Δημοκρατία

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαικου Δικαστηριου για θρησκευτικά σύμβολα στα Ιταλικά σχολεία έχει ξεσπάσει θέμα για το ποιος έχει δίκιο επικαλούμενοι όλοι τον θεσμό της δημοκρατίας.

Εγώ απορώ ξέρει κανένας τι ειναι δημοκρατία και πως κολάει στο θέμα?

Ακουγονται ατάκες του τυπου η λίγοι να επιβληθούν στους πολλούς, να γινει δημοψήφισμα και άλλα κουραφέξαλα.

Δεν ειναι θέμα δημοκρατίας αλλά ισότητας την οποία υποτίθεται ειναι ένα από τα πράγματα που προσπαθεί να παρέχει η δημοκρατία. Στόχος είναι η ισότητα. Στόχος είναι ακόμα και ένας ο τελευταίος ο κακομοίρης να μην αισθάνεται οτι καταπατιέται η ελευθερία του στα πιστεύω του, επειδή απλά τυχαίνει να ειναι ένας όπως ακριβώς στο κάθε πορωμένο αν τυχει να βρεθεί στην δυσμενή θέση.

Ρόλο, για την υλοποιήση του παραπάνω, έχει ο νομοθέτης τμήμα του θεσμού της δημοκρατίας. Ο νομοθέτης προσπαθεί να θεσπίσει νόμους, ώστε να εξασφαλίσει κατά την γνώση του ή οσο τον δυνατότερο κάλυψει του αισθήματος δικαίου και ισότητας. Και επειδή και ο νομοθέτης ειναι άνθρωπος και ζει στο σήμερα αυτά που προτείνει ελέγχονται από υποτίθεται σπουδασμένους σε θέματα ανθρώπους και φυσικά εγγκρίνεται η όχι από τον λαό ή τους εκπροσώπους τους αφου και καλά τους πείσει. Στόχος ειναι για μια προσωπική επιλογή του καθενός, να θιχτούν οι λιγότεροι δυνατοί άνθρωποι. Δημοψήφισμα δεν γινεται για τέτοια θέματα αλλά για θέματα πολιτείας και κράτους, όπως πχ Ευρώ ή δραχμή. Δεν έγινε ποτέ δημοψήφισμα για το αν θα έχουν δικαιώμα ψήφου γυναικες καθώς και μονο που το εκλογικό σώμα θα ηταν άνδρες δεν θα άλλαζε τίποτα.

Επειδή στην Ελλάδα η δημοκρατία δουλεύει μπουρδελέ δεν μπορούμε να την βάζουμε στο στόμα μας και να ισχυροζόμαστε την διαιώνυση της θρησκευτικής αδικίας στο όνομα της ιστορίας του παρελθόντος και της παράδοης. Γιατί όποιος το κάνει ειναι τουλάχιστον ανιστόρητος και δεν ξέρει τίποτα από καλά πραγματάκια που έχουν πράξει όλοι αυτοί οι θεσμοί που τόσο συνδεδεμένοι έχουν υπάρξει με τον ελληνισμό. Ανοιγουμε και κανά βιβλίο εκτός σχολικής ιστορίας όπως επίσης αν θες να πεις ότι κάτι ξέρεις και από ιστορία πρέπει να τουλάχιστον να την διαβάσεις από πολλούς και διαφορετικούς.

Όπως και να έχει γιατί δεν ειναι αυτό το θέμα, επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουμε οτι κακήν κακώς δεν ειμαστε μονο Έλληνες σε αυτή την χώρα όπως δεν υπήρξαμε μονο μετανάστες σε ξένες χώρες. Μονά ζυγά δικά μας δεν γινεται. Και το 98% ελληνες στην επικράτει χάθηκε όταν αποφασήσαμε ότι προτιμούμε να κλέβουμε την Ευρώπη και το κράτος κάνοντας τους Managers αγρότες και χτίστες από τα καφενεία ή θεωρώντας οτι η καρέκλα των 700 ευρώ ειναι κατόρθωμα αρκεί να υπάρχει το κάδρο με το πτυχίο.

Και όπως λέει ο κ. Χουδαλάκης που τον ακούω την ώρα της συγγραφής, η δικαιοσύνη δεν βασίζεται στην γνώμη των πολλών και η αλήθεια ποτέ δεν υπήρξε αντικείμενο των πολλών, γιατί όποιος ξέρει και πάλι λίγο ιστορία θα θυμηθεί οτι όλες οι μεγάλες εξελίξεις της ανθρωπότητας ξεκίνησαν από λίγους και τους πολλούς να θέλουν να τους φάνε. Για όσους και πάλι δεν βλέπουν έξω από την παρωπίδα ένα παραδειγματάκι ειναι η ανακάλυψη (λέμε τώρα γιατί το ξέραν αιώνες πριν) ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο.

Σε αυτή την χωρά επιτέλους πρέπει να αποκτήσουμε την παιδεία του συγκρίνω, κοιτάζω και θυμάμαι και όχι μονο του βολεύεται ο μέγας Ελληνικός και βολεμένος κώλος μου υπό το πρόσχημα της μεγάλης Ελληνικής παράδοσης και ιστορίας.

10 σχόλια:

  1. Εγω πραγματικά δε καταλαβαίνω που ειναι το θέμα στην Ιταλία. Καλως ή κακώς υπήρχε ο εσταυρωμένος στις αιθουσες. Έκανε παραπονα κάποιος οτι τον ενοχλεί;
    Και αν τον ενοχλεί πως το αιτιολογεί οτι τον ενοχλεί; Και αν τον ενοχλεί εκεί αργοτερα μπορει να πει σε μένα οτι τον ενοχλεί ο σταυρός στο λαιμο μου πχ...και εγω να πρεπει να τον βγαλω;
    Εγω βρισκω πολυ πιο λογικό αντι να βγει ο σταυρος να δεχονταν να μπουν πχ ολα τα συμβολα της πιστεως των μαθητων που ειναι σε καθε ταξη...αυτο ναι ειναι δημοκρατικό!! Στην άλλη περιπτωση για μένα θα καταπατας ή του ενος ή του αλλου δικαιωματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σταυρός πάνω σου ειναι προσωπίκή επιλογή.
    Σε κάθε αίθουσα δεν χωράνε όλα τα σύμβολα! Όταν δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους τότε η λογική λέει οτι πας με το ελάχιστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειπα τα συμβολα των θρησκειων των ατομων που παρευρισκονται στην αίθουσα!! Ποσα να είναι πια; Δε μιλαμε πια και για καθε αιθουσα και 40 θρησκειες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαντάζεσαι αίθουσες με όλα τα χριστιανικά, τα ισλαμικά, εβραικά, κινεζικά και άλλα σύμβολα? Και ακου λοιπον και το πιο σημαντικό!
    Ο ΑΘΡΗΣΚΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο άθρησκος δε πιστεύει πουθενά οποτε για αυτόν λογικά ενα θρησκευτικό σύμβολο στο τοιχο θα έπρεπε να εχει την ίδια σημασιολογία με ενα πινακα του Πικάσο...!!Θεωρητικά μιλοντας πάντα!!Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. There's is no right, there's no wrong, there is only popular opinion. Jeffrey Goines / 12 Monkeys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. A person is smart. People are dumb, panicky dangerous animals and you know it. Fifteen hundred years ago everybody knew the Earth was the center of the universe. Five hundred years ago, everybody knew the Earth was flat, and fifteen minutes ago, you knew that humans were alone on this planet. Imagine what you'll know tomorrow. K/ Men in Black

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύη ένας άθρηκος όμως συνήθως επιλέγει την μη καταπίεση που σχετίζεται με τις θρησκείες. Πρόσεξε άλλο θρησκεία άλλο θεός. Συνεπώς, εγώ δεν θα ήθελα πχ το παιδί μου να βομβαρδίζεται με θρησκευτικά καταπιεστικά σύμβολα, όπως πχ δεν ήθελες εσύ η κόρη σου να βομβαρδίζεται με σύμβολα καταπίεσης των γυναικών πχ, ή τον καθηγητή να λέει η γυναικα ειναι να φροντίζει τον άνδρα.

    Δηλαδή το πράγμα δεν ειναι απλά ποιος ενοχλείται. Θα σου έκανα μια αναλογία με το κάπνισμά αλλά θα ξεφύγουμε.

    Ανωνυμε σωστά αυτά που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ετσι κάπως μπαινεις στο τρυπακι απο μονος σου να καταπιεζεις το παιδί σου μη αφηνοντας να ερθει σε επαφη με θρησκειες γιατί εσυ είσαι αθρησκος!!
    Δε καταπατας εκεινη τη στιγμή τα δικαιωματα του να αυτοπροσδιοριστει...δε δρας οπως ενας φανατικος θρησκευομενος που δε θα ήθελε το παιδι του να γινει άθρησκος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί σε αυτό το βήμα ότι θα δουλεύε έτσι.
    Η άποψη μου ειναι οτι θα πρέπει να αποφασίσει μονο του. Και όλη η λογική βασίζεται στο ότι έχει αποφασήσει. Αλλωστε δεν χρειάζονται διαρκώς τα σύμβολα για μένα, όσο ένα μάθημα θρηκευτικών un-biased συμπεριλαμβανομένου και του άθρησκου.

    Η θρησκεία πάντως ειναι ένα παράδειγμα ελλειπής δημοκρατίας που αυτός ήταν και ο λόγος του ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή