Τα παιδιά των Stage

Καταρχήν δεν μπορώ να καταλάβω την προφορά της λέξης σε Σταζζζζζζζζζζζζζ.

Αλλά άντε έστω και έτσι δεν λέω οτι ειναι οκ να αφήνουν κόσμο να προσλαμβάνεται με τις συνθήκες αυτές, ειδικευόμενος ή όχι. Αλλά ειλικρινά έχουν αρχίσει και μου την σπάνε γιατι κακά τα ψέματα έχουμε ακόμη μια ελληνο-μη χέσω κοντοφθαλμία και στην ζούλα προσδοκία βολέματος σε ένα απροσδόκητο τέλος.

Καταρχήν όλους αυτούς που κάνουν πρακτική πχ δικηγόρων 18 μηνες απλήρωτοι με 12 ωρα τους έχει ρωτήσει κανείς? Ή τους πρακτικάριους λογιστών? Αυτούς τους σκέφτεται κανένας Σταζ? Όχι βέβαια. Η διαφορά ειναι σημαντική. Ο δικηγόρος δεν έχει επιλογή να μην το κάνει! Ο σταζίτης όπως τον λένε έχει μια χαρά επιλογή.

Αφορμή για το θέμα αυτο στάθηκε μια συνέντευκη το πρωί στον ΑΝΤ1, από δύο επικεφαλής κάτι του αγώνα τους. Λοιπον όσο και αν θέλαν να το κρύψουν οι κοπελιές, όσο και αν το επιχείρημα τους βασιζόταν στην αδικία, στο παράπωνο και στον εγκλοβυσμό και όσο και αν το προσπαθούσαν να το ενισχύσουν δια του αδικημένου εκνευρισμού τους, εγώ μια απάντηση ξεκάθαρη δεν πήρα ποτέ.

Ναι οκ ήσουν άνεργη για 4 χρόνια, και ναι οκ σε μια τέτοια φάση όπου βρεις χώνεσαι. Όταν ομως ρωτήθηκε γιατί δεν έφυγε κάπου στην μέση, η απάντηση ήταν ότι η σύμβαση ήταν 18 μηνη και μπλα μπλα εξελίχτηκε σε 18 πολλά πλας καθώς κριθήκαν ότι ήταν αναγκαίοι στις υπηρεσίες τους. Καμιά σύμβασή εργαζομένου όμως δεν λέει οτι δεν μπορεί να παραιτηθεί από μια δουλειά. Μονο οι συμβάσεις έργων το έχουν αυτό και φυσικά προσδιορίζουν και τις ρήτρες.

Και φυσικά, όπως εύκολα της ξέφυγε και δεν το ήθελε, όλο το θέμα είναι η μοριοδότηση. Και πολύ σωστά της ειπε ο δημοσιογράφος γιατί εσύ πχ να πάρεις μορια σε σχέση με τον πτυχιούχο ή αυτόν που δινει πληρώνοντας πολλά και διαβάζοντας πολύ στον ΑΣΕΠ? Εεεεεεεεεεεεε ουσιαστικά δεν απαντήθηκε πέρα από την αξιωματική προσδοκία του κόβαμε και ράβαμε μέσα στις υπηρεσίες που κανείς δεν διαφωνεί. Δεν ειναι η μοριοδότηση το θέμα αλλά η εισαγωγή στο δημόσιο και κυριως η πόρωση όλων να βρεθούν εκεί. Και μην μου πει εμένα, οποιοσδήποτε από αυτούς οτι δεν το είδε το πρόγραμμα σαν το ένα πόδι μέσα στο δημόσιο. Ξεχνάει κανείς το θέμα με τους συμβασιούχους της αστυνομίας που τελικά μονιμοποιηθηκαν μέσω δικαστηριων και ειναι ισοδύναμοι με τους εκπαιδευμένους (λέμε τώρα) αστυνομικούς?

Αλλωστε εγώ ξέρω από πρόσφατο γνωστό, ότι χωρίς βύσμα πέρσυ δεν έμπαινες μέσα. Η Ελλάδα μια ζωή βρίσκει τρόπου να παγοποντεύει, και ένας από αυτους ειναι να μπει στο δημόσιο έστω και αν φάει μηνες με 500 το μήνα. Και φυσικά οι γονείς εκεί στήριξη.

Εγω απορώ, αφου απέκτησε πχ τον ένα χρόνο προυπηρεσία άντε τα 2, έψαξαν όλοι δουλειά και δεν βρήκαν έστω και με τον βασικό? Ειναι δυνατόν να μένεις 4 χρονια στο πρόγραμμα με 400 ευρώ το μήνα? Μονο αν πχ υπάρχουν ειδικές συνθηκες όπως εγκυος που δεν θα την αγγίξει κανείς, μεγάλος και άλλα που δεν ξέρω.

Δεν λέω πακέτο όλοι να βρεθούν στο δρόμο, αλλά πραγματικά ποιος και τι ποσοστό κοιταξε να εκμεταλευτεί την προυπηρεσία? Εγώ πιστεύω όλοι περιμέναν να μονιμοποιηθούν.

Για μια ακομη φορά μια μικρή μερίδα ανθρώπων τραβάει το σκοινί πολύ και μάλιστα εριστικά μετά από ένα σημείο. Και ως δια μαγείας αυτή η ομάδα ανθρωπων έχει άμεση σχέση με το Ελληνικό δημόσιο και λαμογιά. Καθηγητές, Βυτιοφορα, ταξί, λιμάνι…..

Όπως πολύ σωστά ειπε ο ένας δημοσιογράφος, άλλο το να πιστεύεις ότι έχεις δικιο και άλλο να πιστεύεις οτι αυτό που θες ειναι δίκαιο. Όλοι πιστεύουμε οτι έχουμε δικιο, όλοι θέλουμε αλλά αν βγάλουμε τις παροπίδες μήπως να δουμε τι ακριβώς ζητάμε σε σχέση με τους υπολοίπους, πόσοι λίγοι είμαστε και πόσο ερριστικό είναι αυτό που λέμε.

Ίσως να μην έχω άποψη εκ των έσω για το θέμα, ίσως πραγματικά να τους αδικώ, όμως εγώ ειμαι σίγουρος οτι αν ήμουν σε μια φάση κακο-εργασίας σίγουρα δεν θα παραιτούμουν, αλλά θα ήμουν κάθε μέρα σε ανεύρεση και βιογραφικά. Εστω θα την έκανα και για ευρώπη. Και ότι δουλειά να ειναι! Ειδικά οι νέοι δεν βλέπω πως δικαιολογούνται γιατί έβλεπα και μανάδες μπλα μπλα, που αν και στην παγαποντιά πρώτες μπορώ να δεχθώ την περιορισμένη δυνατότητα που έχουν.

Μια φίλη λέει οτι το βλέπω ανάποδα. Οτι δεν θα έπρεπε να μειώνονται για ορισμένους αλλά να αυξάνονται των άλλων. Σε ορισμένα ίσως έχει δείξει και ειναι υπό εξέταση, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατι όταν η παρατεταμένη μαλακια έχει καταλήξει λόγω απάθειας σε κάτι που πρέπει να μειωθεί, εγώ πρέπει να σκεφτώ ότι όχι να φέρουμε όλους τους άλλους προς εκεί! Ε πως θα γινει? Να κάνουμε όλη την Ελλάδα βύσμα και δημόσιο?

5 σχόλια:

  1. Θα ήθελες να μην μετράει στο βιογραφικό σου η εμπειρία; Γιατί αυτό είναι που θα έπρεπε να μοριοδοτηθεί. Η εργασιακή πείρα. Τίποτε άλλο. Ούτε μονιμοποιήσεις ούτε τίποτα. Μόνο η εργασιακή πείρα. Ένα πτυχίο π.χ. έχει άλλα μόρια. Αν έχεις και πτυχίο και πείρα έχει περισσότερα μόρια...

    Είναι απλό. Επειδή στον ΑΣΕΠ μόνο τα χαρτιά μετράνε και όχι τίποτε άλλο, ούτε συστάσεις μπορείς να δώσεις, η εργασιακή πείρα θα έπρεπε να προσμετρηθεί για αυτούς όπως και για όλους. Τα πτυχία γιατί προσμετρώνται για όλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αλλά άλλο μοριοδότηση με βάση την εμπειρία σου άλλο σου δινω τόσα ώστε ουσιαστικά να σε βάλω από πίσω. Γιατί αυτό θέλουν. Γιατί κάθομαι 10 χρονια και μετά μπαίνω χύμα μέσα, stage ή όχι.

    Το πρόβλημα ειναι και παραμένει ο άτυπος θεσμός του μόνιμου του δημοσίου και ας μην ανήκει στο ταμίο καθεαυτο.

    Παρεπιπτόντως στον ΑΣΕΠ δίνουν και εξετάσεις. Τρελή σφαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την αυξημένη μοριοδότηση αυτήν την είχαν όλοι όσοι απασχολήθηκαν συνολικά πάνω από 24 μήνες στο δημόσιο από το 1990 και μετά,συμβασιούχοι,συμβασιούχοι έργου ακόμη και η προϋπηρεσία στρατού προστιθέμενη με άλλες δημοσίου έδινε προσαύξηση 50%,δηλαδή μιλάμε για περίπου 300 χιλ. άτομα.
    Η αυξημένη μοριοδότηση δεν μπορεί να καταργηθεί όπως λέει η κυβέρνηση διότι υπάρχει νομικό κόλλημα(η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη αν έχεις ακουστά) οπότε αυτό ήταν μια ακόμη πατάτα από μεριάς κυβέρνησης και απλά θα περιμένουν να λήξει στις αρχές του 2010 όπως προβλεπόταν από νόμο.
    Όσον αφορά τις ανανεώσιμες συμβάσεις,όταν το ίδιο το κράτος σε κρατά στην ίδια θέση ξανά και ξανά έχουμε 1ον)Την ευθύνη του κράτους ότι σου δημιουργεί την εντύπωση ότι σε χρειάζεται και 2ον)Αν ο ασκούμενος μπορεί να αποδείξει ότι εργαζόταν κανονικά όπως οι μόνιμοι λαμβάνοντας πρωτοβουλία(χωρίς την εποπτεία) τότε υπάρχει πρόβλημα.
    Μην σου κάνει εντύπωση αν η κυβέρνηση κάνει κι άλλο πίσω όσον αφορά αυτά τα άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε συ Ανώνυμε, το ιδιο ισχύει και με τον Ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να δουλεύεις 10 χρονια, 20 και μια χαρά δεν πιστέψεις οτι χρειάζεσαι.
    Δεν λέω οτι ειναι ευχάριστω αλλά η δυνατότητα τερματισμου εργασίας υπάρχει αιώνες και οκ σε κάποιο βαθμο ειναι και σωστή.

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι για το δημόσιο πρέπει να ειναι διαφορετικο. Γιατι ειναι διαφορετικο να σε χρειάζεται το κράτος και να σε χρειάζεται ενα γραφείο?

    Εμενα αυτο που με εκνευρίζει ειναι το θράσος της απαίτησης διαφορετικής αντιμετώπισης επειδή ακριβώς σχετίζονται με το δημόσιο. Αλλωστε τελικά όπως φαινεται γιαυτό καθόντουσαν με τα ψίχουλα που τους δίναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να απαντήσω στην ερώτηση προφέρεται στάζ γιατί έρχεται από τα Γαλλικά και μεταφράζεται λίγο πολύ ως traineeship ενώ το stage έχει να κάνει με την σκηνή ενός έργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή