερα από 11.000 στρέμματα.

1995 - Πεντέλη

Από τις πλέον καταστροφικές φωτιές που κατέκαψαν την Αττική ήταν αυτές του Ιουλίου του 1995. Οι φλόγες ξεκίνησαν από χωράφι κοντά στον Αγιο Πέτρο, το οποίο ήταν πολύ κοντά σε γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Και φυσικά την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά, στην περιοχή έπνεαν εντονότατοι άνεμοι. Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη παραδόθηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες. Ολοσχερώς κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο ώς το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες η Πεντέλη καιγόταν. Το μόνο που έμεινε όταν οι φλόγες κατέφαγαν τα πάντα στο πέρασμά τους ήταν στάχτες, αποκαΐδια και απόγνωση. Συντηρητικοί απολογισμοί έκαναν τότε λόγο για περισσότερα από 150 σπίτια καμένα, ενώ έγιναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους. Η πύρινη καταστροφή έφτασε στο Ντράφι, την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά. Την ίδια περίοδο κάηκαν και 9.000 στρέμματα στον Ωρωπό. Καταστροφικές πυρκαγιές ξέσπασαν και στο Σχηματάρι και τα Βίλια.

1998 - Πεντέλη πάλι

Οσες προσπάθειες αναδάσωσης έγιναν μετά τις πυρκαγιές του 1995 στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές... κατακάηκαν λίγα χρόνια αργότερα. Καινούργιες φωτιές, με πολλά μέτωπα, που ξεκίνησαν από τον Νέο Βουτζά και από την Ανθούσα συνέχισαν να καίνε τα παλιά καμένα και ό,τι είχε ξεκινήσει δειλά να φυτρώνει. Και πάλι οι δυνατοί άνεμοι έκαναν τις φωτιές ιδιαίτερα δυνατές και ολοκληρωτικά καταστροφικές. Αυτή τη φορά οι καταστροφές δεν αφορούσαν σπίτια, αλλά εκτάσεις πυκνού πευκοδάσους. Οσες περιοχές δηλαδή την είχαν «γλιτώσει» το 1995. Τον Αύγουστο του 1995, η δυτική Πεντέλη είχε κατακαεί για ακόμα μια φορά. Συνολικά υπολογίζεται ότι έγιναν στάχτη περί τα 75.000 στρέμματα.

2000 - και πάλι Πεντέλη

Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται πως έχουν οι πυρκαγιές στην πολύπαθη Πεντέλη, αφού για μια ολόκληρη νύχτα του Αυγούστου κατακάηκε ό,τι είχε ξεμείνει από τις προηγούμενες φωτιές. Η πυρκαγιά αυτή τη φορά τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά γρήγορα, αλλά είχε προλάβει να καταστρέψει όλα όσα ο μηχανισμός της φυσικής αναδάσωσης δημιουργούσε την περασμένη διετία. Εκτός από τη χαμηλή βλάστηση που κατακάηκε, έγιναν στάχτη και αρκετά υπεραιωνόβια πεύκα που είχαν ξεφύγει από την καταστροφική λαίλαπα των προηγούμενων πυρκαγιών.

2005 - Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Ν. Βουτζάς

Οι πρώτες φλόγες ξεκίνησαν από τη Ραφήνα, αλλά γρήγορα άρχισαν να εμφανίζονται παράλληλα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η Αγ. Τριάδα και η Αγ. Κυριακή τυλίχτηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες, ενώ λίγο αργότερα παραδόθηκαν στον πύρινο εφιάλτη ο Νέος Βουτζάς και η Καλλιτεχνούπολη. Στον Ν. Βουτζά η πυρκαγιά απείλησε σπίτια και η Καλλιτεχνούπολη χρειάστηκε να εκκενωθεί. Ακόμα εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και αναφέρθηκαν προβλήματα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Μετά τη γενικευμένη κατακραυγή των πολιτών, που ίσως άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το πράσινο δεν θα υπάρχει αέναα, και ύστερα από συγκεκριμένες μαρτυρίες, έγινε σαφής λόγος για έργο εμπρηστών. Οι καμένες εκτάσεις, εκτάσεις που ξεπερνούν τα 10.000 στρέμματα, κηρύχθηκαν άμεσα αναδασωτέες και επικηρύχθηκαν οι δράστες.

2007 - Πάρνηθα

Από τις φλόγες πυρκαγιών καταστρέφονται ολοσχερώς περισσότερα από 50.000 στρέμματα στην Πάρνηθα, ενώ κατακάηκε μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού. Από τα καμένα στρέμματα, περίπου τα μισά ήταν παρθένο ελατόδασος. Την ίδια χρονιά ξανακαίγεται και η Πεντέλη. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα έγιναν και πάλι στάχτη οριστικοποιώντας πια τη δυσοίωνη βεβαιότητα ότι η περιοχή πολύ δύσκολα να ανακάμψει και πάλι. Ειδικά για την Πάρνηθα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF, έκαναν λόγο για ολοκληρωτική απανθράκωση της βλάστησης, ενώ τονίστηκαν τόσο οι άμεσες όσο και οι έμμεσες απώλειες και στην πανίδα και στη χλωρίδα της περιοχής.

Πηγή

Για να θυμόμαστε και τι βρισκόταν πριν στις περισσότερες από αυτές τις γειτονιές που απειλήθηκαν ή κάηκαν σπίτια. Δεν καταλαβαινω γιατι ένας άνθρωπος που αγοράζει σπίτι σε οικόπεδο παράγωγο μιας πυρκαγιάς ή εμπρησμού που έκαψε πιθανά σπίτια άλλων, δεν θα βρεθεί στην ίδια απειλοί όταν αυτοί που κερδοσκόπησαν μαζί του, θέλουν να κερδοσκοπήσουν με νέους. Ευκολα πολύ ξεχνάμε στην Ελλάδα και ευκολα πολύ κοιτάζουμε μονο με το ΕΓΩ μας.

Εγώ θα το πω και ας γίνω κακός. Δεν στεναχωριέμαι καθόλου για όσων τα σπίτια καιγονται σε τέτοιες περιοχές και φυσικά εφόσον το σπίτι τους έχει υπάρξει αποτέλεσμα οικοπεδοφαγίας. Φυσικά με λειπεί απίστευτα που άνθρωποι ντόπιοι αν υπάρχει αυτός ο όρος, που έχουν οι οικογένειες τους χρόνια σπίτια εκει ή πολλές φορές και στάνες κάθε χρόνο αναγκάζονται να ζουν τον εφιάλτη αυτον ή και να χάνουν περιουσίες μήπως και κάτι κακομοίρηδες μαλάκες Αθηναίοι ή wann be Αθηναίοι θέλουν και την αστικότητα της Αθήνας αλλά και το πρασινάκι τους να ζούνε καλα. Είναι δυο ασυμβιναστα πράγματα αυτά.

Και για να μην ξεχνάμε, εκει στην Πεντέλη στο δρόμο που ανεβαίνει από Μελλίσια για τον περιφεριακο του βουνού έχει κάτι ταβέρνες. Αυτές οι ταβέρνες πριν από την πυρκαγιά του 95 ήταν χώριες από τον κεντρικο μέρος την Πεντέλης σε αντίθεση με πολλά χρόνια τώρα που ουασιατικά δεν υπάρχει κενό. Είναι δηλαδή ένα εννιαίο χτισμένο μέρος. Και θα μου πουν εμένα τα παλικαράκια της Πεντέλης οτι τα σπιτάκια που αγόρασαν εκει ήταν νομιμα και φυσικά δεν ήταν χτίσμενα όχι με το άιμα αλλά με τις στάχτες της Αττικής.

Οταν αγοράζω κάτι από ένα κλεφτή, συγνώμη αλλά δεν έχει και μεγάλη διαφορά από το να το κλέβω εγώ. Μπορεί να μην προκαλώ ο ίδιος το εγκλημα αλλά σιγουρα οι πράξεις μου στηρίζουν και ενισχύουν την δράση του εγκληματία. Τι και αν έχω και 5-6 δάκρυα στα μάτια μου, όταν αγοράζω το εμφανώς κλεμένο ή παράνομο. Μια χαρά κλεπταποδόχος είμαι. Και το χειρότερο? Καλά θα πάθω αν μια μέρα με κλέψουν για να πουλήσουν τα δικά μου σε άλλους που κλείνουν τα μάτια στο ολοφάνερο. Βέβαια αυτοι που το καταδικάζουν, οι σωστοί (λέμε τώρα) αν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, τι φταίνε?

Ετσι λοιπον τι κλεπταποδόχος τι χτίζω σε οικόπεδα από καμένα δάση. Τόσο ευκολα τρώω την στάχτη του νόμιμου τίτλου ιδιοκτησίας? Λες και δεν ξέρουμε πως πάει το θέμα σε μια χώρα χωρίς κατεγεγραμένο τον τοπο. Χωρίς δηλαδή κτηματολόγιο.

Μετά λύπης μου, κάθε χρόνο μια από τα ίδια. Και δεν φταίει κανένας εμπρηστής, κανένα αλοδαπός κανένας ψυχάκιας που απλά θέλει να πλουτήσει όσο φταίει Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ, ο καραγκιόζης που θα ξεχάσει πριν ακόμα στεγνώσουν και τα μαύρα δάκρυα και φυσικά θα συντηρήσει τους ίδιους μαλάκες γιατι έχει ένα μπάρμπα σε κάποιο υπουργείο, όπως έκπληκτος έμαθα ένα μήνα μετά μόλις τις πυρκαγιές του 2007. Αντι να διεκδικήσει το μέλλον του, αντί να το απαιτήσει θα συντήρησει τον ίδιο τον αχροιο και το σύστημα του που τον έφερε σε αυτή τη θέση μήπως και βρει μια θεσουλα με ψίχουλα στο δημόσιο για να κωλοβαράει. Ηθικός αυτουργός και ένοχος και ο κάθε κακομοίρης που θέλει να βολευτεί σε μια θεσούλα στο δημόσιο γιατι δεν θέλει να παλέψει στην ζωή. Ένοχος για κάθε καταστροφή σε αυτή την χώρα. Και οι φυσικές καταστροφές δεν ειναι οι μόνες καθώς δεν έχουμε ούτε είμαστε οι καλύτεροι γείτονες.

Αντε να χρονομετρήσουμε πότε θα τα έχουμε ξεχάσει. Και μόλις σβήσει ετοιμαστείτε για το συγκλονιστικο γκάλοπ που θα έπρεπε να μας αποσχολεί πολύ για το πόσες μονάδες υποχώρησε η πρόθεση ψήφου της κυβέρνησης. Φυσικά κανείς δεν θα παρατηρήσει οτι και πάλι ενα 60% το λαμβάνουν τα ίδια δυο μεγάλα κόμματα, υπεύθυνα πλήρως για την κατάσταση της χώρας αρα και για την ανοργανωσιά στις συγκεκριμένες καταστροφές. Και φυσικό δεν ειναι? Πως να μας ενδιαφέρει αφου μοναδικο κριτήριο ειναι σε πιο υπουργειο θα βάλω το παιδί μου, και πως θα χωθώ εγώ. Πως να μας ενδιαφέρει αφου μοναδικό κριτήριο ειναι το πιθανό ποσοστό επιτυχίας στο στόχο μου, ασχετώς πόσα θα χάσουμε στην πραγματικότητα. Ασε τις επόμενες γενιές μαλάκα κοντόφθαλμε Έλληνα να καθαρίσουν.

Ειμαστε απλά γελοιοι, και τοσο πιο γελοίοι όταν σε κάτι εβδομάδες θα μας αποσχολει το reality, ο θρύλος ο βάζελος και η κάθε άλλη κακομοιρική αποπροσανατολιστική διαδικασία που έχει φτοιαχθεί.

Τσάμπα το σάλιο και το πληκτρολόγιο. Άλλωστε όλοι τους ίδιους θα ψηφίσουμε.

1 σχόλιο:

  1. Την καλησπέρα μου...μετά από 1-2 ώρες αναζήτηση στο διαδίκτυο από φωτογραφίες πυρκαγιές και βίντεο λέω να σταματήσω στο κείμενο σου...αρκετά πιστεύω για ένα βράδυ, αρκετά για το τελευταίο τριήμερο...

    Υπάρχουν και άλλα κόματα...είμαστε οι γελοίοι οι γραφικοί, οι ποδηλάτες, οι πεζοπόροι, οι χορτοφάγοι, οι γραφικοί που δεν πίνουμε, δεν καπνίζουμε, αγαπάμε τα αδέσποτα, γελιοποιούμαστε διαρκώς, στην δουλειά μας, στο περιβάλλον μας...αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε, σε μια διαφορά.

    Τί να πω...ελπίζω σε μια αναδάσωση...ελπίζω να μην χτιστούν ποτέ...ελπίζω να αλλάξει η κυβέρνηση και όχι να βγει το ΠΑΣΟΚ...ούτε η ΝΔ...αλλά δεν ξέρω αν πιστεύω. Απλώς, ελπίζω.

    Μια περαστική που συμφωνεί μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή