Μουσείο Ακρόπολης

Αρχικά να ξεκαθαρίσω οτι δεν ειμαι fan καθόλου του παλιού εν γένη. Δεν μου προκαλεί εντύπωση σε επίπεδο γουστου ανεξαρτήτως αν μου προκαλεί δέος το έργο σε σχέση με τις δυσκολίες και τις δυνατότητες της εποχής, αν δεχτούμε οτι δεν υπήρχε και ένα διαστημόπλοιο δεμένο ας πούμε κάπου στο Πειραια.

Η ακρόπολη ειναι από τα αρχαία που πραγματικά με πορώνουν. Ειναι ανοιχτό, είναι ψηλά, ειναι ωραία βόλτα και γενικά εχει έτσι ένα σοβαρό presense εκεί που βρίσκεσαι. Πέρα από αυτό δεν μου καίγεται εν γένη καρφάκι για την ομορφιά των αγαλμάτων της, όπως και γενικά για την ομορφιά όλων των αρχαίων όπως προανέφερα.

Από τότε που ετοιμάστηκε το Μουσείο όμως ειχα σκοπό να πάω. Όχι για τα εκθέματα, αλλά για να δω επιτέλους αυτό το υπερσύγχρονο εξαιρετικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα για το οποίο γκρεμίσαν και κατοικήμένες πολυκατοικίες αλλά δεν γκρεμίσαν κάτι άλλες γλάστρες.

Έχοντας πάει σε άπειρα μουσεία στο παρελθόν, μιας και εκεί με τραβολογάγαν οι γονείς στο εξωτερικό, ειλικρινά τα βαριέμαι ασυστόλως εκτός και αν ειναι τιποτα φυσικής ιστορίας ή τεχνολογίας. Εχω βαρεθεί επίσης και το κακομοίρογλου μουσειάκι που ηταν πάνω στο βράχο, σε κάτι επισκέψεις με το σχολείο αλλά και μια που έκανα τον ξεναγό για ένα φιλικο ζευγάρι των γονιών μου.

Εχοντας λοιπον ολα αυτά υπόψη, εκανα την πρώττη απόποιρα επίσκεψης μια Κυριακή με μια φίλη αλλά επειδή γινόταν χαμός με ελαφρά πηδηματάκια την κάναμε αφου μελετήσαμε το περίγυρω. Ο περίγυρος ειναι εντυπωσιακός. Ειναι πάντα εντυπωσιακό να περπατάς πάνω σε τζάμι και από κάτω να ειναι κενό. Τα ηλίθια κτίρια που δεν έχουν γκρεμίσει, έλεος έπρεπε να ειχαν ξεκουμπιστεί ή έστω αναβαθμιστεί.

Σήμερα λοιπον πήγα μετά από κάτι συνεντεύξεις. Ευτυχώς πήγα μόνος καθώς τελικά ούτε 40 λεπτά δεν έκανα μέσα έξω.

Αρχικά σημείο ελέγχου και μετά ολόκληρη φασαρία για ένα ευρώ είσοδο. Καλύτερα να το είχα τσάμπα να τελειώναμε. Ανεβαίνουμε προς τα πάνω και έχει κάτι εκθεμάτάκια αριστερά δεξία και κάτι επεξηγηματικά κείμενα. Τιποτα συγκλονιστικό κτιριακά αλλά και στα εκθέματα. Στο 1ο όροφο και άλλα εκθέματα και ένας χώρος ανοιχτός και σχετικά ωραιος. Το σχετικο ειναι γιατι εγώ το αισθάνθηκα σαν ένα κουτί. Θα περίμενα από ένα σύγχρονο μουσείο να ειναι πιο “κάπως” στο εσωτερικό. Περνάμε τα εκθέματα και βουρ στο πατσά για τον τελευταιο όροφο.

DSC02026Εκεί πάνω ουαουα το μοναδικό σουπερ έκθεμα, τα αετώματα νομίζω. Πραγματικά αυτά τα γλυπτά που υπάρχουν στα δύο τριγωνικά του παρθενώνα ανέκαθεν με πόρωναν. Τα μοναδικά εκθέματα που με συγκλονίσαν. Ειδα και ενα βιντεο που πρέπει να ηταν και αυτό που ειχε γινει θέμα με τις επίμαχες σκηνές που θίξαν την εκκλησία μας μη χέσω. Ωραία παρουσιαση το βιντεάκι θα έλεγα και προσέγγιζε το θέμα και τεχνικά. Ωραία και η θέα της ακρόπολης αλλά τα ηλίθια κτίρια έλεος τι κακασχημα γυφτουλε. Γκρεμίστε τα ρε.

Το ίδιο και από τον χώρο της καφετέριας. Γκρεμίστε τα ρε.

Κάτι που μου κακοφάνηκε γενικώς ήταν οτι όταν κοιταζες έξω από το μουσειο έβλεπες ενα κακάσχημο πράγμα που ειναι το κουκάκι. Τόσα λεφτά έδωσες ρε μαν. Δώσε και κάτι να αναβαθμίσεις το χάλι που φαινεται από το μουσείο σου. Ειναι απίστευτη η διαφορά της αίσθησης. Μέσα απλα, σουπερ και όλα κυριλέ και προσεγμένα στην τρίχα και έξω χώρα της μπανανίας.

Τέλος θέλω να ξανα θάψω την μορφή της επιμονής που έχουμε οι Έλληνες με τους αρχαίους προγόνους μας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι περνάμε τόσο στο ντουκου την τεχνική, την επιστήμη πίσω από οτιδήποτε έκαναν αυτοί οι άνθρωποι και εμένουμε μονο στο κριτήριο της εμφάνισης που στην τελική ειναι υποκειμενικό και δεν χρίζει κατά την γνώμη γενικευμένη αξίωση. Όμως τα πράγματα που ήξερα οι αρχαίοι ήταν απίστευτα. Πολύ μπροστά από την εποχή τους οι άνθρωποι και αντι να επιμείνουμε σε αυτά που έχουν καθολική αντικειμενικη αναγνώριση καθόμαστε στα μουσεία μας και στα σχολεία μας να ασχολιόμαστε 10 χρόνια για το πόσο ωραίο ειναι το άγαλμα και τι ήθελε να πει ο ποιητής. Πες ρε λάκη πως σκατά έκαναν τους παπάδες να σηκωθεί η τρίχα όλων.

Το παραπάνω αποτελεί και κλασσική φαγομάρα με τους αρχαιολόγους και εν γένη 3ο δεσμήτες της εποχής μου γιατι σημερα τα έχουν κάνει σκατά και δεν ξέρω. Δεν μπορούν να καταλάβουν την αξία του αρχαίου μας πολιτισμου. Έπικεντρώνονται μονο στο τι ήθελε να πει ο ποιητής επειδή αυτοί την βρίσκουν να βρίσκουν φανταστικές ιδιότητες και σκέψεις για το τι θέλει να πει ο ποιητής, παρόλο που ο ποιητής απλά δεν υπάρχει και μπορεί απλά να γέλαγε όταν το έκανε. Κάτι σαν την χαμένη λεωφόρο όπου ο David Lynch έχει δηλώσει ξεκάθαρα οτι κάθετε και ξεκαρδίζετε στα γέλια οταν σκέφτεται πόσο μαλάκες ειναι όλοι αυτοί οι κουλτουριάρηδες που προσπαθουν να βρουν και να αποδώσουν τα κρυφά μηνύματα που ούτε ο ίδιος ποτέ δεν ειχε ονειρευτεί.

Ξεκολάτε ρε και δείτε τον πολιτισμό για την ουσία τους και όχι για το περιτύλιγμα. Αντε πας και τα παιδιά μας καταλάβουν οτι μεγαλύτερη αξία έχει η ουσία από το θεαθήναι.

Και για να μην ξεχνιόμαστε

Γκρεμίστε τις μπουρδέλο πολυκατοικίες που έχουν ξεμείνει στην μέση, να μας υπενθυμίζουν πόσο άσχημα έχουμε χτίσει αυτή την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου