Ελλάδα και φτώχεια...

Ξεσπάθωσαν και πάλι τα «λαϊκά» ΜΜΕ (που ανήκουν όμως σε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες) και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για την άνοδο της φτώχειας στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα των σχετικών ανακοινώσεων είναι πως οι έλληνες είναι οι φτωχότεροι στην Ευρώπη. Πάντα βέβαια με βάση τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία. Και που κανένας δεν ελέγχει σε ποιο βαθμό είναι όχι απλά ειλικρινή αλλά αντανακλούν τα ρεαλιστικά εισοδήματα που υπάρχουν στη χώρα. Ποιος ήλεγξε τι είχαν δηλώσει λ.χ. στην εφορία όσοι βρέθηκαν να κατέχουν εκατοντάδες ομόλογα της Lehman Brothers στην …Λάρισα!! Στοιχηματίζω πως οι περισσότεροι έχουν δηλώσει εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Στη Δανία λ.χ., που εμφανίζεται στις έρευνες να λαμβάνεται σαν βάση υπολογισμού, δηλώνονται οι πραγματικές εισπράξεις από κάθε πηγή εισοδήματος των κατοίκων. Είναι ακατανόητο στην Ελλάδα οι πολίτες να φέρονται πως ζούν με μέσο όρο ατομικών εισροών ετησίως 6 - 8.000 ευρώ και τα καινούργια αυτοκίνητα, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, να πλημμυρίζουν τους δρόμους της χώρας. Τα χειμερινά θέρετρα εντός και εκτός της χώρας να είναι από μήνες κλεισμένα από «πάμπτωχους» καταναλωτές. Στα σούπερ μάρκετ να μην υπάρχει διάδρομος άδειος για την ευχερέστερη κίνηση των καροτσιών των πελατών ενώ τα μαγαζιά – και ιδίως τα πανάκριβα – σχεδόν διώχνουν τους πελάτες που δεν είναι της αρεσκείας τους. Μέσα στον ορυμαγδό της υποτιθέμενης φτώχειας, το Σάββατο, μετά την έναρξη λειτουργίας του υπερπολυτελούς εμπορικού κέντρου Golden Hall, η Κηφισίας στην Αθήνα είχε πάθει ασφυξία από την κίνηση των αυτοκινήτων. Οι εξαθλιωμένοι καταναλωτές, δίχως να υπολογίζουν κόστος βενζίνης, βγήκαν στους δρόμους κατακλύζοντας μαγαζιά και εμπορικά κέντρα. Προφανώς για να συγκρίνουν τιμές και να μοιρολογήσουν την κατάστασή τους.
Αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα δεν θα γίνουν δύσκολα. Αλλά να ισχυριζόμαστε πως ΣΗΜΕΡΑ οι έλληνες είναι σχεδόν οι φτωχότεροι στην Ευρώπη, είναι πρόκληση στην κοινή νοημοσύνη!!

Πηγή του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου